用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88大圍同18南區網怎樣選好?
go

88大圍同18南區網怎樣選好? [複製鏈接]

下年尾想搬,一區近娘家一區近奶奶到, 阿仔現在K1, 獨子,性格好動,但怕醜,所以對他成功in直資私小信心不大。
學習方面不太谷得,想他可輕鬆一點升小學。
朋友說88競爭好大,網內學校好水平差距大, 18網不太了解, 睇落水平差距好似少d。
   1    0    0    0

smilocoffee 發表於 14-2-21 10:49
下年尾想搬,一區近娘家一區近奶奶到, 阿仔現在K1, 獨子,性格好動,但怕醜,所以對他成功in直資私小信心不大。 ...
小學來說, 18網競爭的確細過88網。

但到中學階段, 情況會大逆轉, 升中網是跟學校地址的, 沙田的「英文中學數量」比南區的「中學總數量」還要多, 沙田有13間英中提供九百幾個學位, 南區只有2間英中提供唔夠一百個學位, 幾乎差十倍。

南區先小甜後大苦, 沙田先小苦後大甜。當然, 要先假設你的小朋友天資聰敏, 讀得書先啦! 小五小六考唔到Band 1生, 個網再多英中都冇用。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:88大圍同18南區網怎樣選好?

南區校網一般,尤其升中壓力大,唔少家長選擇一早誇區返學,你睇下校車一車車就知,情況同TKO相類似

順帶一提, 沙田的官津英中學位數量索來是全港三甲, 如果看較長線, 又對仔女學業又有些少寄望, 沙田還是抵讀的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

88網學校都算平均... 係得個別一兩間比較冷
恐龍家

回覆:88大圍同18南區網怎樣選好

謝謝大家,看長遠,88 好似升英中機會會大一點。另外想請教大家,升中是不是可報兩個誇區的?

醒目開學勳章 貢獻勳章

smilocoffee 發表於 14-2-22 14:34
謝謝大家,看長遠,88 好似升英中機會會大一點。另外想請教大家,升中是不是可報兩個誇區的?

...
應該係自行兩間 (無限區)
大抽獎甲部 123 (無限區)
然後到乙部本區
恐龍家

smilocoffee 發表於 14-2-22 14:34

...
可報小學網或住址網
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小曳人 發表於 14-2-21 21:29
88網學校都算平均... 係得個別一兩間比較冷

謝謝你。另外可否請較你, 88網較為冷門的..是不是美林,、張x昌和張x偉小學啊?
我見沙區普遍小學都較谷。 有無那一間二線小學,是較為少功課,少抄寫和默書的???謝謝你

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果無記錯,美林、禧年同張煌偉會少d人揀
張煊昌算中游
學校功課量嗰d,我唔太清楚,幫唔到你
恐龍家

回覆 smilocoffee 的帖子

張煊昌功課量每日5-7樣,以我所知算係同區小學裏比較輕鬆的一間,

引用:回覆+smilocoffee+的帖子 張煊昌功課量每

原帖由 enkids 於 14-02-24 發表

張煊昌功課量每日5-7樣,以我所知算係同區小學裏比較輕鬆的一間, ...
5—7原來已算少了!!丫,咁一線咪不敢想像了

很多學校也會upload小一家課在網上, 你可參考一下

引用:Quote:原帖由+enkids+於+14-02-24+發表回覆

mrkokubo 發表於 14-2-25 10:12
你學術上有要求嗎?

學術方面, 要求中等便好了, 品格重要些。不過是不是學術好的學校, 通常品德都會好一點。 好矛盾啊!

所以,如果一線學校,真的很多功課, 我想未必會填寫。

其實,我希望小朋友在小學階段少一點功課, 少一點抄寫默書, 可留多一點時間閱讀課外書藉, 多點時間運動一下。
知識我希望是慢慢累積的,不想他已上一整天課, 回來除了吃晚飯, 其他時間都是用來做功課和溫習默書呢。

引用:+本帖最後由+smilocoffee+於+14-2-25+10:26

醒目開學勳章 貢獻勳章

smilocoffee 發表於 14-2-24 23:30
5—7原來已算少了!!丫,咁一線咪不敢想像了

當中包括改正
無錯就唔駛改啦!

我個仔讀私校,每日平均3-6樣,包括背嘢、默書/測驗簽改、功課改正、VA功課
唔計呢d嘅話,每日2-4樣功課啦
恐龍家

係呀,張煊昌真係算小功課,我小朋友都讀得好開心,
‹ 上一主題|下一主題