用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 土瓜湾馬頭涌官小與德雅小學比較!
go

土瓜湾馬頭涌官小與德雅小學比較! [複製鏈接]

不比學費與不用比學費的問題

只計學術丶校風丶升中優勢及老師,thanks

1    0    0    0

回覆:土瓜湾馬頭涌官小與德雅小學比較!

我㨂馬頭涌

Girl?

馬頭涌

回覆:alongcamefanny 的帖子

係女仔,請問点解選馬呢?

回覆:maniris 的帖子

論名氣、校舍、派位、校網也優勝

係唔係有兩間馬頭涌?   

回覆:karen55407 的帖子

福馬好似不會在網上報升中結果的,但聽聞只有4成幾上到Band 1,但有一體一藝。

而德在網上報過有6至7成上Band 1。
再者,我知德教深英及数,學術上較重,但冇乜注重體育。有英中Back up。

有聽過一位補習老師同我講,就算是官校的精英班要較得深d,但其實在私校全級都係較得深,曰後找中學會易d,

回覆 maniris 的帖子

以我所知, 不少較有名氣的小學都有精英班, 只不過係"公開"定"唔公開"咁話俾人知.
你有興趣去德雅的, 應該去小學一覽裡面的德雅版看看

天主教學校一般都係傳統同比較嚴, 但亦相對地樸實D.

德雅校網唔及福馬/紅馬, 但女仔升中比男仔有優勢, 始終有間Band 2頭直屬英中, 起碼收得番7成學生; 叻個D又有機會派去再高一級的寶血上智.

福馬/紅馬雖然聯繫伊中, 但唔同區, 其實只有3個位左右留俾佢地 (每間聯繫小學). 大抽獎係九龍城區當然係好得多, 但最後又係要講運氣.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:土瓜湾馬頭涌官小與德雅小學比較!

如冇弟妹跟尾就會選德雅,因為我比較偏好天主教女校

回覆:hkpapa852 的帖子

Thanks all

引用:福馬好似不會在網上報升中結果的,但聽聞只

原帖由 maniris 於 14-02-27 發表
福馬好似不會在網上報升中結果的,但聽聞只有4成幾上到Band 1,但有一體一藝。

而德在網上報過有6至7成上B ...
好多官小唔會講學生banding

回覆 whywhywhywhy 的帖子

唔可以對外公佈學生Banding係教育局規定, 唔係學校手法問題
不過學校一般都會係升中選校前(大約小五學期小六上學期)同家長溝通, 告訴家長他們的子女大約係邊個Banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 唔可以對外公佈

原帖由 hkpapa852 於 14-02-27 發表
回覆 whywhywhywhy 的帖子

唔可以對外公佈學生Banding係教育局規定, 唔係學校手法問題
我知,所以官校咪唔講,但問題連banding都唔知,只有參考老師講的學校,家長們都難了解自己仔女banding,所以選官校要知道這一點

whywhywhywhy 發表於 14-2-27 15:48
我知,所以官校咪唔講,但問題連banding都唔知,只有參考老師講的學校,家長們都難了解自己仔女banding,所 ...
唔只官校係咁, 係全港官津小學都係咁 (其實好似私校同直資都要跟呢個指引). 所以基本上你讀邊間小學唔會有太大分別 (係Banding公佈呢方面)

回覆:hkpapa852 的帖子

福馬聯系伊中有15个位

回覆:Chunma630 的帖子

15個是福馬、紅馬、農小、九官4間分。

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+14-2-27+15:48+

原帖由 hkpapa852 於 14-02-27 發表
唔只官校係咁, 係全港官津小學都係咁 (其實好似私校同直資都要跟呢個指引). 所以基本上你讀邊間小學唔會有 ...
其實好多學校係會講的,只係官校要跟足政府所以唔講

經過考慮及家人相討, 我們會選德雅.

因為此校校風樸實及良好, 品德比成績更重要吧! 而且是私校所以相信學生的背景都差不多, 一般家長都有要求,同學們都能在競爭中學習及互相影響下成長.

再者, 英文較深一年, 數學較快半年之餘, 程度快得嚟適中, 女兒是可以應付的. 私校的老師應該比官校的老師易溝通.    九龍城雖然校綱好, 不過相對競爭大, 就算在官校讀得叻但可能因程度要受限制,出到去可能又係另一個世界.

深水涉對女仔有較好的選擇, 來日方長, 五六年級時都唔知女兒是龍還是蟲, 有80%德雅英文中學(band 2 頭)會收回較有保障, 話晒都係英文中學. 讀得好的同教會的聖母玫瑰(Band 1)收的機會較大, 當然亦有上智中學是更上一層樓, 銘賢中學都是band 1中學.

女兒的補習老師同我講, 在德雅完成小學後, 上中學會較輕鬆, 因為六年級已教中一英文.   

但馬頭涌一星期得一堂普通話而且不用考試, 在兩文三語的大環境下, 好似較唔係噤理想!

當然馬頭涌都是一間好小學, 否則唔會出名.  

樓主好似一早已經好了解德雅
‹ 上一主題|下一主題