用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 夠究補習社1:5/1:6, 是否教唔到小朋友做功課? ...
go

夠究補習社1:5/1:6, 是否教唔到小朋友做功課? [複製鏈接]

比起一對一平好多, 但效果是否差些?
   2    0    0    0

有D人覺得1對1係好既,我自己見過D補習姐姐1對1都係無野做,我覺得補習好多時間都係小朋友做,但導師係觀察,如果齋坐,唔睇我小朋友既話,我比佢1:5,1:6好過

nieualma  同意  發表於 14-3-4 09:09

最擔心比答案小朋友, 到考試就唔識.

引用:最擔心比答案小朋友,+到考試就唔識.+

係呀! 原來好多學校功課輔導班都係外判的,老師質素參差. 如果你地想幫小朋友,千祈唔好以為小朋友做晒D 功課回家就放心, 佢地明唔明先最緊要. 但是學校又會同導師講D家長好緊張小朋友有無做晒D功課同欠交,咁即係重量不重質,究竟係,學校有問題定家長有問題,又回到雞與雞蛋的層面.  根據個人經驗, 如果不是比答案或所有小朋友都比較自律, 一比五已經是極限.否

好補習難求

回覆:夠究補習社1:5/1:6, 是否教唔到小朋友做功課

要諗下自己仔女要咩先 如果要逐題教先得就單對單 如果只係要個人管住做功課就對六都可以 不過好的一對六紀律都較嚴

回覆:夠究補習社1:5/1:6, 是否教唔到小朋友做功課?

我好感恩 終於搵到個盡職功課班老師1:6 又會幫手黙書

之前另一位嚴肅又悔氣,小朋友同佢打招呼用隻眼瞄下,無反應以為唔鐘意我囡,點知連續三個月見佢見任何人都係咁。唔怪得我豬囡唔肯去,一個月去得唔夠十日,我盡量趕返來幫佢溫書檢查功課,真係大人細路老辛苦,趕頭趕命。

回覆:夠究補習社1:5/1:6, 是否教唔到小朋友做功課?

我覺得無論係1:5/1:6都無問題,最重要係補習班嘅質素,如果孩子同老師都發緊夢,1:1都無用;至於補習老師惡,我認為未必係老師問題,因為我地平時太保護佢地,孩子投訴老師惡(不是無禮貌)就轉校,是家長問題,我地細個返學都驚老師啦;我大仔小學返補習班,老師都幾惡,仔仔向我投訴,話唔讀,但返左個半月,功課同自理能力都有明顯進步,無咁倚賴,我又覺得我揀得無錯

回覆 sirsix 的帖子

我地本身有上門, 亦有開補習班. 我知有d 家長另外再搵1對1補習, 但我唔見e d 小朋友成績好好. 因為家長唔識安排.
家長可以先叫小朋友自己做一部分功課, 等補習老師先同佢check, 佢一路check, 小朋友一路做埋餘下既功課. 咁match 時間就最好. 因為如果小朋友有錯, 老師講返都有印象. 就算, 我補習班, 都盡量要求小朋友先做d功課先, 唔好要我響到等. 因等得你做, 又要改, 改一次又未必得....用晒時間, 我仲點同你溫習. 所以, 補習係3方面, 小朋友, 家長, 老師都要合作.

james4726 發表於 14-3-5 08:28
我覺得無論係1:5/1:6都無問題,最重要係補習班嘅質素,如果孩子同老師都發緊夢,1:1都無用;至於補習老 ...
同意

回覆 kaka1226 的帖子

係呀,我都覺得家長都一定有既責任唔可以因為chur補習老師
‹ 上一主題|下一主題