用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩與大家分享
go

發展遲緩與大家分享 [複製鏈接]

我仔兩歲前係救世軍面試時被老師認為有自閉傾向,咁我身邊既人全都話佢唔似,返pre sch老師話我仔只係發展遲緩,講野慢少少,兒科醫生都係咁講。 咁我就搵左個心理學家為仔評估,佢話我仔係自閉頻譜係低至中風險,但係廣泛性發展遲緩,咁我就搵健康院醫生做簡單測試,係講野慢幾個月,表達又慢少少,認知又幾個月咁。一路排cac見埋姑娘都係類似comment,發展遲少少,唔似自閉。 其間我排左保良局點滴創明天,交晒文件做家庭入息審批要三個月,又好彩真係三個月到覆我期見姑娘,仲係免費。 跟住二月開始跟全面發展既堂,三月又排埋言語治療,一個月每個種類既堂係會上兩次,而我仔係仲要排埋職業治療,而家仲排緊。 如果大家係有類似需要可試下申請,我唔知幾錢人工先可以全免,但中產以下家庭我估應該係全免,就算佢地收費我見都係$650 四十五分鐘一堂,比起出面算平,但如排到cac就無得再上,希望大家有需要上搵自己搵佢地聯絡方法啦

8    0    0    0

回覆:發展遲緩與大家分享

樓主,跟你個案一樣,我也是申請了這基金,幸好香港還有這類服務給我們,要是等政府的服務,我也不知要排到何年何月才到我,大家也一起加油吧,這條路真的很漫長,加油!

回覆:神婆小茜 的帖子

你個小朋友上左幾耐呀?上緊咩?我希望我仔有改善啦

回覆:發展遲緩與大家分享

啱啱先開始言語治療,一個月兩次,2歲了也不懂說話,很少望住人講野,但佢理解力又無問題,係唔講野囉

我仔去CAC話整體遲緩及懷疑自閉傾向,現在3歲3個月,想問保良局是否要Monday to Friday 上堂及一定要父母帶

christytsui  佢只跟個d 未排到cac 既小朋友架咋!  發表於 14-6-27 15:13

delete

回覆 神婆小茜 的帖子

我仔本身返緊全日班, 又上左幾個月堂, 而家進步左好多, 大家努力..cwb 保良局只係比未排到cac 堂既小朋友上, 交齊資料, 2個月到就比佢上啦....
佢會睇入息而定收費..我申請時無做野, free...而家我返工佢地都無check到架!
有需要既mama 去問下啦
‹ 上一主題|下一主題