用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12年10月中bb,做大定細b好
go

12年10月中bb,做大定細b好 [複製鏈接]

請問有同月相近既媽媽嗎?請各位比d意見分享下你地會點做做細仔遇上龍年加仲有雙非會否好大競爭?二來驚小朋友太細讀得辛苦有壓力,但如果做大仔會否太大?
   3    0    0    0

我仔仔11年10月中……我撰擇了插班!!

回覆:12年10月中bb,做大定細b好

試左做細b 先,唔得先轉大b

回覆:AA1209 的帖子

囡仔就做大,男仔就做細

回覆:leungyan 的帖子

邊間可以插班呢

引用:囡仔就做大,男仔就做細 +

原帖由 F10N 於 14-03-16 發表
囡仔就做大,男仔就做細
唔係應該女就做細, 仔就做大?
因為我諗通常女仔發展教男仔快。。

回覆:mspaint 的帖子

唔好意思,我係你個意思,表達唔到,囡仔讀先,男仔遲啲先

好睇間幼稚園肯唔肯收為細B,因為以我知,有D唔肯收,一定要入B大行列.

我仔仔讀柴灣倍元……夠2歲先插班入讀!

我仔仔11月B,諗住做一年細B,再以大B考龍校。

做細 b,俾佢試咗先,好好彩有學校收我女

讀住n班先,睇吓跟唔跟到再決定。

講笑啦咁講呀. 現在興做大B, 要供多一年, 遲一年出來搵食, 現在香港人口又老化. 對香港長遠經濟有負面影響, 再咁落去, 政府有日可能要立法.

Hehe...
分享下~我自己係細b,老公係大b;事實係大b小學成績名列前矛,入band1~
而細b中游,入了band2~中二清醒了~
會考及升大學成績都係細b好d!
另外,有朋友響某大做orientation~可見細b比率偏高哇!

jolidora 發表於 14-3-31 08:42
Hehe...
分享下~我自己係細b,老公係大b;事實係大b小學成績名列前矛,入band1~
而細b中游,入了band2~中二 ...
更正:「某大學」跟得唔辛苦,做細留番quota大個備用。

回覆:jolidora 的帖子

Exactly, 大細B去到小三已完全沒分別,留番大個用唔好咩,講真一年夠讀個master 了,人嘅成就係同年紀掛鈎嘅,特登報遲一年比人哋大一歲同人爭,好似勝之不武。

仔, 做大B

個重點是入小一時是否適齡。至於大定細,observe 和分析一下自己小孩的發展和性格,和一些成功的細B比較下,大概會有些idea 吧。

引用:Exactly,+大細B去到小三已完全沒分別,留番

原帖由 Red_bean 於 14-03-31 發表
Exactly, 大細B去到小三已完全沒分別,留番大個用唔好咩,講真一年夠讀個master 了,人嘅成就係同年紀掛鈎 ...
我又覺得人生流流長,唔駛早一年出黎捱世界啫~
無話勝之不武既,咁一月B 同十二月B 同年考,都係勝之不武喎!

LedTV  無分別  發表於 14-11-10 15:52
maomaofifi  贊成, 21歲同22歲大學畢業, 差得幾遠?  發表於 14-4-4 14:36

回覆:AA1209 的帖子

my son is yr2011 end of oct bb. he got into a local PN at the age of 2 , n he got accepted by st cat plus a few others kindergarten for the coming 2014 k 1.
for my opinion , i will let my son go with the flow as long as he got an offer n can handle. just be confident with ur kids !

‹ 上一主題|下一主題