用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 讀神科,入iBank
go

讀神科,入iBank [複製鏈接]

其實iBank 對世界有什麼貢獻?
真心請教

3    0    0    0

引用:其實iBank+對世界有什麼貢獻?真心請教

原帖由 Fortress 於 14-03-22 發表
真心請教
百萬富翁搖籃

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:讀神科,入iBank

劫貧濟富

引用:Quote:原帖由+Fortress+於+14-03-22+發表其

原帖由 Obiepapa 於 14-03-23 發表
百萬富翁搖籃
點止百萬富翁啊,香港地,沒入神科的都有啦,千亿萬富翁啊

引用:Quote:原帖由+Obiepapa+於+14-03-23+發表百

原帖由 dobbybabie 於 14-03-23 發表
點止百萬富翁啊,香港地,沒入神科的都有啦,千亿萬富翁啊
都是講下笑

20120808  //awah112  金融殺手,爆左就走//.........把這句說話形象化後,感覺好型仔...  發表於 14-3-23 12:56
awah112  金融殺手,爆左就走.  發表於 14-3-23 12:45
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Fortress 發表於 14-3-22 23:59 騙的工作。
真心請教
投行較為能夠創造經濟效益的功能,包括替企業籌集資金,和將市場資金疏導至最具經濟效益的地方。
除此之外,差不多所有工作都是塘水滾塘魚,做呃呃騙騙的工作。就算以上兩項主要功能,好多時最後都變成呃呃騙騙。

其實我都好唔明白,點解呢度啲高質素家長會對呢個行業趨之若騖。

Tommy 發表於 14-3-23 11:24
投行較為能夠創造經濟效益的功能,包括替企業籌集資金,和將市場資金疏導至最具經濟效益的地方。
除此之外 ...
因為不少家長對投行不太瞭解,以為業務單純呃呃騙騙!
約一年前,在 Ek有篇帖上,有幾位高手清楚分別解釋不同種類的投行業務,部份正如你所說呃呃騙騙,部分是正常銀行業務功能,理應平衡去看。自從金融海嘯之後,監管加強好多,同時去槓桿化之下,銀行投資業務及盈利大不如前,融資,收購合併方面比例增加,但整體就業人數大幅減少。

就中大而言,IFAA 及 QF 是第一年是共同上課,到第二年才分流,現在是四份一人選QF,其他多數選IFAA。原因是投行入息及空缺大不如前,回歸基本步,事實上有些孩子對QF,QFRM真是有興趣,就算就業前景不太樂觀,都會選修!他們都會同時考慮商業銀行及其他金融服務行業。

我不是從事投行,只是概括將之前的帖作簡單講講及加上在大學所見所聞,如有錯漏,望多指正!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Fortress+發表於+14-3-22+23:59+騙的

原帖由 Tommy 於 14-03-23 發表
除此之外 ...
If you can't beat it, join it.

Tommy  哈哈!又係學會享受。  發表於 14-3-23 12:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 ANChan59 的帖子

我的留言真的沒有針對性,我有追蹤您的留言,明白令郎選科純粹以興趣出發。

我明白投行都有正面的功能,但整個行業是鼓勵和獎勵「貪婪。正正經經默默耕耘的supporting team就算投行賺大錢,都只分多幾個月人工;大部份的花紅都是去了所謂最「賺錢」的部門。

呢個世界,唔呃呃騙騙又如何賺大錢?

Tommy 發表於 14-3-23 12:49
回覆 ANChan59 的帖子

我的留言真的沒有針對性,我有追蹤您的留言,明白令郎選科純粹以興趣出發。

我沒有介懷,一來我瞭解你的為人,二來我只是講出另一角度的觀點!我倆互相交流而已,所以我語氣平和。

再者貪婪亦不止一行,投行賺錢時,那些人賺得更多?一隻手拍不響。

例如我有每股7元收,邊個收得最多?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-3-23 13:00
我沒有介懷,一來我瞭解你的為人,二來我只是講出另一角度的觀點!我倆互相交流而已,所以我語氣平和。
我明白公司上市集資才是最貪婪的表現,但他們把公司揍大亦花了很多心血,你買他的股票,願打願捱,公平交易,無得怨!

引用:Quote:Tommy+發表於+14-3-23+12:49+回覆+AN

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-03-23+發表我

原帖由 awah112 於 14-03-23 發表
或者咁講,輸錢既人就會有被呃既感覺,而呢個遊戲,行内人        一定消息快,行動快。行外人就慢,輸咗就覺得比 ...
估唔到您都會作出咁主觀武斷的假設。

呢個題目唔應該討論個人的贏輸賺蝕,不過您要講我也不阻您。

引用:我只是講出另一角度的觀點,講既係部份投資

原帖由 awah112 於 14-03-23 發表
我只是講出另一角度的觀點,講既係部份投資人既心態,你認為係主觀武斷的假設亦可以.
正如你認為係'呃呃騙騙 ...
我喜歡討論“事“,你卻鍾意談論“人“,咁同你真係無野好講。

awah112 發表於 14-3-23 18:49
所以我嗰段係回ANChan59...
兩位,小事一宗。

awah112 發表於 14-3-23 14:27
或者咁講,輸錢既人就會有被呃既感覺,而呢個遊戲,行内人        一定消息快,行動快。行外人就慢,輸咗就覺得比 ...

我想參加投資 (或係投機)活動都需要負責任. 當然, 有一些個案係投資界未遵守遊戲法則, 當突然出現事故, 投資界沒法負擔合理責任. 結果, 投資者被羲牲, 而有被呃感覺.

而投資內行人會有優勢, 消息和資源肯定與一般投資者有天壤之別.
但, 卻因為身形龐大, 面對突發事故. 風險更大.

二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

Tommy 發表於 14-3-23 11:24
除此之外 ...其實我都好唔明白,點解呢度啲高質素家長會對呢個行業趨之若騖。
我想是因為能掙錢。當然是掙他人的錢,但這應該不算騙人。

個人有一個想法.  投行的人極之聰明. 特別係數學程式.
衍生工具的運用, 係有極之微細的誤差出現.
以一般情況, 這誤差是不會出現.

但係, 因心態問題, 或許是貪婪, 或許是高人技高, 這極微細風險, 會被視而不見.
另外, 程式運行, 因投資頻率高, 投資量大, 再有加投資途徑複雜, 所謂誤差并不是不會出現.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。
‹ 上一主題|下一主題