用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 演藝學院..... 失望!
go

演藝學院..... 失望! [複製鏈接]

同個女參加演藝學院的音樂啟蒙種子課程﹝親子班﹞,有朋友個仔幾年前參加過話幾好,所以都有所期望,但so far上左8個星期,真係失望!
1. 課堂沉悶、鬆散

- 老師每個星期都係彈同一個tune,同埋佢唔識帶動氣氛,阿女同埋有D小朋友每隔一陣都會走去大門口拍門想走。
- 上左咁耐,暫時未feel到佢每堂有冇特定主題,都係比小朋友周圍走下、試下D樂器、聽音樂跟節奏.......

2. 老師經驗不足

- 要求家長不斷舉高放低小朋友時間太長,有D爸爸都頂唔順開聲話好攰,老師先講「我冇抱住BB,唔知道咁攰添,嘻嘻!」

3. 設施唔配合

- 上堂前冇幫小朋友探熱
- 全個演藝冇一個洗手間有換尿片板﹝冇辦法之下就係走廊D軟墊上席地換片,我都唔想,唯有去偏僻D角落!﹞
- 樂器道具隨便放地下,有D有敲擊長杆隊晒出黎都幾危險

4. 隨意更改課堂時間、臨時取消課堂

- 因為老師病左就臨時取消課堂﹝佢地有打電話比我,但係35分鐘前,都已經出左門口﹞,會有補課
- 有時會因為學院其他活動或audition而更改時間
- 可惜撞晒我女schedule,問左可否就相關課堂退款,佢地話有權取消任何已開辦的課程,或在必要時對已開辦之課程內容、導師、上課日期、時間、地點及節數作出更改。

本來想投訴,因為我唔係佢地全日制學生,唔係anytime都可以上堂;興趣班通常係周末,時間咁limited,我都有自己planning或一早安排其他課堂啦!我覺得唔合理架,不過C6話無謂咁谷氣,興趣班啫。而家我 BK & EK post出黎,等其他家長多個參考!

0    0    0    0

dimsumsum 發表於 14-5-22 02:07
同個女參加演藝學院的音樂啟蒙種子課程﹝親子班﹞,有朋友個仔幾年前參加過話幾好,所以都有所期望,但so f ...
你呢個應該係excel辦既課程, 係校外進修果邊的, 所以佢地係無乜話事權

引用:同個女參加演藝學院的音樂啟蒙種子課程﹝親

原帖由 dimsumsum 於 14-05-22 發表
同個女參加演藝學院的音樂啟蒙種子課程﹝親子班﹞,有朋友個仔幾年前參加過話幾好,所以都有所期望,但so f ...
其實上呢類啟蒙班作用不大,只不過是親子活動,自己在家都識教啦!只係浪費金錢!不如大D時,正正經經上APA嘅pre junior music course好過啦!之後可上Junior music course,咁仲有價值和質素啦!

引用:Quote:原帖由+dimsumsum+於+14-05-22+發表

原帖由 jandtfamily 於 14-05-22 發表
其實上呢類啟蒙班作用不大,只不過是親子活動,自己在家都識教啦!只係浪費金錢!不如大D時,正正經經上APA ...
真係做唔到啟蒙,我係屋企同阿女彈琴跳舞佢仲開心!

引用:Quote:原帖由+jandtfamily+於+14-05-22+發

原帖由 dimsumsum 於 14-05-22 發表
真係做唔到啟蒙,我係屋企同阿女彈琴跳舞佢仲開心!
因有部分家長以後去APA上呢類BB班會好專業,加上肯花錢係自己寶貝身上,得不其所,反而弄巧反拙!
如果想係想小朋友學好音樂,最好方法就係日常生活多接觸音樂,如多去聽音樂會,帶佢哋參加音樂活動,大點找資深專業導師教授樂器,才計畫投考APA正式嘅音樂課程,咁作用才會大,而且水準才高!

引用:Quote:原帖由+dimsumsum+於+14-05-22+發表

原帖由 jandtfamily 於 14-05-22 發表
因有部分家長以後去APA上呢類BB班會好專業,加上肯花錢係自己寶貝身上,得不其所,反而弄巧反拙!
如果想係 ...
Sorry!更正:以為去呢類BB班......

jandtfamily 發表於 14-5-22 10:17
如果想係 ...

Agree, 其實自己同bb 唱下歌, 聽音樂身體律動下可能仲有效果.

我女細時都上過APA EXCEL 既兒童音樂班. 我當時都以為係APA 學音樂班會有質素保證, 之後先發現其實都係要睇邊位老師教. 同一課程唔同老師都會有好大分別.
果年我報左兩個course, 一位老師好有愛心又識教, 全部小朋友都好有心機上堂, 我女次次好雀躍0甘去上堂; 另一班果位老師無咩耐性(睇到佢唔多喜歡小朋友)又唔會留意學生反應, 我女唔多願去上堂.

回覆:dimsumsum 的帖子

Same as playgroup at BC, 以為大機構,質素有保證,點知遇著個黑面同超 hea 慨老師

D studio 地板肯定不常清潔ga 啦,其實不太適合辦幼兒活動。

引用:D+studio+地板肯定不常清潔ga+啦,其實不太

原帖由 titibaby 於 14-05-22 發表
D studio 地板肯定不常清潔ga 啦,其實不太適合辦幼兒活動。
同意,衛生唔太好,因為係主要比成人學,好多雜物

回覆:演藝學院..... 失望!

‹ 上一主題|下一主題