用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 活動教學or傳統教學
go

活動教學or傳統教學 [複製鏈接]

活動教學or傳統教學

我bb今年要報幼稚園,本來我一直都中意活動教學,想小朋友讀得開心。但係我朋友係一間活動教學頗出名的幼稚園讀,佢話一到k3就發現有好多問題,個女唔識認字,apple都唔識,1+1=2又唔識,最慘係媽媽教極佢都唔明,寫錯字老師都唔話佢錯,因為學校的宗旨係鼓勵小朋友,永遠都唔會話佢唔岩,結果係媽媽叫佢改正,佢就話老師都冇話佢錯。我朋友話最初以為自己個女有病,但係後來同其他家長傾開,先發現原來好多同學都係咁,班家長覺得係教學方法有問題,擔心升小學會跟唔上。

聽完我又有d心大心細,唔知點搵學校好。各位媽媽有何看法?

Re: 活動教學or傳統教學

mother904

請問係邊間幼稚園呢?或可pm我。

其實我覺得都唔需要太擔心,如果係咁就唔會一樣有咁多人讀呢d學校啦,只要小朋友上小一時適應一段時間便可,佢地第日係龍定係蟲都唔會因為佢向幼兒時期識幾多個字來定奪的。

kae

係邊間我都想知, 我個女今年都係要報幼稚園, 我一心都係比活動教學學校佢讀.

MOTHER 904,
i also want to know which kindergarten, please pm to me. by the way, i will let my bb go to PN on coming Oct, and also looking for any other good kinergarten outside my district for his k1 to k3
i only focus on " project approach ", not traditional , as it has been a very poor education system in HK,
for the kindergarten, if the children are pushed to memeorize the words, write a lot of words, actually their brain and overall development are not yet ready to do so ( so that the western countries only let bb school until 5 years,), if bb cannot perform well in writing, they will feel very set.

the learning road is long, i don't want my bb hate learning at the beginning, and cannot enjoy happy life in the earlier years.

我覺得, 如果下唔到決定, 都要取中庸之道.  入一間"程度深"既幼稚園, 家長心急孩子追唔上, 孩子自己能力又未必一定做到, 大家辛苦, 何必呢? 學習係成世既野, 唔需要拔苗助長.

但另一方面, 有一d "技能"又真係自古以來都要學識, 幾歲小朋友應該學下用筆寫字, 基本功一定要做.  簡單加減數同常見中/英文字都應該係幼稚園學, 基本功做得唔好, 孩子上小學就要"加把勁"追回其他人已經學既野.  追得上就當然好, 追唔上又係令家長頭痛.

而家d幼稚園全部都係活動教學, 唔同既只係用咩approach去活動教學.  一般幼稚園都好照顧孩子既成長, 只要學校課程夠均衡, 有學術, 有參觀, 有討論, 同家長有好聯繫, 能夠有足夠機會比學生"見識", 咁已經算係一間唔錯既幼稚園喇.

多謝各位媽媽的意見,其實我都係中意活動教學多d,唔想小朋友做填鴨,但係搵幼稚園時我諗都要問清楚學校如何平衡這基本技能同學習愉快這個問題。

請問各位BK媽媽知唔知現有邊間採用活動教學的小學呀,可以衍接活動教學幼稚園。

Eh-oh 寫道:
請問各位BK媽媽知唔知現有邊間採用活動教學的小學呀,可以衍接活動教學幼稚園。

小學以我所知有﹕港大同學會、浸會大學附屬學校、蔡繼有、真道,耀中等

kae

我個人覺得傳統教學是好,因為小朋友是一張白紙/海綿,大人教什麼正常情況下都可以吸收,到升上小學無論活動或傳統都可以容易適應,我本人覺得小朋友的英文底子一定要打好根基,如果英文好,讀任何科目都容易上手。

Creativity (Park Vale) is quite good.  The use "project approach".  Beware, NOT those ask parents to do the project.  They induce kids interest, ride on their interested topic to do the projects.  Educate the kids in multi-aspects aound the topic.  Besides, they use lead the children to use "Mind Map" which is very useful to stimulate once thinking and help learning.

Cheers!

Racquel

mother904,

會唔會間幼稚園教左Astronaut,唔記得教Apple呀? 不過講真,請恕我直言,如果一個K3學生連1+1=2教極都唔明,我諗已經唔係「活動教學or傳統教學」的問題。呢個個案好特殊,唔應該作為你決定「活動教學or傳統教學」的參考。

Tommy

Tommy 寫道:
mother904,

會唔會間幼稚園教左Astronaut,唔記得教Apple呀? 不過講真,請恕我直言,如果一個K3學生連1+1=2教極都唔明,我諗已經唔係「活動教學or傳統教學」的問題。呢個個案好特殊,唔應該作為你決定「活動教學or傳統教學」的參考。

Tommy

同意, 1+1=2我個囡N1都識啦

I think it depends on the child.
‹ 上一主題|下一主題