用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 有幾多學生會揀王錦輝IGCSE課程呢?
go

有幾多學生會揀王錦輝IGCSE課程呢? [複製鏈接]

如題! 做一個網上民意調查,聽一聽大家意見。
   3    0    0    0

想請問呢個課程只係中學部時才需要選擇, 對嗎?

IGCSE 後年(2016)九月開辦,不過出年九月升G10同學就要決定考DSE 定 IGCSE,學校己經出咗通告比今年G8同學問定大家意向,夠唔夠人開班,費事請咗老師又唔夠人開班。小學部不適用!

學校會否安排經驗較深的老師轉去教igcse? 還是外聘有經驗的老師回來??

分享會中校長講是外聘有經驗的老師回來,仲要潻致更多設備,例如實驗室之類,所以igcse班學費會貴三成。

Trilextea 發表於 14-6-4 10:03
分享會中校長講是外聘有經驗的老師回來,仲要潻致更多設備,例如實驗室之類,所以igcse班學費會貴三成。 ...
依家中學部學費都係$35000一年嗎? 如貴3成即大概$45500一年學費? 除了師資質素及設施有分別外,還有其他重點嗎?同埋香港多老師懂得教IGCSE 嗎? THANKS

其他重點係學校做埋UCAS CENTER, 即係學校自已幫同學報英國大學,唔洗靠街外人,算係優勢掛;至於香港多唔多老師懂得教IGCSE ,咁就唔清楚,不過我見出面補習社有IGCSE讀,即該唔難掛!請其他家長賜教!

小學組好似同G8仲有點距離, 我見中學組EK果邊都無人覆~~
如果見到學兄姐們辦得成功,同埋睇返小朋友的志向, 我會考慮選擇IGCSE^^
(同級有無家長WHATSAPP群組? 家教會意向如何? 上個月去學校聽講座, 見家教會好團結和諧^^)

回覆 Trilextea 的帖子

請問中學部的同學仔是grade 幾考igcse?因朋友說igcse等如我們以前中五會考的課程,如要報讀海外大學,要再考gce的考試,即我們以前的alevel.咁中學部的同學考完igcse後學校是否會再安排同學考gce?因我不太認識,故希望多作了解,謝謝

igcse等於或略低於香港中學會考hkce, 一般本地中學會安排中四(g10)學生應考, 考完(g11-12)再修讀ibdp, wkf不ib學校, 應該會安排學校考gce AL.

我記得4月初見中學部陳校長, 他說學校將開辦GCE AL 課程, 因他深信這條路學生會有更好的升學途徑, 因GCE AL 的歷史悠久, 認授性比DSE. 強。

sammysnake  學校會否把資源集中在考igcse,dse方面會減少重視呢?  發表於 14-6-6 23:55

引用:我記得4月初見中學部陳校長,+他說學校將開

原帖由 polo819 於 14-06-06 發表
我記得4月初見中學部陳校長, 他說學校將開辦GCE AL 課程, 因他深信這條路學生會有更好的升學途徑, 因GCE ...
Totally  agree.

回覆:有幾多學生會揀王錦輝IGCSE課程呢

我想問係咪即係2016   行 IB ?

不是呢,IGCSE 不同IB。
王錦輝已經決定不會行IB

Trilextea 發表於 14-7-2 12:00
不是呢,IGCSE 不同IB。
王錦輝已經決定不會行IB
我想請問什麼是IGCSE?

即係英國 GCE O LEVEL

Trilextea 發表於 14-7-9 15:26
即係英國 GCE O LEVEL
上到香港大學嗎?

IGCSE - It is based on the GCE O-Level , The IGCSE was developed by University of Cambridge International Examinations and Edexel.

當然可以,由於DSE問題, G8 and G9 有十分多學生離開去外國讀原因中文科入大學要求, 老實難得一間能校方開拓IGCSE and Alevel , 一來不一定要去外國讀, 二來如果學費加30% 去到$6000 一定平過外國或國際學校,三來多個選擇 !

回覆 pm-11 的帖子

I had studied in the UK, and GCSE is普通中學文憑考試,主要比Year 10-11 students to study about 8-10 subjects include 5 core subjects are English Maths Phyics Bio and Chem, and IGCSE is same as GCSE but it is more suitable for intanational students and most of HK intanational schools will use it coz it will easier to 函接IBYP, but most of the UK schools will use GCE during Year 12 and 13, then they need to choose 3-4 subjects which they prefer to study.
Also my children are 3 and 2 years old and we live in the UK as well, coz here is better than HK.
If u have any question about the UK education then u can ask me here.

WKF have communication session on last Friday evening regarding DSE and IGCSE proposals. Not sure how many students will study IGCSE after this communication session.
‹ 上一主題|下一主題