用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學的offer
go

大學的offer [複製鏈接]

想請問有冇子女在大學面試,已經收到大學開出的offer呢?唔知咩情況下至會有offer呢?

7    0    0    0

朋友仔收到5個2....公大....幼教

引用:朋友仔收到5個2....公大....幼教

原帖由 summ200 於 14-06-03 發表
朋友仔收到5個2....公大....幼教
都好吖!起碼有!

zngo 發表於 14-6-3 13:18
想請問有冇子女在大學面試,已經收到大學開出的offer呢?唔知咩情況下至會有offer呢?

你係咪講 JUPAS?  冇甘快, 連DSE都未放榜
上 jupas 個網CHECK 返時間表, 好似都要8月頭

如現在已有本港 8 大的 offer都應該是經 non jupas 去申請的。但即使是NJ,大學要開offer 的,在四月或之前已開晒出去。現時各大學只會等到放榜後才會再因應學生,開出offer。

小女及其同學,普遍也有一兩個offers 在手了。

好勁、請問續邊間呀?

回覆:summ200 的帖子

回覆 ivankan 的帖子

其實以non-jupas 來apply 大學,是以校內的predicted grade 去作出申請,所以基本上每一位學生一收到predicted grade 成績時已心中有數,再根據各大學歷史往績作出合理配對即可。比如hku medicine 去年收開predicted grade 43/45,如果學生得35/45,根本就唔會去apply medicine 而會去apply 一d 35上下會收既科目(比如science)。即使會去搏一搏,一間u 3 個choices 點都會留1-2個水泡choice 比自己。成績好既就進取d,成績稍遜就要面對現實將自己既要求降低,所以要有offer 真的不難。

引用:收咁低,係唔係有特別技能,例如港隊? +

原帖由 waiwai1224 於 14-06-04 發表
收咁低,係唔係有特別技能,例如港隊?
公開大學唔屬於八大,只開辦自資課程,如果收5個2應該係高級文憑。DSE學生放榜前嘅八大有條件取錄,通常係透過校長推薦計劃或者精英運動員推薦,都要DSE放榜前1天先知有冇有條件取錄,正常JUPAS八大面試唔會比offer,要等JUPAS放榜先知有冇offer.

Marco-ma  khmama ~ 考完哂DSE啦, 係咪會寫返篇改選 JUPAS 策略呀....
我等待中架....  發表於 14-6-5 13:24

khmama 發表於 14-6-4 23:40
公開大學唔屬於八大,只開辦自資課程,如果收5個2應該係高級文憑。DSE學生放榜前嘅八大有條件取錄,通常係 ...

就算係5條2高級文憑,都好似係有成績先作實。校長推薦計劃都係講明有幾多分先收。

khmama 發表於 14-6-4 23:40
公開大學唔屬於八大,只開辦自資課程,如果收5個2應該係高級文憑。DSE學生放榜前嘅八大有條件取錄,通常係 ...
原來係咁,明白了!THX!!!!

多謝各位!!!!現在明白多些少了!!!

请问大家,文学院的学课(hku or cu)是否属于水泡课呢?

引用:请问大家,文学院的学课(hku+or+cu)是否属

原帖由 yukimum 於 14-06-05 發表
请问大家,文学院的学课(hku or cu)是否属于水泡课呢?

可以參考兩間u上年收生嘅分數:

http://www.als.hku.hk/admission/applying-or-admission-info/hong-kong-students/jupas/admissions-figures

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas-grades/2013/

yukimum  唔该呀! 0甘快手,谢谢!!  發表於 14-6-5 14:31

我覺得呢本學友社出既《中六升學指南 2013》都吾錯, 自己可以download

http://www.student.hk/publish/#GuideBook19

引用:我覺得呢本學友社出既《中六升學指南+2013

原帖由 Glau 於 14-06-05 發表
我覺得呢本學友社出既《中六升學指南 2013》都吾錯, 自己可以download

http://www.student.hk/publish/#Gu ...
唔該晒,我睇下先!

‹ 上一主題|下一主題