用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 甚麼是叫TA?
go

甚麼是叫TA? [複製鏈接]

這幾天學校考試,但小六考TA.甚麼來?有乜意思?
   0    0    0    0

引用:這幾天學校考試,但小六考TA.甚麼來?有乜

原帖由 IWAN 於 14-06-04 發表
這幾天學校考試,但小六考TA.甚麼來?有乜意思?
TSA=
全港性系統評估是全港統一執行的評估,是一個能提供客觀數據以幫助學校了解學生在第一至第三學習階段完結時在中、英、數三科的基本能力,用作促進學與教的評估。「全港性系統評估」的評估總結報告及學校報告,提供資料讓學校及教師具體地了解學生在基本能力方面的強項與弱項,從而優化學與教的計畫。另一方面,政府會根據評估資料,為學校提供適切的支援。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

咁即係政府排學校條link la,對不對?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:甚麼是叫TA?

TSA係「幫學校計分」,唔係幫學生計分

回覆:甚麼是叫TA

醒目開學勳章 王國長老

如果學校要操, 唔到你唔應付
學校唔操, 考實力, 就大家HAPPY

Charlotte_mom 發表於 14-6-5 08:12
TSA係「幫學校計分」,唔係幫學生計分
點解家長會為TSA咁緊張?對小朋友升中有影響嗎?請指教(申報:我小朋友9月升小一)

我無理,但老師向學生說ta三課,如有兩科不合格,話修業証書不是小六畢業証書,我覺得奇怪!

TSA係咪用黎中學編班呀? 以前就用黎評估學校, 好似今年開始用黎分班, 一年考TSA分班, 一年考HKAAT分班(唔知有無串錯字)
‹ 上一主題|下一主題