用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問,直資收了,要去派位的津校先註冊嗎? ...
go

急問,直資收了,要去派位的津校先註冊嗎? [複製鏈接]

有直資剛收了,我仲未去中央派位的學校註冊,直資學校叫我星期五去註冊,帶埋註冊証,咁我還要去派到的學校先註冊嗎?還是去直資學校註冊就可?
我見人人都話中央派的一定要先註冊,如轉校的話,取回註冊証再去新學校註冊
請指教

1    0    0    0

回覆:急問,直資收了,要去派位的津校先註冊嗎?

有人可解答嗎???

回覆:nina_nina 的帖子

如果你一心讀直資, 就不用去註冊了, 請問邊間直資call waiting?

nina_nina 發表於 14-6-10 20:23
有直資剛收了,我仲未去中央派位的學校註冊,直資學校叫我星期五去註冊,帶埋註冊証,咁我還要去派到的學校先註冊嗎?還是去直資學校註冊就可?
我見人人都話中央派的一定要先註冊,如轉校的話,取回註冊証再去新學校註冊
請指教 ...
首先,恭喜你!

你想子女讀哪一間呢?

若想讀直資(即放棄派到的官津),直接拿註冊証到直資學校註冊。

若想讀中央派位的官津(即放棄直資),拿註冊証到派到的官津學校註冊。

只有在註冊的deadline前未有更好的offer,你唯有先到派到的官津學校註冊(未有任何offer,不註冊驚無書讀),以後收到更好的offer,才取回註冊證到新校註冊。

其實情況有點复雜,有直資收左,但老公又想繼續叩津校門,所以我担心,我直接去直資註冊了,萬一叩門的津校有收左,咁我只要取回註冊証就可以?

nina_nina 發表於 14-6-10 20:49
其實情況有點复雜,有直資收左,但老公又想繼續叩津校門,所以我担心,我直接去直資註冊了,萬一叩門的津校有收左,咁我只要取回註冊証就可以? ...

假設派到A校,若註冊deadline前未有更好的offer,先交註冊證到A校。

之後若心儀的B校叩門成功,先到A校取回註冊證,交註冊證給B校註冊。晚上食一餐好的慶祝!

之後若更心儀的C校叩門成功,先到B校取回註冊證,交註冊證給C校註冊。晚上食一餐更好的慶祝!!

之後若更更心儀的D校叩門成功,先到C校取回註冊證,交註冊證給D校註冊。晚上食一餐更更好的慶祝!!!

之後若更更更心儀的E校叩門成功,先到D校取回註冊證,交註冊證給E校註冊。晚上食一餐更更更好的慶祝!!!!

.... 如此類推,遊戲可以玩至九月開學。

(以上的學校可以是官、津、或直資學校。註冊證可以取回,但註冊費等費用一般不可以取回。)

嶺小直資

回覆:cellon 的帖子

謝謝你的解釋

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-6-10+20:49+編輯

原帖由 cellon 於 14-06-10 發表

首先,恭喜你!
但想問下,直資已交留位費,仲洗唔洗注册?

咁如果派到一間一定唔會讀嘅,唔註冊仲可唔可以叩門?

cutekiddy 發表於 14-6-10 23:35
咁如果派到一間一定唔會讀嘅,唔註冊仲可唔可以叩門?
如果你好確定唔會讀,  可以唔去註冊, 仲可以叩門, 咁仲快, 佢話收你, 你即時可以交註冊證, 但切記, 你既最壞打算係第時求其讀一間(無backup既話), 如果係一間差到無得再差, 返轉頭都唔驚無位, 都可以唔註冊...

Monstereasy 發表於 14-6-10 22:44
但想問下,直資已交留位費,仲洗唔洗注册?

應該要,因為直資學校要收回你的《註冊證》正本。無論是官、津、直資學校,「正式註冊」時要收入申請人的《註冊證》正本,以保證放榜後每人只能hold 一個學位。(私校會否收《註冊證》正本呢,間間私校的處理方法不一樣。)

之前向直資交留位費時,若未交上申請人的《註冊證》正本,應該只算留位和臨時註冊。

當然,最好問問學校。

Sindy 發表於 14-6-10 23:43
如果你好確定唔會讀,  可以唔去註冊, 仲可以叩門, 咁仲快, 佢話收你, 你即時可以交註冊證, 但切記, 你既最 ...
咁唔駛註冊啦!沙田四寶之首!

Sindy  咁唔去也吧...  發表於 14-6-10 23:49
‹ 上一主題|下一主題