用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分一, 中文總分B, 但其中聆聽卷D, 自行有影響嗎? ...
go

呈分一, 中文總分B, 但其中聆聽卷D, 自行有影響嗎? [複製鏈接]

好擔心呀!!

總括囝囝呈分試都算唔錯, 英A, 數A, 常A, 但唯獨中B, 因為聆聽D左.

E+擔心自行時, 中學睇到有PART咁樣衰, 無機會IN

點算好? 會影響自行嗎?

1    0    0    0

IwanBB 發表於 14-6-17 17:54
好擔心呀!!

總括囝囝呈分試都算唔錯, 英A, 數A, 常A, 但唯獨中B, 因為聆聽D左.
用ABCD,無分數?

王家爸爸 發表於 14-6-17 18:02
用ABCD,無分數?
已經知實際分數,而成績表以ABCD等級列出成績

如果係英小...個人認為...中文B左都好平常 !!!

回覆:呈分一, 中文總分B, 但其中聆聽卷D, 自行有影響嗎

每間中學對每間小學的A有不同看法, 況且聆聽只佔小部份, 不會因為這原因無得面試, 學校睇整體成績

回覆 IwanBB 的帖子

請問 中  文listening  是否compulsory?   我 仔 個 間 從 無 考 過

引用:如果係英小...個人認為...中文B左都好平常+

原帖由 mcl203 於 14-06-17 發表
如果係英小...個人認為...中文B左都好平常 !!!
姑勿論中小或英小,總言之,中文拿B都要少心。主要看同校同學的中文是否拿B、其他科目的確比較怎麼樣、師兄姐在以往PS1的成績怎樣,是否幫到手。

這幾樣野是決定全港排名次第,而這個排名卻佔去一般學校在自行時收生準則下的一定比例,一般由30%-60%不等。

每间学校深淺卷不同wor...
maybe你的D=我的B....
通常中文聆聽取什麼grade?
如果只有此次失手,
影響不大!
但若果每次chin list fail,
咁就……麻煩!

你地學校聆聽會獨立出分嗎? 還是一個大數呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 14-6-18 07:38
你地學校聆聽會獨立出分嗎? 還是一個大數呢?
會獨立列出: 閱讀理解,作文,默書,聆聽,視聽,說話, 再出一個中文科大數.

雖然好擔心和遺憾, 但都係改變唔到, 寄望跟住既呈分考好D, 收回失地.

Crabtree  阿女今次中聆都失手,拖低中文分,但慶幸是學校沒有細分列出,聆聽是combine一起,但都要係暑假聽多啲練習  發表於 14-6-18 09:43

引用:雖然好擔心和遺憾,+但都係改變唔到,+寄望跟

原帖由 IwanBB 於 14-06-18 發表
雖然好擔心和遺憾, 但都係改變唔到, 寄望跟住既呈分考好D, 收回失地.
其實好簡單,第一次呈分後學校用標準分計出來的名次,將會是實際用作排banding的名次了,就算調整後,你仍然會是得到跟學校相同名次的排列次序。只有經歷了兩次或以上的呈分試和調整,才會出現學校標準化後的名次跟教局用作排名的名次有偏差。

回覆 goodenough 的帖子

中學在briefing說明最主要看教統局的全港排名,成績表用作參考.

其實我覺得都不擔心得甘多,小朋友都已經面對呈分試的壓力,小朋友見你甘擔心,小朋友feel到架,他們會更大壓力,可能影響考試成績,可能得不償失(若太大壓力,考試時腦裹會空白一片).所以只要他們已盡了力就足夠,始終他們仲有漫漫中學生活要面對.

好多謝大家既回覆!!

你地既資料和回應都非常有用和合理.

其實我都無向囝囝透露自己擔心, 反而係囝囝覺得自己紆大意, 拉低左成績, 而且老師好早話明有C或以下都好難有中學IN, 所以佢有D失落.

囝囝考完晒所有試先同我講, 佢第一日考第一份卷時好緊張, 寫字時隻手係咁震, 聽完佢咁講, 好心痛><

事後我同佢講有努力溫書, 有認真作答, 咁就得. 最後結果係控制唔到. 經過一兩日消化, 佢再現陽光笑容^^.

經歷左呢個呈分試, 囝囝同佢既同學都成熟左, 識唸左, 呢D就係好好既人生經驗.

引用:Quote:IwanBB+發表於+14-6-18+13:55+好多謝

原帖由 香香 於 14-06-18 發表
我諗唔關是否名校的事,名校沒錯會競爭激烈,但主要都是看同學自己和家長。在名校中爭排名的有好多,在名校中唔理排名的亦有唔少,大家都要量力而為嘅。

IwanBB 發表於 14-6-18 13:55
好多謝大家既回覆!!

你地既資料和回應都非常有用和合理.
同阿仔講, C或以下應該係講緊總分吧, 點會係細分, 聆聽佔好少分的。而且, 呈1最大影響應該係報直資, 自行仲有呈2收復失地。don't worry.
‹ 上一主題|下一主題