用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 對晒試卷了, 又失望多一年.
go

對晒試卷了, 又失望多一年. [複製鏈接]

上年1 年班還好好地.  今年2年班每況愈下, 唔好話9字頭, 8字頭都好難得, 真係唔知有冇小朋友可以咁小心,  科科都攞100分.  1年班還聽過有小朋友可以攞100分, 但2年班好似少很多.
   1    0    0    0

引用:上年1+年班還好好地.++今年2年班每況愈下,+

原帖由 tigermama1 於 14-06-26 發表
上年1 年班還好好地.  今年2年班每況愈下, 唔好話9字頭, 8字頭都好難得, 真係唔知有冇小朋友可以咁小心,   ...
二年级如果班次頭十名的,平均分应该都有9字頭,頭三名的,平均分应该有95以上

其實名次都唔重要, 只想知道世上有否咁小心既男仔啫, 心諗我個仔大頭蝦, 人地個男都會啫, 男女校就輸比女仔啫.  真係唔知點教到D仔可以好似女仔咁小心呢.  睇情況, 男仔要攞一百分難過登天.  

引用:其實名次都唔重要,+只想知道世上有否咁小心

原帖由 tigermama1 於 14-06-26 發表
其實名次都唔重要, 只想知道世上有否咁小心既男仔啫, 心諗我個仔大頭蝦, 人地個男都會啫, 男女校就輸比女仔 ...
有的,全级最top的幾个,數學能夠经常100分的,98,99已是失手了。另外,GE 同 Reading 100分的也大有人在

tigermama1  嘩! 大有人在???  我要叫呀仔加倍努力喇.  我問親佢有冇人一百分, 佢都話冇呀冇呀.  佢都唔知有沒有留心上堂.   多謝回覆.  發表於 14-6-27 09:49

貢獻勳章

常識 / Science / Reader 呢幾科因為有得讀, 所以到小六都有人攞滿分; 數學就真係要小心理解+小心計+double check, 咁樣滿分都唔出奇.

回覆:對晒試卷了, 又失望多一年.

我覺得数學、常識、reading,sci 100分係有可能,但中、GE100分就真係超難

Agree, In my son's class (P2) also have boys got 100 marks in maths, GE and reader !

it will get more difficult to get good marks in higher grades.

回覆 yanyanchai 的帖子

嘩, 你班的仔好叻叻.  好彩呀仔唔係你仔個班, 如果唔係, 自信心大失.   

所以我都同阿仔講你自己覺得盡咗力,媽咪又知你努力過,幾多分都唔緊要了!(當然心唔希望太低啦…但冇講出口)

終於派了成績表了..... 好彩還可以保持名次, 但下年又有插班生作新力軍, 又要加倍加努力喇.   我仔個班考第一的學生都唔係插班,  雖然唔係自己個仔, 但都鄧佢開心.  大家都要加油.  

回覆:tigermama1 的帖子

恭喜哂!我囝仔努力都有回報,成績令人滿意!可以喺暑假放鬆一陣再努力過。大家共勉!

‹ 上一主題|下一主題