用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手爸爸的報學校之路
go

新手爸爸的報學校之路 [複製鏈接]

仔仔今年K2 (2013-2014), 應該係黎緊9月就開始報小一,
但我完全唔知道要點做....
好擔心幫仔仔揀錯學校....

首先我係咪要報左D心水直資 / 私校先??
咁果D抽籤又係咩一會事??

可唔可以介紹D學校比我...
(香港區, 住鴨脷洲)

感激!! 感激!!

見同校媽媽群開始報St. Stephen's ...
我又為仔仔做功課報E間...
其實....E間OK嗎?? 比起ST PAUL...
邊間好D呀???

kyleebc  赤柱st Stephen's好嘢嚟㗎  發表於 14-7-4 19:26
   45    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

睇左先, 唔明再問
已經有每一區派位實況, 邊間受家長歡迎你睇完會心中有數
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

至於你住南區, 如果政府派位要誇網機會好細, 考直資私校就留意報名日期好了, 有D已經開始左 (2015/16入小一)

醒目開學勳章 王國長老

快手喇, 已經遲左, 音小都已經面試左, 優才都安排左面試日期, 有D簡介會亦已報晒名

Charlotte_mom 發表於 14-6-26 17:19
睇左先, 唔明再問
已經有每一區派位實況, 邊間受家長歡迎你睇完會心中有數
http://www.edu-kingdom.com/for ...
THANK YOU THANK YOU! 等我慢慢睇完再問~

拿拿臨啦。如果你想抽獎,要留意直資系吾比抽,有部份私小亦吾准。

Jane1983 發表於 14-6-26 17:37
拿拿臨啦。如果你想抽獎,要留意直資系吾比抽,有部份私小亦吾准。
我宜家留意緊D私校同直資~

丫....咁我自行分配學位係唔係唔洗理架啦???
定都要揀一間架????

回覆 dralex 的帖子

你系咪好小學的舊生?系咪教友?要計吓分,如果系15分N無,又想搏間好的,甘自行無也機會。
但吾好吾理,因為有d名小要人1-1-1,或者曾經報過它,先會叩門有得見,所以吾好浪費個自行。

Jane1983 發表於 14-6-26 17:53
回覆 dralex 的帖子

你系咪好小學的舊生?系咪教友?要計吓分,如果系15分N無,又想搏間好的,甘自行無也 ...
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作        (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀        (20分)
三.        父/母為該小學的校董(20分)
四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚ (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰         #(5分)
七.        父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚ (10分)

如果依個表,,,我應該得5分...

dralex 發表於 14-6-26 18:00
如果依個表,,,我應該得5分...
正常適齡10分人人有份。

joannespapa 發表於 14-6-26 18:02
正常適齡10分人人有份。
哈哈哈~又係啵~即係15分...

好成功地為仔仔搵左一堆仲可以報既私校...
有冇爸爸媽媽可以比D意見???

-St. Stephen's College Preparatory School
聖士提反書院附屬小學
-St. Paul's Co-educational College Primary School
聖保羅男女中學附屬小學
-St. Paul's College Primary School
聖保羅書院小學
-Kau Yan School
救恩學校
-St. Louis School (Primary Section)
聖類斯中學(小學部)
-Rosaryhill School (Primary Section)
玫瑰崗學校(小學部)
-The True Light Middle School of Hong Kong (Primary Section)
香港真光中學(小學部)
-Raimondi College Primary Section
高主教書院小學部
-Kiangsu & Chekiang Primary School (W.D.)
蘇浙小學(全日)

會唔會太多呢'''

dralex 發表於 14-6-26 18:28
好成功地為仔仔搵左一堆仲可以報既私校...
有冇爸爸媽媽可以比D意見???
不要侷限於港島,九龍區亦有好多好學校

醒目開學勳章 王國長老

根據今年做法
-St. Stephen's College Preparatory School
聖士提反書院附屬小學 唔肯定可唔可以抽
-St. Paul's Co-educational College Primary School
聖保羅男女中學附屬小學 (直資不可抽獎)
-St. Paul's College Primary School
聖保羅書院小學 (直資不可抽獎)
-Kau Yan School
救恩學校 抽獎學生會放入WAITLIST
-St. Louis School (Primary Section)
聖類斯中學(小學部)可以抽
-Rosaryhill School (Primary Section)
玫瑰崗學校(小學部)可以抽
-The True Light Middle School of Hong Kong (Primary Section)
香港真光中學(小學部)可以抽
-Raimondi College Primary Section
高主教書院小學部 不可以抽
-Kiangsu & Chekiang Primary School (W.D.)
蘇浙小學(全日)可以抽

我覺得唔算多, 因為有D面試會撞期, 而且有D有自己幼稚園, 收外來生的位唔多

dralex  抽獎學生會放入WAITLIST?? why???  發表於 14-6-27 18:07
Yanamami  喺囉,考左先,收左先算啦~  發表於 14-6-27 08:40

可以考慮埋交通ok的,在九龍的好學校,留意d龍校,吾使6年後再出嚟打過,

Ryan_baba 發表於 14-6-26 18:42
不要侷限於港島,九龍區亦有好多好學校
我怕仔仔九龍返學辛苦呀...因為如果係香港仔出番九龍區...
好似有d辛苦同太遠....

bobo101^*^  agree  發表於 14-6-27 11:03
Yanamami  喺呀!小學唔好太遠,中學又唔同。  發表於 14-6-27 08:41

Charlotte_mom 發表於 14-6-26 19:37
根據今年做法
聖士提反書院附屬小學 唔肯定可唔可以抽
私校都可以抽架???

Yanamami  c校可以抽,直資先唔可以~  發表於 14-6-27 08:38

Jane1983 發表於 14-6-26 19:56
可以考慮埋交通ok的,在九龍的好學校,留意d龍校,吾使6年後再出嚟打過,
唔提一提都唔記得tim...

學校只批一封推薦信...大家覺得邊間最需要呢???
定係揀一間我最想入既心水學校呀???
但我心水果間...睇番又好難入...怕唔怕浪費左呢???

睇睇下又發現問題了...
咁我住香港仔...係唔係即係18區呀??
咁我抽籤可唔可以填其他區架???

dralex 發表於 14-6-27 00:06
私校都可以抽架???
高主教收左係唔比抽的

醒目開學勳章 王國長老

引用:+睇睇下又發現問題了...咁我住香港仔...係

原帖由 dralex 於 14-06-27 發表
睇睇下又發現問題了...
咁我住香港仔...係唔係即係18區呀??
咁我抽籤可唔可以填其他區架??? :que ...
選校不能太懶第一個回覆已有link,睇睇先,考小一好複雜架,否則呢度點會咁旺

‹ 上一主題|下一主題