用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區是不是不可叩本區中學
go

九龍城區是不是不可叩本區中學 [複製鏈接]

各位家長:

有沒有聽聞九龍城區不收本區叩門, 是否真的?  是否須要預備他區叩門, 小兒B1尾及住九龍城, 應叩那區中學, 黃大仙, 觀塘或油尖旺, 請賜教, 謝謝!
   4    0    0    0

我都想知道呢!!!

我都好想知道!!

ryanma2 發表於 14-7-4 15:01
各位家長:

有沒有聽聞九龍城區不收本區叩門, 是否真的?  是否須要預備他區叩門, 小兒B1尾及住九龍城, 應叩 ...
未有聽聞九龍城區不收本區小學的叩門,亦跟住址無關! 叩任何一區都得.

引用:各位家長:有沒有聽聞九龍城區不收本區叩門,

原帖由 ryanma2 於 14-07-04 發表
各位家長:

有沒有聽聞九龍城區不收本區叩門, 是否真的?  是否須要預備他區叩門, 小兒B1尾及住九龍城, 應叩 ...
舊年,我有兩三個朋友仔女,她/他們band 1 的,後來派了去五旬節,他們分別都成功叩返:
1. 旅港開平
2. 陳瑞其
3. 華英
但他們都非常辛苦及頻撲,同日之內,有兩間學校的取錄,早上返回派五旬節取回証交第二間校,第二間收了証後,而另一間下午又話取錄,他們去返第二間攞返証又去心儀那間學校,真係玩緊音樂椅爭椅子!

引用:Quote:原帖由+ryanma2+於+14-07-04+發表各

原帖由 BeeChau 於 14-07-04 發表
舊年,我有兩三個朋友仔女,她/他們band 1 的,後來派了去五旬節,他們分別都成功叩返:
1. 旅港開平
2. 陳 ...
出年到我亞仔升中,希望唔洗咁頻撲啦

介唔介意講下,你朋友本自行揀邊兩間呀?
最後又入左邊間呢?

引用:Quote:原帖由+ryanma2+於+14-07-04+發表各

1. 旅港開平
2. 陳 ...
唔係攪晒band 1先咩?

1. 旅港開平
2. 陳 ...
叩門成功的話,我不介意頻撲去註冊,最惨是叩門無一間取錄。

引用:Quote:ryanma2+發表於+14-7-4+15:01+各位家

原帖由 goodenough 於 14-07-04 發表
未有聽聞九龍城區不收本區小學的叩門,亦跟住址無關! 叩任何一區都得.
多謝回覆,希望星期二不用叩門。

引用:Quote:原帖由+BeeChau+於+14-07-04+發表舊

原帖由 JOJA 於 14-07-04 發表
經常有人話band1抽不到, 更跌至band3, 真係唔明

Horsebbj 發表於 14-7-4 20:53
經常有人話band1抽不到, 更跌至band3, 真係唔明
邊個知佢實際是否band 1,可能係band 2都未定!如果band 2唔揀返band 2學校放前,派唔到band 1,又派唔到band 2,派band 3是無可避免!

JOJA 發表於 14-7-4 19:31

係攪晒band 1先又點,佢地跟本就唔係band 1。點解佢地可以叩入band 1學校,未就係因為叩門時學校沒有排名次第,加上是名小學的同學,質素有肯定,淨係封推薦信都有用啲,叩門是比較著數,應該叩入band 1學校唔難,特別是一些本區學校已經對這些學校有一定瞭解。

唔係嚇楼上的,我女有同学確实係band1(2x/138,学校70%band1),但派左去15志願。随机no唔好加選校策略出问题,係有可能会去左band3的,唔淨係估錯banding.

回覆 Yanamami 的帖子

同意 , 去年阿仔同學 確實 BAND 1 生, 但派了去胡兆熾, 雖然派成績當天立即去NPL叩門 , 即收了, 不過相信 BAND 1 生不甘心去顏 , 所以仍然四出叩門 , 九龍城區叩門不成功, 要去到沙田叩沙蘇才成功 , 所以並不是估錯BANDING 的問題

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-4+22:55+編

原帖由 Yanamami 於 14-07-04 發表

唔係嚇楼上的,我女有同学確实係band1(2x/138,学校70%band1) ...
其實係唔係真係有入錯機既可能?

Yanamami 發表於 14-7-4 22:55
唔係嚇楼上的,我女有同学確实係band1(2x/138,学校70%band1),但派左去15志願。随机no唔好加選校策略出问题 ...
之前我都有講過一些關鍵性的問題,只有一次考2X是冇用的,只要有兩次在邊緣已經有冇得拉。有好多同學派得唔好總會找東西來賴,但佢地永遠唔會講真話你聽。
還有70%是band 1的學校,大家相同分數的極多,始終好學校大家的成績咬得好緊,正如有家長話爭0.0幾的標準分,我唔敢想像佢地啲raw marks、平均分會爭幾多。考2X可能跟邊緣同學的分數可能都只係爭好少好少,一個唔少心就唔知碌左去邊。最慘老師又亂用方法去平均。教局是用三次配對分去平均,老師是用三次標準分去平均,家長索性用三次校內名次去平均。我地都經常聽到有家長話三次平均考幾多幾多就知一定會有人中招。

志願的選擇,如果冇錯band的話,這方面老師一定可以幫到你。如果聽老師話,我估未必一定會派15志願。不過有乜情況是一個band 1生派唔到band 1學校之後是派去band 3,除非這個15志願仍是band 2學校,還是這個band 1生選的第一間band 2學校!

Yanamami  No la.佢由细到大都徘徊2x.無需估banding.  發表於 14-7-5 19:35

lucia6119 發表於 14-7-4 23:11
回覆 Yanamami 的帖子

同意 , 去年阿仔同學 確實 BAND 1 生, 但派了去胡兆熾, 雖然派成績當天立即去NPL叩 ...
點解你咁肯定唔係錯band?沙蘇收就一定唔係錯band?叩門階段已經冇晒甚麼排名次第、banding這類東西,九龍城區學校是本區,學校對甚麼同學、甚麼學校應有一定程度的瞭解,只有不熟識本區情況的外區是一個極好的選擇,加上沙田唔可以收本區生,外區來的同學,特別是來自較高程度的九龍城區的同學自然有優勢。

回覆 goodenough 的帖子

全級考10 名內呀..

lucia6119 發表於 14-7-4 23:53
回覆 goodenough 的帖子

全級考10 名內呀..
如果有經驗的家長,從客觀因素去分析就知問題會出現的地方。上年有家長第五派入旅港,你只需將旅港填第四或之前以經可以好肯定派入旅港,但條件就係一定要band 1。有band 2同學派銀禧,只要你有填銀禧就已經可以不用派胡兆熾,唯一條件亦係你心需是band 1就可以。
我相信只要大家細心去想一想就唔會給這些消息所嚇驚!
‹ 上一主題|下一主題