用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好 ...
樓主: wongkelvinwong
go

有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好 [複製鏈接]

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-7-8+21:24+如

原帖由 jesswong1029 於 14-07-08 發表
我事後有跟幼稚園校長講,這間祖天教育方針唔好,就算收我都未必去讀。因幼稚園校長好關心我們是否叩門成功 ...
小朋友會逐漸失去自信,呢個就係重點,雖然而家要遇到有良心,責任嘅老師已經唔容易,但如果要用到羞辱去對待小朋友就完全不能接受。正如樓主小朋友學校老師,對待小朋友嘅方法已過時,除非小朋友已小五,六要呈分升中,怕比老師劃花,否則我一定會向校長反映,就算唔係投訴都必須要校長正視,作為家長不可以坐視不理,雖知道老師呢d方法好被羞辱嘅小朋友黎講影響可以好深遠,就算係單—位老師方法都不能接受。

完全同意

jesswong1029 發表於 14-7-8 18:07
好多學校一樣係咁, 睇下你知唔知姐.
我在6月尾, 去祖天in, 當我的仔面前修路佢.
我的兒子in時, 自己1個對住 ...
你唔講又真係唔覺喎, 我囡囡(現升小二)都係幼稚園時A-Z都未搞得掂, 但會聽會講會睇, 寫就唔得, 不過上咗小學無耐, 佢就識得寫一啲了。教小朋友串英文生字係小學老師既責任, 唔係幼稚園老師既責任。

little_yolky 發表於 14-7-9 17:50
你唔講又真係唔覺喎, 我囡囡(現升小二)都係幼稚園時A-Z都未搞得掂, 但會聽會講會睇, 寫就唔得, 不過上咗小 ...

無奈依家香港的教育制度係向前推。

little_yolky 發表於 14-7-9 17:50
你唔講又真係唔覺喎, 我囡囡(現升小二)都係幼稚園時A-Z都未搞得掂, 但會聽會講會睇, 寫就唔得, 不過上咗小 ...
早2年小一叩門都沒有現時咁樣,好似考壯員。

甚麼是3寶?

回覆:有冇家長子弟讀石圍角小學?好氣憤!想轉校!!!邊間好

乜原來祖天咁樣

什麼是3寶?

引用:石圍角小學推廣關愛文化,可是,我女女近日

原帖由 wongkelvinwong 於 14-07-07 發表
石圍角小學推廣關愛文化,可是,我女女近日同我傾計,講返一些學校發生的攪笑事,我才發現校內老師經常羞辱 ...
樓主,你小朋友學校有冇家教會?一係由家教會出面同學校頃,作為家長唔可以唔理,做被羞辱或取笑人果個都唔好,點會咁教小朋友??害左佢地

學校有家教會,但我冇加入,好少去學校,因為要返工,而且同d家長唔熟

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你講得啱,好有道理!

引用:學校有家教會,但我冇加入,好少去學校,因

原帖由 wongkelvinwong 於 14-07-10 發表
學校有家教會,但我冇加入,好少去學校,因為要返工,而且同d家長唔熟
你可以致電學校查詢家教會人員聯絡方法,或許學校網頁應該都會有資料,再唔係亦可以E-mail形式去信家教會或校長,冇理由完全冇人理掛。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-10 23:15
你可以致電學校查詢家教會人員聯絡方法,或許學校網頁應該都會有資料,再唔係亦可以E-mail形式去信家教會或 ...
Exactly true!

我仔升小二,讀石圍角小學,我老公日日去接兒子回家,所以他們班經常見很多家長,我也經常參加他們的活動,功課班,星期六放假的興趣班,都認識一些家長呀,沒聽孩子或者其他家長說過如此情況呀,我家小寶他讀得很開心,其實老師經常跟家長打電話聯繫的,你沒接到電話嗎?我仔那班班主任經常會主動打電話跟匯報他這段時間怎樣怎樣,家長多了解到孩子在學校的情況,然後家庭方面配合學校一起幫忙學生改進,幾好的,我問他們同校車的高年班的哥哥,家長也是經常收到老師的電話,久不久溝通一下,其實是希望幫忙到家長了解孩子在學校的情況,家長們多感覺很好的,如果你有任何投訴,打去跟他們班主任溝通表達你的情況,老師多會回復你的,為了孩子,我多會打到學校,等班主任有空的回复。

他們學校班主任經常跟家長打電話聯繫的事情我了解過很多不同班和級別,做法多是如此的,應該有問題直接跟班主任聯繫,反應,這學校會回復的,這學校有家長會,久不久就有活動,家長也有聯誼,所以倒沒聽過這情況,我經常問我兒子今天有什麼情況,有什麼發生,分析對錯,如果是你這樣怎處理,所以一般老師打給我,不管好壞確實我多都在我兒子那問出來了,所以好好跟老師聯繫反應最正途。

今年的派位情況:
2013-2014派位,首三志願89%,第四五志願,5%,其他6%,分別以下學校:
荃灣官立,
中華傳道會安柱中學,
寶安商會王少清,
佛教善德英文中學,
保祿六世書院,
天主教母佑會蕭明中學,
東華三院陳民中學,
保良局李成壁中學,
廖寶珊紀念書院,
聖母院書院
梁省德中學,
姚連生中學,
皇仁舊生會,
全完中學,
圓學院第一中學
聖芳濟中學
蘇浙公學,
林百欣中學。

jesswong1029 發表於 14-7-8 18:07
好多學校一樣係咁, 睇下你知唔知姐.
我在6月尾, 去祖天in, 當我的仔面前修路佢.
我的兒子in時, 自己1個對住 ...
答番老師他現在仍幼稚園生, 如果你校收他來緊9月他是你們學校的小一生, 我諗在你校的教下他的英文生字默書一定可以大有進步 !

liyuenyan <---我們大家都是家長,但是你對學校一事一物瞭如指掌,其實你是否學校的打手?身為校長或老師,如果用這手法去幫學校講話,欺騙家長,真是恥辱,打手勿進!

意見唔同就話打手,真係搞笑

另外,系版內公開校名,作單方面陳述(即系有你講無人講)
跟住一大堆人媽媽叉叉,當正親歷奇景咁

吖,講漏左,
我系校長

你信既話
‹ 上一主題|下一主題