用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN適應班
go

PN適應班 [複製鏈接]

想問通常PN 有幾耐適應期,家長可以在身邊呢?

1    0    0    0

回覆:liliankaykay 的帖子

我試過一間只有3日,另一間有一星期。

引用:我試過一間只有3日,另一間有一星期。 +

原帖由 mannitol 於 14-07-09 發表
我試過一間只有3日,另一間有一星期。
其實三日真係好少,如果無仲慘。初初番學係咪成班小朋友响度喊?諗起都陰公豬.....

回覆:mannitol 的帖子

喊是必然,睇下喊幾耐,如果怕會心痛就等K1先讀,我覺得父母陪幾多日是無意思,小朋友依然會喊

回覆:mannitol 的帖子

我囝個間得一日陪返學

我問過我女讀果間冇得陪(唔知係咪我理解錯),但會慢慢加上堂時間,開頭一小時,之後漸進式加時間。

引用:想問通常PN+有幾耐適應期,家長可以在身邊

原帖由 liliankaykay 於 14-07-09 發表
想問通常PN 有幾耐適應期,家長可以在身邊呢?
St Cat 有一個星期一小時的家長陪同期

LH頭2日家長可以陪

其實陪得多並唔係好事,小朋友習慣耐左,佢地仲難適應,一般都係陪三至四日,時間逐步增加

2-3日其實都夠, 比佢返得學就唔好怕佢喊, 同埋其實老師話, 佢地入到課室有得玩就老豆姓咩都唔記得架啦!

liliankaykay 發表於 14-7-9 18:58
其實三日真係好少,如果無仲慘。初初番學係咪成班小朋友响度喊?諗起都陰公豬.....

...
對我仔來説,他PN時唯一喊個日,就係我陪他番個日。由第二日開始,他自己番,就無再喊了。

唔知TT有無得陪呢?我無聽老師講過可以陪所以應該係無,不過都無咩所謂反走陪得幾日,只係早d面對定遲d面對

回覆:PN適應班

想問大家小朋友有無朝朝話唔番學?其實見佢放學都好開心唔想走,早上都係好驚番學,亦好怕我離開佢,每次分離都大喊。我想知呢段時間會持續幾耐........

回覆:PN適應班

人地話同媽媽分離零舍喊得勁,其他屋企人還好,所以可能通常係扭媽咪

引用:人地話同媽媽分離零舍喊得勁,其他屋企人還

原帖由 winicelwp 於 14-07-25 發表
人地話同媽媽分離零舍喊得勁,其他屋企人還好,所以可能通常係扭媽咪

...
我而家完全唔敢送佢番學,佢一路喊、掙扎我都好辛苦!

我呀仔間學校有一星期適應期, 頭三日番一個鐘家長陪, 跟住兩日就番短o的但無家長陪.....
[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

Cannan 可以陪三日﹐
其實陪幾多日不是問題﹐
點都會喊﹐
就係你開始唔陪上堂果日開始喊。

引用:人地話同媽媽分離零舍喊得勁,其他屋企人還

原帖由 winicelwp 於 14-07-25 發表

...
其實都唔關事,我女平日工人照顧,但好癡我,我之前帶佢上playgroup的分離班,一次都冇喊過,不知玩得幾開心。我每日上堂前都會同佢講返學好好玩,要聽老師話,老師會照顧你,唔洗緊張,佢仲會重複講番俾我聽。老師話其實大部份小朋友喊,只會喊十分鐘左右,因為發覺喊完父母都唔會出現,知道喊冇用,就會停止。我女係貪玩嘅小朋友,有得玩就得,所以唔會喊,但新鮮感一過,可能就會覺得悶,會倒亂。

‹ 上一主題|下一主題