用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2015 英國大學排行榜
go

2015 英國大學排行榜 [複製鏈接]

唔知點解2014先過左1半就已經有2015年既排行榜喇, 不過都比家長們參考一下先啦
除左每年都見到個幾間大學, 今年有2間新的既大學打入十名內(Surrey, Lancaster) , 但係UCL就趺出十名以外
雖然唔了解個排行榜點count, 不過Surrey比LSE/ Durham重要高....我接受唔到囉

University league table 2015 - the complete list

All UK universities ranked by the Guardian

1 Cambridge

2 Oxford

3 St Andrews

4 Bath

5 Imperial College

6 Surrey

7 London School of Economics

8 Durham

9 Warwick

10 Lancaster

http://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2014/jun/02/university-league-tables-2015-the-complete-list

1    0    0    0

Uni of surrey 喺呢幾年不停直線上升,勁!

樓主,㸃解你咁不喜歡surrey? 我身邊D朋友對呢間大學有讚冇彈喎

我唔係唔鍾意surrey, 亦都覺得佢算係中上既大學, 之不過比起LSE / DURHAM呢的老牌名校, 明顯重差一截

身邊都有朋友仔仔讀surrey, 亦都讀得好開心, 之不過你問佢地大家都會覺得學校未達LSE/Warwick既級數囉

這些排名榜不可盡信,在僱主心目中,始終 Russell Group 大學比較受歡迎。

但聽朋友講Uni of Surrey真係升grade升得很快

因為依家的排名榜加入左好多新元素, 例如學生滿意度/就業率咁, 呢的比較客觀, 同埋新興大學比較著重學生感受, 可能因為咁令到佢地排名上升啦

如果不是讀商科,排名重要嗎?

係呀,surrey 大學嘅sports park 真的又大又靚。而且佢地幫畢業生搵工嘅support 又做得好好。坦白講,我都想我兒子將來入呢間

回覆:KITTY.WONG 的帖子

排名可以講係一個重要參考,無論係家長/學生/僱主,都會參考幾個大型機構每年做既排名,所以無論商科或者其他科,我覺得都應該參考一下,就好似你係㚈國想去HK讀書,你都唔知港大同樹仁迈間好,都係靠排名了解,講真,比成百萬讀書,都唔想搵間排名太低既大學架

不過個人覺得參考排名最好睇埋學系個別排名,咁樣可以知道大學重唔重視個一科,排名高既學校為左要keep住排名一定會投放多的資源落去,咁一定唔會揀錯

回覆:cissie 的帖子

校園靚我都同意,不過揾工/就業率就唔關我地事喇,依家海外畢業生已經唔可以係英國就業,就算有大公司肯請,一聽要幫手申請埋visa都唔會制

醒目開學勳章

RT 發表於 14-7-11 12:46
唔知點解2014先過左1半就已經有2015年既排行榜喇, 不過都比家長們參考一下先啦
除左每年都見到個幾間大學,  ...
Lancaster 早2年都入過十大, 舊年出左, 今年再入番. 我個人好喜歡呢間大學.

回覆 km1357 的帖子

有冇特別原因點解咁喜歡?

Do not use UK ranking. Look at the world ranking.  This is more reliable.

回覆 panda-jojo 的帖子

I personally tend to trust worldwide ranking more than UK ranking.  For example, University of Edinburgh ranks high in QS and Times Higher Education, but ranks low in UK ranking.  On the other hand, Warwick ranks high in UK but low worldwide.  Anyone knows the reason?

回覆 foolish.mom 的帖子

其實每一個排名所著重既野都唔同, 就算係國際排名都有分別, 好似上海交通大學就注重學校師生的諾貝爾得獎率、泰晤士高等教育注重論文被引用數、而QS就重視學術同儕之間的評價。所以一的比較新既同冇開辦傳統學科(醫科/法律)大學排名會低的, 而本土排名就比較重視學生滿意度/就業情況/教學質素等等, 所以一定會有分別, 至於話邊一個排名比較重要,視乎你係想要邊一樣野啦, 當然最好2樣都有

醒目開學勳章

回覆 RT 的帖子

廿幾年前我去讀書時個環境好好, 當年教我有幾位老師好SMART, 學術氣氛很好(不過我就 HEA D), 淨係係個校園行下都好舒服, 當年排名好似四十幾.

Lancaster既排名都升得好快, 尤其是商學院既學系

各位家長的疑問我都有問,因為仔仔讀緊呢間大學,兩年前掛
22/23 (depends on 那一排行榜),但今年突然升到第六,佢話而家大學多左好好過中國人,佢地有好多巳經在內地大學畢業,不過來讀 business management, 之後有d 會讀埋master 先走。 吾知會吾會因為咁所以排名高左。
因為當年 southampton university (Russell Group) 都收佢,但佢話鐘意 surrey support 學生好d.  學生評價高,再者外圍環境好重要。

*兩年前排名22/23
‹ 上一主題|下一主題