用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位:自行的20分,用在31網還是91網較穩陣呢? ...
go

請教各位:自行的20分,用在31網還是91網較穩陣呢? [複製鏈接]

第一次在EK發帖,想請教大家如何善用手上20分,多多指教!
背境:我是基督徒,小朋友已洗禮。小朋友是活潑多言型,現返學券幼稚園,有一弟弟跟尾。雖然我地都會試下報私小,直資;但由於有細佬跟尾,我都傾向讓孩子在津小讀。今年開學就要填自行form。

兩難:我可用舊生分去報31網的舊油天(共20分);亦可用宗教分(也是合共20分)去報31網或91網熱門的基督教學校(循道和培基)。困難的是,呢三間心儀學校,應是地區一線學校,而升中的校網都不錯(可能31更勝一籌?),20分都唔會有好大機會抽中,煩惱中......

其實我已買了一些參考書和勤上EK做功課,請問係咪要直接打電話去學校問今年20分抽中的有幾多?除此之外,仲有乜嘢途徑可以知道相關數據和資料?請問我考慮自行點放時,仲有乜嘢要考慮呢?

請各位前輩賜教,謝謝!

0    0    0    0

回覆:請教各位:自行的20分,用在31網還是91網較穩陣呢?

mrkokubo 發表於 14-7-15 10:30
91循道未係一線培基20分墜馬比比皆是。
睇落三間循道机会大啲。不過你住边先。。

...

唔好意思,我意思係,若用宗教分,我係想試31網的循道,或91網的培英。

以上呢兩間都話20分都要抽呢!

而我自己係住沙田91網。

引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-7-15+10:30+91循

回覆:請教各位:自行的20分,用在31網還是91網較穩陣呢

培基,油天,循道,20分抽,坦白講,要預咗唔得,得就好好彩。good luck!!!

summertown 發表於 14-7-15 11:58
唔好意思,我意思係,若用宗教分,我係想試31網的循道,或91網的培英。
你預咗如果3間都唔得, 咁你係咪係91網抽獎先?
91網抽獎時係咪揀番培英先?

今時今日20分去抽熱門, 只係有機會...... 要諗定唔得點樣會對叩門較方便
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-15 15:13
你預咗如果3間都唔得, 咁你係咪係91網抽獎先?
91網抽獎時係咪揀番培英先?
自行我諗我會三間裏面選一間,宜家就係諗緊將20分「押落」去邊間。
唉,其實我都明,20分根本唔係乜嘢高分數,大把人有,20分去選揀熱門小學,其實同抽獎無分別。

由於住91網,所以若自行不成功(無論選邊一間),甲一同乙一都會選培基了。不過咁樣放,咁即係自行一定要選培基,先至做到1-1-1?我都仲未係好識呢個game點玩,唉!

你係基督徒,會唔會想小朋友都係基督教學校讀,如果係,不如唔好諗舊油天,只係循道同培基之間作出決定

lopoto 發表於 14-7-15 17:22
你係基督徒,會唔會想小朋友都係基督教學校讀,如果係,不如唔好諗舊油天,只係循道同培基之間作出決定 ...
多謝你的建議,我們都會從宗教以及教學形式再作仔細考慮!

Annie-b 發表於 14-7-16 16:44
91循道
不是91熱門學校,有20分自行9成以上入到
培基20分都好難入
佢地講緊31網既循道喎!
31網既循道係熱門之一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 summertown 的帖子

三間都唔駛111都可以叩.
油天,培基人人有份見,循道今年選人見.
後兩者今年有收叩門000,油天最終取錄既係咪111我就唔清楚啦.
91網選大熱第一志願,做好心理準備,唔係天堂就係地獄.
如無私校BACKUP,又有個細跟尾,可能要調整策略啦.

littlecook 發表於 14-7-18 02:55
回覆 summertown 的帖子

三間都唔駛111都可以叩.
多謝資料提供,我都會考直資和私校,但係十月自行填表時,都應該未知有無直資或私校收小朋友,所以就真係要格外小心選擇!

‹ 上一主題|下一主題