用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM pm英普 vs LH pm英普
go

KM pm英普 vs LH pm英普 [複製鏈接]

收到學之園K1call,報名是因為近家,有冇LV家長可以給些評價?
另外小朋友讀開KM 英普pn,想集中比較兩間學術上的分別和重點? 升學出路?

真心請教,想盡快決定放位。謝謝!

0    0    0    0

引用:收到紅磡學之園K1call,因只對青衣校認識較

原帖由 llavan 於 14-07-21 發表
收到紅磡學之園K1call,因只對青衣校認識較多,報紅磡是因為近家,有冇LV家長可以給些評價?
另外小朋友讀 ...
一路讀開Km好就無為轉啦 km本身又好 除非你唔鍾意囉!

引用:Quote:原帖由+llavan+於+14-07-21+發表收到

原帖由 breadbb 於 14-07-21 發表
一路讀開Km好就無為轉啦 km本身又好 除非你唔鍾意囉!
多謝你的回覆,你都講得好啱,其實我們都心儀KM,小朋友又返開,會考慮LH是因為地點因素,KM要搭校車約40分鐘一程,LH是步行5分鐘。

其實小朋友都適應校車,兩者都各有利弊,所以開post想從學術、升學等其他方面作仔細考慮。

回覆:KM pm英普 vs LH(LV) pm英普

del

回覆:llavan 的帖子

我覺得近屋企好緊要,如兩間學校差不多

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+14-07-21+發表一

多謝你的回覆,你都講得好啱,其實我們都心儀KM,小朋友又返開,會考慮LH是因為地點因素,KM要搭校車約40分 ...
我想提出一樣野就係
你而家讀km 你知道自己係鍾意呢間學校 學校係符合你所想
但LH 你未接觸過 雖然普遍話好 但你始終未接觸過 人地覺得好又未必你咁覺得 所以我覺得博唔過!
我自己本對km同lh都鍾意 但真係有人讀讀下km轉左德望 呢個係真事 係我親戚個女!佢覺得太谷!咁係佢個別例子 ,唔=km唔好!我都有聽過而家同學仔開學左一個月(LH) 收到call waiting即刻轉過黎我而家呢間 又係話lh好進取!覺得老師無愛心 但同分校我有朋友喺入面讀 佢係覺得校長老師全部人都超級好!但偏偏同學媽咪就唔buy

所以我結論係:既然你都ok km咁梗係留啦 每間學校都有好同唔好 同一樣野同一個人 有人覺得好好有人覺得唔好!km同lh又係同level... 你話讀緊邨校就話想轉間好d! Km已經好好 又唔洗小朋友再適應 除非你覺得麻麻先轉去另一間!

我覺得2間差不多, 讀開無論轉.

acepno  Agree  發表於 14-7-21 18:29

其實2間學術近幾年都真係不相八仲, 可以講係同一Level的.

但LH既K1英普班已經由一位普通話及一位英語教師as班主任, 而KM的K1英普則是由一位粵語及一位英語教師as班主任, 要k2先係由一位普通話及一位英語教師as班主任!  相對向LH既普通話時間好似多D.  另一方面, LH向升小既extra support又會多d. 以往都會有d in house既面試班提供/講座等, 但KM則好似無咩extra 既support.

如果加埋住址甘近甘吸引, 轉去LH都可以係一個好選擇.

不論無論如何, 請盡快決定, 放位比有需要的人.

KM 英普> LH(LV) 英普
P.S. 參考KM 英普今年有幾個男仔考入DBS

KM 英普> LH(LV) 英普
P.S. 參考KM 英普今年有幾個男仔考入DBS

回覆:keio 的帖子

DBS 5 位聴聞

Vote for KM

我會轉LH,同level,近甘多

llavan 發表於 14-7-21 13:49
多謝你的回覆,你都講得好啱,其實我們都心儀KM,小朋友又返開,會考慮LH是因為地點因素,KM要搭校車約40分 ...

如果有間咁好的係我屋企附近,我就唔使考慮喇。每天省回1小時 x 3年,呢D時間用來玩、作為親子時間或者用來睇圖書好過啦!

兩間都係好學校,當中各有所長,好難比較,但我認為坐校車來回辛苦又有風險,屋企樓下就有間好學校收,當然會選讀,3年都唔係短時間。

我個囡之前都係 KM 英普 PN,考 LH 純粹當買個保險,後來知道可在 KM 升 K1,於是即使 LH 英普(青衣) 收了,也完全沒有考慮轉。直至後來有龍校 offer,幾經爭扎,才放棄  KM。KM 是好學校,除非龍校,留在 KM 應該是不錯的選擇!

引用:收到紅磡學之園K1call,因只對青衣校認識較

收到紅磡學之園K1call,因只對青衣校認識較多,報紅磡是因為近家,有冇LV家長可以給些評價?
另外小朋友讀 ...
LH所有分校課程一樣,紅磡和青衣無分別。KM同LH都係好學校,建議就近上學。慳返d時間瞓覺又好,玩又好,學下彈琴跳舞都好過用來搭車。

車費的付出亦是考慮項目之一。如果DBS收5個KM, 而你又非常心儀,又覺得自己仔有機,就搏下,付d代價。

醒目開學勳章

有無睇過往年升學嘅結果?
印象中,KM多dd律校 (都係全港大熱或地區一線),家長偏向傳統教學
而LH就較多直資私小,特別係CKY / CSL

地點係考慮因素,但教學理念都要考慮埋

既然返km開心只要車程時間及車費可接受便可,若由頭開始則另作别論;
今年km直資私小,甚至官津叩門成績不俗,校方提供基本學術應可對小一應付自如。谷的問題,哪間私幼不谷?又試問現今哪所小學不進取?
‹ 上一主題|下一主題