用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41 網 2 綫小學
go

41 網 2 綫小學 [複製鏈接]

男仔,有邊幾間2綫學校?多謝指教。

1    0    0    0

回覆:41 網 2 綫小學

新舊華德,基華

引用:新舊華德,基華 +

原帖由 cherrieshum 於 14-08-02 發表
新舊華德,基華
謝謝你回覆。咁再請問九龍塘官小是1線還是2線?

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-08-02+發

原帖由 lhingw 於 14-08-03 發表
謝謝你回覆。咁再請問九龍塘官小是1線還是2線?
九官也是二線

其實近呢兩年,以上學校唔放係第一志願,都未必穩入……

其實樓主開呢個帖想問咩?
係41網如果仲好天真咁諗分一線, 二線, 三線學校咁排位, 我只可以講, 天佑樓主了....
41網呢幾年, 已經變到入唔到第一就入孖寶, 或者去求籤, 仲分一線二線? 唔好咁天真以為"二線"會少人爭囉. 如果少人爭既係二線, 咁係41網應該係得樂善堂同耀山
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-8-4+09:07+編

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表

絕對讚成。。。。。除左孖宝及黃大仙借校,我唔覺41有2線小學。。。

Totally agree!若揀以上學校(新舊華德,基華,九官)放第二,祝你好運!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-8-4+09:07+編

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表

多謝你寶貴意見,就係知道呢個網學位緊張,更加想瞭解多些,希望可以安排得更好。跟據你這樣說,如果第一位唔中,第二位(如果排以上任何一間學校)可以中的機會也非常低。那真的很難排位

lhingw 發表於 14-8-5 22:41
多謝你寶貴意見,就係知道呢個網學位緊張,更加想瞭解多些,希望可以安排得更好。跟據你這樣說,如果第一位 ...

呢個係社會的現實, 香港政府對家長的考驗。

lhingw 發表於 14-8-5 22:41
多謝你寶貴意見,就係知道呢個網學位緊張,更加想瞭解多些,希望可以安排得更好。跟據你這樣說,如果第一位 ...

只要你唔係非君不嫁, 唔選那些有強國大媽, 或者借地址嚟抽個D學校, 機會都係高既
只不過, 放第二個間真係唔好諗住有機會(起碼嚟緊2,3年都會係咁).

另一個現實係, 依家唔只41網係咁囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kktsa1 發表於 14-8-4 23:46
Totally agree!若揀以上學校(新舊華德,基華,九官)放第二,祝你好運!
這幾間都係好學校,不能界定為1綫or2綫學校!若這凣間學校去第二個網必定成為搶手貨但由於41有神校所以大部分人會㨂這幾間為第二or第三自願!想凊楚自己孩子適合邊間學校才是最重要。
今年放笫二or第三,機會係好微!

真心請教, 男仔, 41校網除咗LS及以上幾間, 仲有乜好的選擇?

回覆 chBB 的帖子

如果上述個幾間唔中,一係孖寶(無人會想讀),一係去咗43網黄大仙。

男仔:Ls, 新舊華德,九官,基華!top 3 choice 內排位, 其他不用揀!

kktsa1 發表於 14-8-6 12:24
男仔:Ls, 新舊華德,九官,基華!top 3 choice 內排位, 其他不用揀!
你講真定講笑? 你叫人咁排, 唔中第一就入硬孖寶, 或者過隔離區求籤

manmanchubb  諗諗咩用意  發表於 14-8-6 15:48

回覆 hkpapa852 的帖子

[size=11.818181991577148px]41 網 就是這樣了!

回覆 lhingw 的帖子

41網根本已不能界定1,2線了,基本上唔中第一志願好大機會派到43了,
當然有少部分有運的第二志願也大到,但今年已少了,呢個年度更難中。

回覆 kktsa1 的帖子

今年有不少排第二都唔中wor

睇教育局的小一入學報告書,有數據可參考

好過道聽途說

除了收生不足的學校,其他學校都不能說百分百,只是看運氣而已

排LS首位,機會率當然低,但一樣有人中

朋友的孩子,中晒LS,MCS,運氣好到。這種例子好少嗎?你問問讀此兩校的家長

二分一的機會,當然高過五分一,但一樣搏啫
‹ 上一主題|下一主題