用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園PN interview考什麼?!
go

學之園PN interview考什麼?! [複製鏈接]

請問有無人知考什麼?! 謝謝

87    0    0    0

i want to know too

Roly 發表於 14-8-17 01:19
以前D post 有詳細描述,努力爬文吧!

引用:請問有無人知考什麼?!+謝謝 +

原帖由 Roly 於 14-08-17 發表
咁細個,我亞仔只懂周圍走,訂物件。

回覆:學之園PN interview考什麼

我今年個仔in過,可惜唔收
不過可以分享供大家參考
第1部分,一對一家長陪住小朋友,要坐住分辨東西,老師有一枱玩具,如蘋果,橙,香蕉分別說出,牙刷,牙膏圖片,撘小積木,形狀分辨等
第2部分
Group interview,10至15個小朋友面對老師,好似玩playgroup咁,家長坐背後,做小量活動,一些顏色小圈圈,先揸人土一齊唱歌扮揸車,之後老師會問小朋友手上是什麼顏色行走有關顏色區域上,沿途每個小朋友有一個老師做評估

第3部分與校長對話,簡介完就等家長發問

咁就完了,識做晒唔等於會收,唔識做又未必會唔收
所以這是眼緣遊戲,大家放鬆心情就可以了,祝大家心想事成

蘇菲菲  Thanks  發表於 17-2-12 12:23
mi11126  thanks for sharing  發表於 15-2-27 13:45

回覆:Roly 的帖子

第二部份係全英文環節,主要睇小朋友對英文指令可以聽到幾多,不過家長可以靜靜地提點,最後一關最難過,學校就係要睇小朋友定力!因為家長填問卷時,小朋友好容易作反,所以去面試前要重點鍛鍊下小朋友耐性⋯但收生結果分兩段時間第一段要一個月後先知,而第二段係第一段收生後一個月,心情好似過山車咁⋯大上大落

回覆:Candycat225 的帖子

請問你意思係如果 interview 喺11月,咁12月會有第一段收生結果? 然後1月又有第二段收生結果?

回覆:VWBB 的帖子

PN係3月先interview....K1先係11月in!不過K1多數由PN升上去,所以好少位但好多人爭,如果考PN入呢間學校會機會大d....因為大約收4班PN學生

回覆:VWBB 的帖子

3月in完到4月中先有第一輪收生信出,之後到5月中出埋第二輪收生同埋waiting信比家長⋯第一輪收唔到信就會好緊張!等第二輪出信⋯日日望信箱希望有好消息⋯

引用:我今年個仔in過,可惜唔收 不過可以分享供

原帖由 mikiwu 於 14-08-23 發表
我今年個仔in過,可惜唔收
不過可以分享供大家參考
第1部分,一對一家長陪住小朋友,要坐住分辨東西,老師 ...
考pn 咁難嘅, 要識講水果名。

我仔仲未識講野。

第一PART老師會從一堆玩具中要小朋友一次過拎三樣嘢俾佢, 唔係一件一件拎, 呢樣有少少難, 可以响屋企練習下
第三PART家長要填問卷, 枱面有一大堆書, 小朋友要自己睇書家長先可以慢慢填

回覆:kellyvicbb 的帖子

Thx

回覆:學之園PN interview考什麼?!

謝謝回覆,好詳細

我諗要用呢幾個月既時間教下我仔, 我仔啱啱先開始學講野...

回覆:coyrachel 的帖子

大家加油

回覆:學之園PN interview考什麼?!

考咁多咁難嘅野,即是要收大b啦小朋友未係時候識,真係幾難教到佢識

LH是我囡囡上年考PN最深的一間!

引用:LH是我囡囡上年考PN最深的一間! +

原帖由 hilouisll 於 14-08-25 發表
LH是我囡囡上年考PN最深的一間!
是,囝囝上年幾乎很多名幼也考了,我也覺得最深這間。

我囡囡今年3月考pn,很好彩考入了,佢果時唔識講野,所以老師問既物品名稱佢全部無答,但佢識自己推番張椅子,連我果張都推埋相信加咗少少分,另外音樂果part 佢做到d 動作,其實做唔到都ok 但最好坐定定唔好四圍走,建議返下d 幼稚園辦既playgroup,因模式有少少相似,另外,玩玩具自由活動呢part 有好多老師mark 分,爭玩具和扭喊應該會mark 低,希望幫到你地

Dannemora 發表於 14-8-25 19:48
我囡囡今年3月考pn,很好彩考入了,佢果時唔識講野,所以老師問既物品名稱佢全部無答,但佢識自己推番張椅 ...

你細路好勁,唔識講野都入到!可能是絕無僅有。

‹ 上一主題|下一主題