用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 請教各位SC家長,有關當年PN interview表現 ...
go

請教各位SC家長,有關當年PN interview表現 [複製鏈接]

各位覺得當時大人同小朋友表現如何?你認為甚麼因素令小朋友獲得offer呢?

我約略爬過文,大致知道interview流程,只是發覺學校收生標準不太易捉摸,所以想請教各位過來人,大家分享一下吖~
謝謝!!

PS 我家女女5月B,打算今年報考出年入學PN班

1    0    0    0

引用:+本帖最後由+ydnew29+於+14-8-19+13:40+編

原帖由 ydnew29 於 14-08-19 發表

各位覺得當時大人同小朋友表現如何?你認為甚麼因素令小朋友 ...
不好搶其他小朋友野,有禮貌。同老師有互動。有笑容等等

不過間間都系呢D

謝謝你啊!確實好多學校收生取向都大同小異的,不過對心儀的學校還是想多了解一下

好多父母都話學校怕怪獸家長,但其實短短一個interview點樣可以睇得出邊啲係怪獸家長呢?

或者簡單來說,interview時有咩特別的dos and don'ts呢?

多謝指教啊!

引用:謝謝你啊!確實好多學校收生取向都大同小異

原帖由 ydnew29 於 14-08-20 發表
謝謝你啊!確實好多學校收生取向都大同小異的,不過對心儀的學校還是想多了解一下

好多父母都話學校怕怪獸 ...
在2nd in時會見父母,到時佢咪feel吓你算不算怪獸。

引用:Quote:原帖由+ydnew29+於+14-08-20+發表謝

原帖由 ky201105 於 14-08-20 發表
在2nd in時會見父母,到時佢咪feel吓你算不算怪獸。
補充一句,我小朋友本in得不錯所以有2nd in
可能我同先生表現差啦!所以二揀一嘅機會下我地無offer...

回覆:請教各位SC家長,有關當年PN interview表現

我覺得唔好幫小朋友答問題or repeat老師問題 就算小朋友唔識答 老師都想睇佢反應 而唔係家長好緊張咁迫小朋友答

回覆:ydnew29 的帖子

小朋友要夠淡定,我囝囝俾人推跌冇喊自己企返起身返埋位。家長唔好太插手,由得小朋友自由發揮。無論小朋友答對答錯,都給予適當鼓勵讚賞。

retriever    發表於 14-8-25 11:49

多謝各位回覆!我自己都覺得如果學校著重小朋友反應多於是否能完成指令係比較合理的。作為家長可以做的可能就係好好調整自己期望喇,免得希望越大到時候表現太緊張

想請問interview小朋友需要答問題嗎?我女女仲係只識講外星話啊~

回覆:ydnew29 的帖子

記憶中,只係問過小朋友叫咩名,但唔答識反應吓都ok. 其他都係做動作,攞物件。我囝冇出過聲,thank you都係超細聲講。唔好咁緊張,唔好俾壓力佢就可以了。

多謝大家
‹ 上一主題|下一主題