用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教有關自行辦理網上簽證問題
go

請教有關自行辦理網上簽證問題 [複製鏈接]

''what evidence have you provided that show both the amount of fund available and your relationship to your parents or legal guardians?''

如學生超過18歲,經濟由父母提供,請問這問題應如何填寫?
   2    0    0    0

回覆 KITTY.WONG 的帖子

我大仔15歲,我是答:Birth Certificate and Bank Passbook,因我是給銀行存摺來做經濟證明。

謝謝您的幫忙,還有以下問題不知是否填得對呢?

1.How long do you intend to stay in the UK?
   THREE YEARS (正式入大學一年級,讀三年)

2.Is this your first passport ?
   YES
    (2012年申請特區護照,現在申請VISA 也是用此護照,之前用BNO但已
    沒有續期)

3. Issuing Authority
     HKSAR

4. Nationality
    HONG KONG
    (有 HONG KONG 和 CHINA 選擇,但 PASSPORT 是 CHINESE)

1)正確 . 2)呢個唔肯定,我覺得係由個小朋友第一本passport開始計,無論BNO都寫落去和影印內頁. 3)IMMIGRATION DEPT 因為Place of issue已寫了HONG KONG . 4)正確,HONG KONG.

回覆:請教有關自行辦理網上簽證問題

填表時,如果可以揀HONG KONG,就一定要揀,因填CHINA,對方會當你係大陸人,咁就自招麻煩喇!到目前為此,將來唔知,香港這招牌在國際上仍有一定既地位,所以要好好珍惜、保護,可惜……

謝謝大家幫忙。
我昨天才收到CAS,名字顯示是名排先,姓排後,和
護照順序排列不一樣,是否有問题?
另國籍是CHlNA,非“HKSAR“,需否要學校更正?
我已給護照副本學校,可能外國人對HK和CHlNA也很混淆。

回覆:KITTY.WONG 的帖子

我張CAS就有FAMILY NAME(姓)和GIVEN NAME(名),NATIONALITY:HONG KONG(SPECIAL ADMINISTRATIVE REGION OF CHINA),國籍要叫學校改HONG KONG SAR,我報果間冇混淆到,好清晰,不過就寫錯左阿仔既出生年份,跟住叫佢改番,冇問題。因為我叫AGENT攪,唔算太煩,如果自己就攪唔到喇!尤其是簽證,所以你好叻。

回覆:KITTY.WONG 的帖子

借題一問,大學修?一年學費和生活費多少?

謝謝各位。
已打去英國領事館收費電話查詢,CAS 的名字和國籍沒有問題了,因為有正本護照引証。
網上預約也辦妥。
其實那份網上申請表假如去到簽證處才發現填錯少少問題,
可否更正呢?

網上申請表要在網上更改,記憶中好似確定所有資料填好後就改唔到,你要打電話問簽證中心。

回覆:請教有關自行辦理網上簽證問題

當比左簽證費,揀左預約時間就唔可以更改申請表內容。所以確定前佢會提醒你,然後再確定。

醒目開學勳章

我個case係因為CAS寫咗CHINA, CHINESE, 為咗唔想有DISCREPANCY, 結果nationality我打咗China.  8/21上文件visa centre, 9/1收到e mail, 今日攞咗visa, 不過我覺得nationality打返香港會穩當啲。
[img][/img]

醒目開學勳章

Del 重複貼
[img][/img]

醒目開學勳章

Del 重複貼
[img][/img]

醒目開學勳章

Del 重複貼
[img][/img]

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

是否要带父母護照正本?另申請表上照片位置是否自己自行用膠水貼上?
謝謝!

醒目開學勳章

KITTY.WONG 發表於 14-9-2 19:38
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

是否要带父母護照正本?另申請表上照片位置是否自己自行用膠水貼上?
我冇交任何父母身份証明文件,但因要證明父母支持財政,所以有父母出信支持,並附上出世紙證明關係,照片自行貼上可以,原來照片唔可以露齒,嗰日聽到有人嘅照片露齒被要求出去揾地方重影。

不過我小朋友早年都有簽開visa, 感覺今年人多咗,簽證時間耐咗,以前試過5日就收到e mail。
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題