用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行分配階段收了, 直資/私校還有機會嗎? ...
go

如果自行分配階段收了, 直資/私校還有機會嗎? [複製鏈接]

想請教:

如果11月有收到自行分配的學位, 去註冊了.  之後還可以被私校和直資學校取錄嗎?

還是如果在自行階段註冊了, 就等於放棄考私校和直資的機會?

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

如果11月有收到自行分配的學位, 去註冊了.  之後還可以被私校和直資學校取錄嗎?
兩者無關係, 可以分別同時進行

還是如果在自行階段註冊了, 就等於放棄考私校和直資的機會?
唔係放棄機會, 而係你決定要直資的話, 一註冊就要放棄自行個位

Charlotte_mom 發表於 14-9-4 10:48
兩者無關係, 可以分別同時 ...
Thank you Charlotte mom!

聽講每個學生有張註冊證 ,  "自行"註冊時會比學校收了?

如果直資收你, 是否要都收那張註冊證?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-9-4+10:48+

原帖由 sau2011 於 14-09-04 發表
Thank you Charlotte mom!

聽講每個學生有張註冊證 ,  "自行"註冊時會比學校收了?
我從來無見過果張野聽講直資學校會自己同教育局攪掂

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thank you very much again, Charlotte mom!!!

是否:

註冊了自行分配的學位, 還可被私校和直資學校取錄?

但若果係要註冊直資的話, 就等於放棄自行收生?

對嗎 ?

醒目開學勳章 王國長老

對呀

咁自行收咗, 可唔可以去其他津小叩門

引用:咁自行收咗,+可唔可以去其他津小叩門

原帖由 checkylam 於 14-09-05 發表
咁自行收咗, 可唔可以去其他津小叩門
可以。

回覆:如果自行分配階段收了, 直資/私校還有機會嗎

直資就不能再考,私校就可以

回覆:如果自行分配階段收了, 直資/私校還有機會嗎?

請問掉返轉頭,有直資收了,註冊了,在自行放榜前,是否自行便不考慮你?因心儀小學有20份,有少許機會!

爸爸愛您 發表於 14-9-7 09:12
直資就不能再考,私校就可以
私校都唔一定可以參加自行OR大抽獎o架, 睇o個間學校規定, 好似民生出曬通告, 你敢唔敢博?

回覆:如果自行分配階段收了, 直資/私校還有機會嗎?

培正都出了通告不能自行

引用:請問掉返轉頭,有直資收了,註冊了,在自行

原帖由 joeycj 於 14-09-07 發表
請問掉返轉頭,有直資收了,註冊了,在自行放榜前,是否自行便不考慮你?因心儀小學有20份,有少許機會!

...
是。

引用:Quote:原帖由+joeycj+於+14-09-07+發表請問

原帖由 HopeLJ 於 14-09-08 發表
是。
唔該曬,但直資在10月尾放榜,因有細佬跟尾,如果自行20分抽中,係想讀!

如果自行註冊左,但一月想参加返大抽獎,我可否放棄自行個學位去返大抽獎呢?

引用:如果自行註冊左,但一月想参加返大抽獎,我可

原帖由 GOBBILY 於 14-09-11 發表
如果自行註冊左,但一月想参加返大抽獎,我可否放棄自行個學位去返大抽獎呢?

...
我都好想好想知

引用:如果自行註冊左,但一月想参加返大抽獎,我可

原帖由 GOBBILY 於 14-09-11 發表

...
應該唔可以

但直資已註冊後,又想放棄直資玩大抽獎,就可以同直資同教署搞手續

自行註冊了就不能參加大抽獎,但自行派了冇去註冊則可以繼續大抽獎!
‹ 上一主題|下一主題