用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀?
go

41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀? [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

回覆:kmskyu 的帖子

跟住址

回覆:41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀

唔同呢,  sure maryknoll la

引用:跟住址 +

原帖由 Jessica_chung 於 14-09-04 發表
跟住址

Jessica_chung 發表於 14-9-4 19:05
跟住址
Or 25 分

車,唔比人地搬屋嘅咩,又可能阿爸天主教,阿媽基督教呢....

kmskyu 發表於 14-9-4 18:57
如題
乜資料都無,點比呢?

MrBeast  樓主已講:你會點揀  發表於 14-9-5 07:42

乜揀學校唔係揀適合小朋友的嗎?

kmskyu  就係呢兩間都適合,所以問媽媽們   發表於 14-9-5 18:58

sissysze 發表於 14-9-4 19:14
唔同呢,  sure maryknoll la

同意! 若有得揀,當然揀MCS。
(協恩小學早已經和協恩中學脱鉤了。)

脫唔脫鈎都係maryknoll 啦

sissysze 發表於 14-9-5 00:03
脫唔脫鈎都係maryknoll 啦
Agree!

回覆:41網 瑪利諾 vs 34網 協恩, 你會點揀?

好奇一問,中學𨍭了直資但協小不算是聯繫或會收某%協小畢業生嗎?

whitepurin 發表於 14-9-5 07:22
好奇一問,中學𨍭了直資但協小不算是聯繫或會收某%協小畢業生嗎?

...
各位協恩死忠粉絲可繼續幻想協小學生入協中有優勢, 但事實係已經斷咗龍, 唔信就睇下"舊聞:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110816/00176_026.html
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

whitepurin 發表於 14-9-5 07:22
...
未轉直資前,中學要收85%小學的學生。
如果中學希望收小學的學生,為什麼要轉直資呢?

當然SMC

EduKing  SMC?  發表於 14-9-5 10:25

各位媽媽,謝謝你們的意見,我們的租約年尾到期,所以正準備搬屋,而且既然有得揀,所以想問下各位意見再考慮搬去邊,因為小妹只得一個囡兒,暫時沒有選校經驗,所以先有呢個問題。
不過發覺有媽媽好燥底,如果覺得我資料不足,可以不答的。要你花時間睇我張帖真係唔好意思。
小朋友個底係點我好清楚,所以先縮窄範圍問下媽媽們這兩間邊間好囉。

回覆:kmskyu 的帖子

先客觀分析:

1. MCS: 天主教 / HY: 基督教 (如宗教唔係concern, 可以ignore)

2. 供大抽獎嘅位 MCS:~75個 / HY:~45個  (不過慕名抽MCS絕對唔少,唔鍾意HY又大有人在,感覺上HY易抽D)

3. MCS有直屬中學,但一樣要好努力去到Band 1成績。HY,中學已變直資,校方仲未公佈2018年,小學上中學嘅方案,所以無人知道會點,先唔好一箱情願有優勢。

4. MCS係英文小學,除中文外,全部英文。HY仍然係中文小學,但常識同數學都開始有一部分用英文教。

5. MCS功課量唔算多,但HY功課量相對多,要睇吓小朋友受唔受到。

6. MCS偏向重視學術,無特別要求要學音樂、運動。HY,都幾重視多方面發展,學術要求高之餘,一體一藝基本上都走唔甩。

7. 如果女女偏向文靜學術型,個人認為MCS係修女學校,比較適合。相反,活潑好動型,HY應該提供到好多活動俾女女參加。

不妨搵D現任高年級家長、舊生了解吓,始終無人清楚得過佢地,以上資料都係佢地提供。我個囡今年先入HY小一,所以我都係觀察中,俾唔到「用家意見」住。不過佢係一個無時停嘅女仔,HY應該幾啱佢。

沒有最好、只有最適合。希望你都幫女女揀到理想學校。

kellymami  中肯  發表於 14-9-7 11:46

多謝joeff媽媽詳盡比較及分析,資料好有用。

似乎...MCS 係每年學界運動都係爭勝份子...學校都一樣重視體藝噃~~~

http://www.mcsps.edu.hk/achievement_1314/Music.pdf

EduKing  同意  發表於 14-9-6 01:03
‹ 上一主題|下一主題