用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 協康&樂天
go

協康&樂天 [複製鏈接]

協康同樂天兩間密集邊間好D?

0    0    0    0

回覆 西瓜貓 的帖子

Hi西瓜瞄,

两间我个仔都读过。
我仔2岁就开始读乐天,之后2岁半排到协康的伴我同乐(私位),跟着3岁半排到政府特殊位的湾仔协康。
如果你孩子排紧政府特殊位的协康,而又想孩子前后学既野一致d,
我提议你拣协康,因为A仔比较固执较难适应新系统。
NadiaMaMa loves HarisMingMing and HarisBaBa !!!!!

回覆:NadiaR 的帖子

Nadia R你好!其實我小朋友就係剛剛讀緊伴我童行,但因為我乜都唔識淨係知協康好,咁啱又有位所以比小朋友即刻上,我的朋友話上過樂天覺得好(佢小朋友未上過協康),而我個囝剛剛先上伴我童行我又答佢唔到好定唔好,所以想問多D資料,請問你的小朋友入協康前係咪一舊飯咁(唔好意思我咁形容應該最貼切?)乜都唔識架?如你方便可以話我知當時你小朋友學到什麼嗎?
唉,因為我個囝真係一舊飯咁乜都唔識,其他家長個個好醒目,返完協康有D又返個別訓練,有D又返N班,係得我淨返協康,我真係怕自己比唔夠訓練個囝累左佢,身邊又冇朋友可以分享,真係好擔心

引用:回覆+西瓜貓+的帖子 Hi西瓜瞄,两间我个仔

原帖由 NadiaR 於 14-09-05 發表
回覆 西瓜貓 的帖子

Hi西瓜瞄,
想問大家協康私人s位是否比其它私人s位好?

回覆:Alam123 的帖子

push, 我都想知,請jm 比意見,thx

回覆:Alam123 的帖子

協康只是個大品牌,個個聽到協康就覺得好(包括我自己),已讀過協康私人S位,結果.....唉~失望!
要遇到位有heart教小朋友及有愛心的特殊老師先為重要!
我只可以講~沒有最好的,只有最適合!

引用:協康只是個大品牌,個個聽到協康就覺得好(

原帖由 fanny_lau_ 於 14-09-06 發表
協康只是個大品牌,個個聽到協康就覺得好(包括我自己),已讀過協康私人S位,結果.....唉~失望!
要遇到 ...
你覺得協康S位不好?那後來你有轉校嗎?

引用:Nadia+R你好!其實我小朋友就係剛剛讀緊伴

原帖由 西瓜貓 於 14-09-05 發表
Nadia R你好!其實我小朋友就係剛剛讀緊伴我童行,但因為我乜都唔識淨係知協康好,咁啱又有位所以比小朋友 ...
唔好咁諗啦!正所謂你睇人好,人睇你好。我返了兩年協x私s,太子海富都上過。都無返下午幼稚園,小朋友會好累的。第一年係協x私s係幾好的。第二年就冇咩用及有些不快經歷及負面影響。但當時仔又未排到s位。返過幼稚園,仔好大壓力。所以都焗住讀埋第二年上政府s。政府s反而比私s好好多。總之,每事著緊一點,有唔對路就傾清楚就可以了。協x都算ok.

引用:Quote:原帖由+西瓜貓+於+14-09-05+發表Nadi

原帖由 Olympian 於 14-09-07 發表
唔好咁諗啦!正所謂你睇人好,人睇你好。我返了兩年協x私s,太子海富都上過。都無返下午幼稚園,小朋友會好 ...
好多謝你答覆我
我都好擔心讀完一年協康私人堂之後仲未有S位點算好⋯因為好多家長都話政府S等起碼一兩年

回覆:西瓜貓 的帖子

係呀,第二年比較論盡,因私s都是收剛診斷的小朋友,進度會被拖慢。但仔入了政府,跟能力相近的同組,大大進步了。不過你都唔好諗咁遠,諗左呢年先。下年再睇下派到了政府位未,或者可以返到幼稚園呢!

回覆:Olympian 的帖子

依家我囝兩歲成隻薯仔咁,希望喺呢一年可以追返上啦,呢一刻我完全想像唔到個囝可以返普通幼稚園

其實我個仔係2歲都係成舊飯,我當時唔知,物都冇做。現在3歲9個月,有感統同語言delay半年,社交較弱,D人覺得我仔不似有問題。我想講小朋友有些細時真係好一舊飯,大少少,好好多。
‹ 上一主題|下一主題