用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哩3間小學,大家覺得邊間好D?
go

哩3間小學,大家覺得邊間好D? [複製鏈接]

我囡就來報小一 ,屬於81校區的;現時首輪,方樹泉,阮鄭夢芹同黃福鑾,大家覺得邊間好D?如81校區,排名有系如何?
請姐妹們賜教,多謝!
   0    0    0    0

回覆:哩3間小學,大家覺得邊間好D?

你應該最了解小朋友,揀你認為最適合你小朋友,沒有最好,只有最適合(個人意見)

引用:我囡就來報小一+,屬於81校區的;現時首輪

原帖由 laura.yeung 於 14-09-07 發表
我囡就來報小一 ,屬於81校區的;現時首輪,方樹泉,阮鄭夢芹同黃福鑾,大家覺得邊間好D?如81校區,排名有 ...
我勸樓主自行、甲一都報阮鄭。方小唔係差,學生都好乖,老師愛心夠,但與阮鄭相比距離較大,而且以前都係獲派者即想去叩走,樓主可以在統一派位填乙部。黃福鑾、三水、吳小都係雙非天堂,獲派即想叩門,方小都係近年好辛苦才獲本地家長接受,黃福鑾自行唔好報喇。

回覆:nillnill 的帖子

我小朋友今年讀小一,靠叩門入正覺,都係粉嶺區,講多少少去年排法:自行、甲一、乙一都係神小,甲二、乙二培靈,乙三正覺,乙四廖潤深,乙五方小。結果派打鼓嶺,叩北區、大埔、沙田共20間小學,捱到上個月才有正覺收。衰隨機號碼。如果你自行得15分,阮鄭多數輸,選方小穩陣,祝好運

引用:你應該最了解小朋友,揀你認為最適合你小朋

原帖由 ericawong213816 於 14-09-07 發表
你應該最了解小朋友,揀你認為最適合你小朋友,沒有最好,只有最適合(個人意見)

...

nillnill 發表於 14-9-7 09:50
我小朋友今年讀小一,靠叩門入正覺,都係粉嶺區,講多少少去年排法:自行、甲一、乙一都係神小,甲二、乙二 ...
多謝nil。我個心1718,請問你覺得梁省德小學如何呢?(大埔果家),唔該曬!

回覆:laura.yeung 的帖子

似乎樓主你心儀大埔區小學較多,而且多二三線小學。梁小在大埔都不是屬於受歡迎的。我建議聖心、循道衛理、浸公。這些對本地生較好,也相對易入。

nillnill 發表於 14-9-8 09:02
似乎樓主你心儀大埔區小學較多,而且多二三線小學。梁小在大埔都不是屬於受歡迎的。我建議聖心、循道衛理、 ...
Thank you so much,dear!
‹ 上一主題|下一主題