用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 港父母心水子女升學地 英澳美受歡迎
go

港父母心水子女升學地 英澳美受歡迎 [複製鏈接]

滙豐銀行今年初訪問逾4,500位來自15個國家的父母,發現有86%的香港受訪者有意送子女到海外升讀大學,比率是繼印尼、馬來西亞、土耳其及墨西哥後排第四位。

調查指有77%的受訪香港家長認為,海外升學有助提升外語能力,有69%的人則認為可訓練子女獨立自主。對港爸媽來說,在眾多國家中,英國(75%)、澳洲(56%)及美國(52%)被視為擁有最好教育質素。

赴外地升學,家長最為關注使費。調查以修讀本科課程計算每年學費及生活費總額,發現澳洲需費約32.6萬港元,是眾地方之冠。依次排列是新加坡(30.4萬)、美國(28.3萬)及英國(27.2萬)。

1    0    2    0

回覆:港父母心水子女升學地 英澳美受歡迎

這報導實際是賣廣告

elbar 發表於 14-9-11 09:28
滙豐銀行今年初訪問逾4,500位來自15個國家的父母,發現有86%的香港受訪者有意送子女到海外升讀大學, ...
英國27萬2冇咩可能喎

回覆:two2c 的帖子

可以,我個仔上年都係用左25萬,今年上大學估計用27萬左右(未計佢要去旅行個的)

澳洲竟然最貴

咪貓貓 發表於 14-9-12 21:11
澳洲竟然最貴
因為澳幣太貴

回覆:咪貓貓 的帖子

澳洲貴都唔意外,新加坡要成30萬真係有的意外

呢段內容有問題?

引用:呢段內容有問題?

原帖由 scso 於 14-09-13 發表
呢段內容有問題?
問題係最尾一句:建議家長考慮多元化投資方案以增加回報。而呢段係匯豐出既!咁仲唔明?

‹ 上一主題|下一主題