用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行20分,男, 基督教
go

自行20分,男, 基督教 [複製鏈接]

家住31區, 自行基督教學校有20分只可搏循道, 但機會很微, 亦考慮基華(九龍塘)及奉基千禧,  奉基千禧20分機會較大, 但就無31區大抽獎, 值唔值呢? 穩入定搏一搏好呢? 有細老跟尾.
最近屋企及心儀係舊油天及德信, 但大抽獎首位只可兩選一及睇運氣, 周六3間一齊開放日, 煩惱中....
   0    0    0    0

MicFred 發表於 14-9-12 14:03
家住31區, 自行基督教學校有20分只可搏循道, 但機會很微, 亦考慮基華(九龍塘)及奉基千禧,  奉基千禧20分機 ...
點都係搏循道, 入到又有間直屬B1中學, 又係新校舍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝! 本來一心選循道, 但聽了兩年簡介會, 反而有所猶豫.
當然循道名氣較大, 但不知基華及奉基千禧的家長覺得學校如何?

MicFred 發表於 14-9-12 15:09
謝謝! 本來一心選循道, 但聽了兩年簡介會, 反而有所猶豫.
當然循道名氣較大, 但不知基華及奉基千禧的家長 ...
"但聽了兩年簡介會, 反而有所猶豫"
點解呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MicFred 發表於 14-9-12 15:09
當然循道名氣較大, 但不知基華及奉基千禧的家長 ...
係囉! 我都想知點解, 不妨直說。

純粹個人感覺咋!

MicFred 發表於 14-9-12 17:49
聽了幾間學校簡介會後的感覺:-

純粹個人感覺咋!
英華係直資要考,加上校長出咗名係演說能力強如果抽油天自行得番15分係0機會

引用:家住31區,+自行基督教學校有20分只可搏循道

原帖由 MicFred 於 14-09-12 發表
家住31區, 自行基督教學校有20分只可搏循道, 但機會很微, 亦考慮基華(九龍塘)及奉基千禧,  奉基千禧20分機 ...
你肯定你個5分宗教分呢三間學校都啱使??

MicFred 發表於 14-9-12 14:03
其實你得20分,係唔會有一間穏入

回覆 hkpapa852 的帖子

明白, 但相對機會較高, 主要想了解下基華及奉基千禧的家長對學校的評價.

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 明白,+但相對機會

原帖由 MicFred 於 14-09-12 發表

明白, 但相對機會較高, 主要想了解下基華及奉基千禧的家長對學校的評價.
今日去完基華,一陣去千禧,今晚再滙報

MicFred 發表於 14-9-12 18:23

咁你有冇去基華?

老公帶阿仔去咗基華玩但無聽講座, 自己去咗舊油天.
‹ 上一主題|下一主題