用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兩兄弟學相同樂器会有比較嗎?
go

兩兄弟學相同樂器会有比較嗎? [複製鏈接]

弟弟比較敏感,覺得哥哥什麽都叻D,其實他仲細,唔明哥哥比他早學。
以我角度,共用楽器,老师,我是輕鬆些。
   0    0    0    0

happyandgo 發表於 14-9-17 08:55
弟弟比較敏感,覺得哥哥什麽都叻D,其實他仲細,唔明哥哥比他早學。
以我角度,共用楽器,老师,我是輕鬆些 ...
When they grow up, you will note who is more talent and is not dependent on age!

回覆:兩兄弟學相同樂器会有比較嗎?

小朋友學什麼樂器?有時候學不同樂器可能仲好。

我會選擇唔同樂器
但到大d,佢有自己主見,要試第二樣樂器的話,我會容許相同
隨遇而安

EduKing 發表於 14-9-17 12:13
年長的,家長花多心力時間,但走的冤枉老多
年幼的,家長安排的路順暢點,不知不覺間亦多點音樂培養
Exactly true!

引用:弟弟比較敏感,覺得哥哥什麽都叻D,其實他

原帖由 happyandgo 於 14-09-17 發表
以我角度,共用楽器,老师,我是輕鬆些 ...
我兩個分開學唔同樂器,首要係因為佢地自己選擇,其次係因為我唔想無形中有比較,又或者一個彈緊另外一個又喺到阿之阿左,有傷和氣,而且兩個學唔同樂器,可以互相教大家,還可以一齊合奏,好好玩

‹ 上一主題|下一主題