用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仔仔選校問題…求幫忙。
go

仔仔選校問題…求幫忙。 [複製鏈接]

近日,仔仔功課開始多了~佢開始唔想做功課,有時更出動到打先話做,次次叫佢做功課都話眼訓

自行又開始了,一心諗住報st peter's既我,諗住15分等叩門用~但又開始怕個仔讀得唔開心同辛苦。我係咪應該報d等佢讀得輕鬆d既學校呢??? 有冇邊間活動教學多d架?? 本身校網南區。

Thank you.

0    0    0    0

回覆:仔仔選校問題…求幫忙。

St Peter 上年叩門不用1-1-1。

dralex 發表於 14-9-23 17:46
近日,仔仔功課開始多了~佢開始唔想做功課,有時更出動到打先話做,次次叫佢做功課都話眼訓

自 ...
諗直私囉,應該會好少少,只係少少。救恩有無報? 港同有無報?
11網天主教總堂區學校,行國際學校模式,睇下囉。
官津校,普遍每日4-5樣功課,中英數常默書,溫習睇課外書點都有,1-2個鐘點都要 。

引用:Quote:dralex+發表於+14-9-23+17:46+近日,

原帖由 nkf 於 14-09-23 發表
諗直私囉,應該會好少少,只係少少。救恩有無報? 港同有無報?
11網天主教總堂區學校,行國際學校模式,睇下 ...
報左救恩呀!希望有second in la...
唉…仔仔本身對睇書功課都ok架,係K3可能功課多左,又見到細佬咁快做完功課,開始發脾氣,唔願做…

引用:St+Peter+上年叩門不用1-1-1。 +

原帖由 eaubobo 於 14-09-23 發表
St Peter 上年叩門不用1-1-1。
不過我自行都未有心水學校…宜家諗緊st peter and st jo..

dralex 發表於 14-9-23 19:49
不過我自行都未有心水學校…宜家諗緊st peter and st jo..
St Peter同St Joseph咪一樣多功課,而且無20分既話根本連抽既機會都無
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友女今年叩入聖彼得,她說不算勁多功課,返學開心。

w_y  叩得入去即係學術有番咁上下, 一   發表於 14-9-23 23:18

dralex 發表於 14-9-23 19:48
報左救恩呀!希望有second in la...
唉…仔仔本身對睇書功課都ok架,係K3可能功課多左,又見到細佬咁快做完 ...

救恩要2nd interview咩? 今年改左?
唔願做功課仲諗St Peter同St Joseph,攞嚟死。
兩間都唔係你校網,大抽獎揀邊間?

引用:Quote:dralex+發表於+14-9-23+19:49+不過我

原帖由 hkpapa852 於 14-09-23 發表
St Peter同St Joseph咪一樣多功課,而且無20分既話根本連抽既機會都無
係呀…所以宜家自行仲未報呀~唉!!好怕幫仔仔揀錯學校呀~~~

引用:Quote:dralex+發表於+14-9-23+19:48+報左救

原帖由 nkf 於 14-09-23 發表
救恩要2nd interview咩? 今年改左?
唔願做功課仲諗St Peter同St Joseph,攞嚟死。
兩間都唔係你校網,大抽 ...
果個係本身既想法,宜家想搵d活動d既比仔仔。唔想佢比d功課搞到佢唔願返學唔願讀書。

大抽獎未諗好架,又係諗左一堆强校,宜家又要諗過了。

‹ 上一主題|下一主題