用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 確疹ADHA,請教
go

[過動] 確疹ADHA,請教 [複製鏈接]

小朋友睇完私家精神科醫生,確疹患上ADHD, 醫生會給我一封介紹信派政府,請問這封信我應該拿去政府醫院精神科排,定係去衞生署兒童智力測驗中心排?

lillymarie  政府醫院精神科  發表於 14-10-11 20:22
   0    0    0    0

引用:小朋友睇完私家精神科醫生,確疹患上ADHD,+

原帖由 小胖 於 14-10-11 發表
小朋友睇完私家精神科醫生,確疹患上ADHD, 醫生會給我一封介紹信派政府,請問這封信我應該拿去政府醫院精神 ...
兒童精神科,但預咗要排 1.5-2年

回覆:小胖 的帖子

我女當年係攞封信去社署排瞓練服務,你應該問吓醫生比你封信係用嚟排乜。私人醫生確認,refer letter 一樣可以即刻開始排政府訓練。唔駛再去政府評估中心。或排兒童精神科都得。如果小朋友過咗6歲,就冇得排政府訓練。

回覆 annie0517 的帖子

"我女當年係攞封信去社署排瞓練服務,你應該問吓醫生比你封信係用嚟排乜。私人醫生確認,refer letter 一樣可以即刻開始排政府訓練。唔駛再去政府評估中心。或排兒童精神科都得。如果小朋友過咗6歲,就冇得排政府訓練。"

可以去社署瞓練服務? 有D咩瞓練服務? 咩途徑去排? 請指教, 謝!

我估好睇佢地認為你有冇需要特別訓練.
有朋友仔, 不是活躍, 但講野唔叻, 排左語言.
我仔三歲幾疑似, 只有家長3P訓練, 冇ADHD有關訓練比阿仔.
但佢小肌肉弱, 比左小肌肉訓練佢.
‹ 上一主題|下一主題