用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地大學研究員
go

本地大學研究員 [複製鏈接]

2    0    1    0

回覆 ha8mo 的帖子

http://www.glassdoor.com/Salary/ ... alaries-E302067.htm
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

10+ exp.... should be more than 30k.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可能沒有30K,有25k 已經很好了。 從朋友得知,應該屬於postdoc fellow,重要看有沒有位,和負責的project funding 夠不夠。

在香港的大學做research真是不用養家啦,尤其是pure science,因為太多postdoc 人才,太少funding,又沒有lecturer的位,做十年,二十年都不要寄望可有lecturer的空缺填補到。不過一個月兩萬都會有,餓不死。

senior research assistant 是否=高級硏究員?
兩者人工分別?

喺唔喺每間大學都可以65歲先退休?

little_yolky  60  發表於 14-12-17 16:53

唔係60歲咩?

王家爸爸  外國有D沒有限制。  發表於 14-11-10 16:23
王家爸爸  城大是65歲,其他的就不知道。   發表於 14-11-10 16:23

ha8mo 發表於 14-10-26 18:14
我就係有個同學畢業後一路做左廿年
中大同港大都做過
其他大學唔知道, 但如果只有 MPhil學歷, 中大係申請唔到副研位的, 一般要PhD。10+年係咩經驗呢? 如果係RA經驗, 咁對於Senior RA職位就有幫助, 對副研係完全無幫助的, 但都唔可能俾30+K你, 因為RA係跟project, 俾多咗錢你即係少咗錢做其他嘢, 所以一般都唔會咁做。如果唔係project funding, RA食個數好深, 一般Director都寧願請個Project co-ordinator, 又平又係大學生。

所以, 你朋友同我C6都一定係一樣, X居一族, 我C6做咗10年RA, 然後去讀咗個master, 依家失業好多年, 我養緊佢。

王家爸爸 發表於 14-10-27 10:06
喺唔喺每間大學都可以65歲先退休?
一般人員係60歲, 高級既(正教授)可以申請延期, 一般延3年, 再申請, 有好表現就玩多2年到65, 副校長可延到70, 個別超叻教授都可以延超過65, 好似已故胡秀英教授。

ANChan59 發表於 14-10-21 21:42

10+ exp.... should be more than 30k.
10+經驗如果係RA, 根本無人理。一般RA頂薪都只係三萬幾, 新請你點會俾咁高你呢。

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-10-21+21:42+回

原帖由 little_yolky 於 14-12-17 發表
10+經驗如果係RA, 根本無人理。一般RA頂薪都只係三萬幾, 新請你點會俾咁高你呢。 ...
我見你上面所描述,RA只有BSc,不是MPhil學生,有些奇怪!我識 SRA 都起碼有PhD,然後到英國做 Post Doc.

大學入表申請 lTF,舊年 RA 起點都 20k 啦,不止一間大學,有些要經驗高些 Quote 25k。

ANChan59 發表於 14-12-17 18:58
我見你上面所描述,RA只有BSc,不是MPhil學生,有些奇怪!我識 SRA 都起碼有PhD,然後到英國做 Post Doc.
...
SRA是跟project, project完就約完, 但以前好多department請RA做admin嘢, 因為文員好貴, 又只需要中五畢業, 請個RA起碼大學生, 所以唔一定跟project。但近年又轉policy, 所以流行請Project Co-ordinator。

其實, 一般做RA都係吸收研究經驗同儲錢, 做得一兩年後都會繼續讀到PhD或最少master。SRA既入職點係高D, 所以有PhD都唔出奇, 搵唔到工, 咪做住先囉, 有Post Doc搵到咪走人囉, 但Post Doc都唔係長遠計, 都係短期工種。RA既basic requirement只係大學畢業, 你有高D學位當然無人介意, 但會唔會加多D人工? 人事處話無喎, 都係咁。而且, 10+工作經驗唔一定要全部count晒你, 其他大學有無人性化啲我唔知, 我哋就......唉。

仲有, 間間大學的salary scale可能有少少出入, 但都係差少少, 唔會好多。今年我哋RA起點都差少少先到19K, 未去到20K。去到25K肯定唔止RA, 可能係SRA了, 唔係連人事處果關都過唔到。

little_yolky 發表於 14-12-18 09:07
SRA是跟project, project完就約完, 但以前好多department請RA做admin嘢, 因為文員好貴, 又只需要中五畢業,  ...
我都知間間大學及學系都有些不同,不過一般 RA 都有 20k,如果偏低都只會請到原校生或請不到人,一有其他機會自然會走。
有興趣知道你指那一間,提醒吓 d 年青人,搵其他大學做研究囉!

請教一下,RA 人工跟 funding 來源是否有些分別?RGC,lTF 有否不同?同一大學不同學系有否不同?

補充一點,我指的RA人工跟生物科技及醫學研究項目有關,通常年期是十二至二十四個月,大多數是MPhil及PhD學生!

ANChan59 發表於 14-12-18 09:27
我都知間間大學及學系都有些不同,不過一般 RA 都有 20k,如果偏低都只會請到原校生或請不到人,一有其他機 ...
我估計你應該同我係同年代既人 我哋果時無乜MPhil生, 依街真係一街都係, 因為多咗種MA學生。所以有得請, 你係老細都請個學歷高D既RA啦。不過, 話時話, RA走得好快, 一般一兩年貨仔, 一來你話齋, 有好既就走, 二來好多都見到係繼續讀上去的。

我哋學校所有RA職級唔理咩department或funding個salary scale都係一樣的, 只有professor級的醫學院先會多啲。一般RGC(依家叫GRF) funding都係起碼座底一兩年計劃, 但對於打工嚟講, 一兩年又要轉一次工都好攞命, 我都做咗廿年了。醫學院及理學院的PhD / MPhil學生係多好多, 佢哋會請高學歷做RA都唔出奇, 但我哋文科呢邊過去就唔多, 依家係多咗一批MA生就係真既。

我哋department 就因為辛苦, 所以成日請唔到人, 之前有一個好有經驗, 有廿年related工作經驗, 我見到口水都流埋, 咁緊係儘量同人哋bargain人工啦, 你估你大學好有寶咩, 大家做工咪又為咗份糧。其實, 佢最高可以去到25K, 但因為出面市道行程係低過大學, 所以佢last salary只有17K, 人事處打電話嚟話唔可以咁高, 我就問點解唔可以, 佢又唔答, 話係學生規矩, 佢只俾人哋20K, 跟做我哋兩個好似C9街市買菜咁嘈交bargain, 最後佢話俾22K, 我企硬要25K, 佢就搵佢老細打俾我老細, 老細呢樣嘢, 你都知要幾衰有幾衰, 尤其讀得書多果啲, 咁就俾人30秒KO咗22K人工了, 你話幾無奈。

總之, 根據我既經驗, 係唔會請唔到人, 只係請唔到「叻」人。

happy_lavender  廿年經驗先得17K?   發表於 15-1-2 14:51

ha8mo 發表於 14-10-25 22:39
做這行最緊要係跟到有名氣既老細
Project不斷開,唔洗臨完contract就要搵定新工
最大問題係老細有名氣都無用, 老細一定老過你, 佢退咗休, 新老細未必like你, 所以唔可以諗住一世做RA。要為自己未來諗下, 唔係就好似我老公咁, 讀果犯又偏門, 又中年失業, 真係煩。叫佢的起心肝湊大兩個女又唔肯, 工又搵唔到, 擔又唔擔得, 抬又唔抬得, 真係見到佢就煩。
‹ 上一主題|下一主題