用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上門補習,好多時過了鐘,你們會點做? ...
go

上門補習,好多時過了鐘,你們會點做? [複製鏈接]

9月份開始,上門補小三英文,每星期1小時,很多時會超時,有時3至4個字,甚至接近半小時,你們會點計?照每堂計1小時,還是到月底,計多1堂💰

1    0    0    0

引用:9月份開始,上門補小三英文,每星期1小時,

原帖由 tjbb168 於 14-10-25 發表
9月份開始,上門補小三英文,每星期1小時,很多時會超時,有時3至4個字,甚至接近半小時,你們會點計?照每 ...
我以前都會教多5至15分先走,都冇諗要多計錢,一場來到教多一陣冇所謂,你咪請佢食件西餅囉。都係過意唔去咪月尾比多一個鐘錢,隨心比。

回覆:tjbb168 的帖子

最好同補習老師傾清楚,避免有誤會

如果係我,會直接問下是否需要加時1.5hrs.其實我都搵緊人幫自己小朋友補,你個老師收幾$?

回覆 joeyma 的帖子

我嗰老師要返工,放工先來,好多時工作忙,要遲15分鐘先到,之前補星期一,後來轉補星期五,佢都係住附近。

可能我十幾年前個時代唔同,我那時中六及大學幫人補習,學生家人會請我食西餅或留係佢屋企吃飯,好有人情味。如果教哥哥,妹妹問我都會教埋佢。同埋通常會教多一陣,好多時只係想做好少少,有時因為未教完。同埋有時會覺得sharp走有d mean。不過試過有學生一夠鐘就叫我走,咁我咪走囉。

引用:回覆+joeyma+的帖子 我嗰老師要返工,放工

原帖由 tjbb168 於 14-10-26 發表
回覆 joeyma 的帖子

我嗰老師要返工,放工先來,好多時工作忙,要遲15分鐘先到,之前補星期一,後來轉補星 ...
放工還有精力做補習真係好勤力。

回覆:上門補習,好多時過了鐘,你們會點做?

我生前都仲有補,我鐘意叫家長圣竹備簿仔,我寫番幾點來幾點走,一般半小時咁計,超時十五分鐘以內就唔計

咁大家都公道啲。

我囡補習老師成日遲落堂, 但姐姐之後可能有其他小朋友要補習, 如果我響到,我都會提下姐姐, 如果囡係補最尾果個, 姐姐好多時都遲15-30分鐘, 考試期間試過遲左成個鐘先走,整到我覺得唔好意思

之前同姐姐傾過, 但佢話想教埋佢本身預備的野, 教唔晒返而佢唔安樂, 我話照計返時俾佢, 佢又話唔洗, 不過我覺得人地咁盡心盡力教我幾隻馬騮, 我都要盡返僱主責任, 所以我交學費時就著量俾多少少

不過我諗問返你的補習老師最穩陣, 始終每個老師諗法都唔同, 冇為有d乜野錢銀的誤會

回想我以前同人補習都成日超時。試過有個學生考試前一個星期我一放學就衝上佢度的佢做曬啲功課先,然後去補完第個學生再返黎同佢温。果時我就無寫多到鐘,因為一早講明係一個鐘。學生媽咪都好好,知我盡責,埋單時出多兩個鐘錢比我。其實當時都唔係好在乎果兩個鐘錢,只係覺得人地交得個仔比你補而小朋友又受教,做得到就做啦!

我之前有請過外國人老師,她是全職補習,會用timer較時間,夠鐘就會響,好均真,但之後仍然很願意花時間跟我分享小朋友進度情況,並非滾水綠腳就走,同本地人補習做法真是有點不同,

回覆 雙妹媽 的帖子

我之前請過一個本地的現職老師, 佢都有帶timer 黎計時, 不過落左堂冇乜點講進度, 加上教得唔係太好, 可能佢好累掛, 而我依家果個係全職補習老師, 佢成日過鐘, 落堂又會講返進度, 所以我覺得可能係遇唔遇到個好老師

我會計返錢比我囡個補習老師,每15mins計,如果未夠15mins,我會叫佢教夠15mins.我覺得人地咁有心,唔可以比少人地.所以我逐堂比錢

如果次次都遲走, 反而要了解係咪要加時. 因為宜家d功課真係多及深, 平時又要溫下書, 如果恆常都遲我建議加鐘至, 75mins or 90mins
‹ 上一主題|下一主題