用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測驗-點溫好!!
go

測驗-點溫好!! [複製鏈接]

各位, 我真係唔識同女溫測驗, 宜家小一,, 星期三就第一次測驗.

係應該逐課書同佢朗讀一次, 工作紙做多一次, 定係點??? Help!!!

我唔係好記得自己小一係點, 好似係抄寫就ok,

背景: 自己做功課, 唔識就等我放工返黎問, 弱點, 唔太識睇題目, 優點, 想做好功課得到老師的讚賞

謝謝各位

12    0    0    0

回覆:測驗-點溫好!!

小一上學期會讀卷,no worry la, 不過長遠都要 train 佢自己睇卷

上星期有預測中英數, 老師有讀卷。預測前我就同女睇番d工作紙, 作業.

回覆:tinaleung 的帖子

我另外俾練習俾小朋友做

基本上都係咁....

醒目開學勳章

同小朋友温番D 預測卷. 原因:
1. 我個小朋友都係P1 , 老師話預測卷就係測驗卷的主要形式同內容.
2. 我睇過D 舊PO, 都話係要温D 預測卷.

i see , 謝謝呀

1. 請小朋友在周末用一至兩小時朗讀已教的課文/習作/工作紙2-3次, 一來當溫習, 二來你會知佢有乜野唔識
2. 所有默書的詞語要背默和識運用, 家長可自行出填充題, 用網上詞典的例句
3. 重做該學段的工作紙同作業, 可scan再塗走答案
4. 如果可以的話, 搵舊卷, 熟習測驗模式

咁樣預備法, 應該會考得好好架啦. 無必要做額外練習, 因為課外練習同學校教的未必相關.

tinaleung  thanks so much  發表於 14-10-29 14:48
囝囝mama    發表於 14-10-29 00:39

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 palmchristy 的帖子

找不到網站有詞語例句呀, 你有冇link呀? 麻煩pm我呀! THANKS!

palmchristy  Please check PM  發表於 14-10-28 11:45

wongay123123 發表於 14-10-28 11:33

找不到網站有詞語例句呀, 你有冇link呀? 麻煩pm我呀! THANKS!
中文連結已給你, 英文有太多, 如oxford, m-w, 不難找.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Thanks you

palmchristy  勿客氣.有時間看我Blog.  發表於 14-10-28 12:16

有朋友PM問中文連結, 不如我留下該些中文詞典網頁的站名, 大家google搜索一下吧.

1. 教育部國語辭典簡編本
2. 教育部重編國語辭典修訂本

引用:回覆+palmchristy+的帖子 找不到網站有詞

原帖由 wongay123123 於 14-10-28 發表

i want to know too,can u pm me

palmchristy  請看#12  發表於 14-10-28 13:01

引用:Quote:wongay123123+發表於+14-10-28+11:33

原帖由 palmchristy 於 14-10-28 發表
中文連結已給你, 英文有太多, 如oxford, m-w, 不難找.
可以pm網上中文sources給的嗎?謝

palmchristy  請看#12,  發表於 14-10-28 18:08

Please send me the link.  

Thank you.

palmchristy  請看#12.  發表於 14-10-28 18:08

原來大家真係唔睇嘢。

palmchristy  大家都忙.  發表於 14-10-28 18:10

引用:上星期有預測中英數,+老師有讀卷。預測前我

原帖由 tinaleung 於 14-10-27 發表
上星期有預測中英數, 老師有讀卷。預測前我就同女睇番d工作紙, 作業.
其實要視乎學校以課外多定課內.

中.英文: 溫熟字/詞運用及寫法(串)。 語練/grammer 就睇佢平時做功課識唔讓做. 有那些地方常錯. always 提點佢.  最難喺閱讀理解/comprehension 就真喺睇小朋友日常功力. 冇得温.

數學: 運算都仲可以操. 其他課題又喺睇佢平日做功課喇.

大多數小朋友都周不時都大意(careless mistakes). 再加緊張下失準. 掌握唔到時間.  扣扣埋埋唔好有要求.

可以給我詞語例句的網站嗎?
Thank you!

little_yolky  OMG   發表於 14-10-28 18:18
palmchristy  請看#12.  發表於 14-10-28 18:09

我都好頭痛, 小一第一次測驗, 數學唔讀題, 英文唔供詞, 識答唔識寫

Yanamami  所以平曰要多阅讀儲vocabs囉  發表於 15-6-8 08:33

pooh仔 發表於 14-10-28 15:30
其實要視乎學校以課外多定課內.

中.英文: 溫熟字/詞運用及寫法(串)。 語練/grammer 就睇佢平時做功課識唔 ...

不知不覺又一年, 今日係大考中文了,

學校就考課文多, 我同女做番d worksheet, 小測錯既地方, 我刪走答案再做,唔明既地方就解釋多次佢聽。

有樣要請教係, 咩叫溫熟字/詞運用”?

spacing: normal; line-height: normal; orphans: auto; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 1; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255);">
‹ 上一主題|下一主題