用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 活在夢中的女兒
go

[其他] 活在夢中的女兒 [複製鏈接]

我個女7.5歲讀P.2算係個文靜個類, 由K.3我地發現佢愛發夢, 做事慢條C理起初我成日叫佢"豬油包" 但我都有KEEP住PUSH佢快啲..慢慢日日過小姐發夢既次長亦都越來越密.  無論做功課, 行街, 都會忽然夢起來!!!

直至P.2開始就因為佢成日發夢我同亞女個關係一漸變差, 我知問題已經開始到頂了!!

例證: (1)   等車時呆所有人上晒車, 佢仲企係到
         (2)   計雙位加數時, 會個位計 "加" 十位計 "減"
         (3)  成個鍾先可完成1樣功課

學校方面, 問過老師的確係上堂成日發夢, 同一樣野都要對佢講多過3次, 但校方話未有資源可以提供到比我, 因為太多人有問題!!

屋企方面, 我地試過估勵佢做好啲, 問佢有咩困難! 軟功唔得就用硬巧就係 "鬧" .... 慢慢佢開始變得賴皮你有你鬧佢有佢夢.... 真係激到嘔血

究竟我仲可以用咩辦法呢? 又好似ADHD既病徵... 出面方間既評估係唔係真係有用呢? 評估左如確診又可以點FOLLOW UP 呢????
   1    0    0    0

好明顯係ADHD病徵啦, 我囝係協康會做評估. 之後俾refer letter去瑪麗排期, 幸運地, 上一年班前有得睇, 依家食緊藥, 食咗藥好好多.

Carriecheun 發表於 14-10-30 12:17
好明顯係ADHD病徵啦, 我囝係協康會做評估. 之後俾refer letter去瑪麗排期, 幸運地, 上一年班前有得睇, 依家 ...
其實食左藥會點架?懶,沒興趣,同專注力不足,點分辨?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

bonniehoila 發表於 14-10-30 11:43
我個女7.5歲讀P.2算係個文靜個類, 由K.3我地發現佢愛發夢, 做事慢條C理起初我成日叫佢"豬油包" 但我都有KEE ...

因為佢哋控制唔到自己, 要接受訓練治療, . 你聯絡學校社工, 同佢講你既擔憂, 學校可以幫你轉介的.

回覆:活在夢中的女兒

肯定是ADHD呀,同我朋友個女一模一樣,她七歳時確診,食了藥好好多

virgokaren 發表於 14-11-15 11:35
其實食左藥會點架?懶,沒興趣,同專注力不足,點分辨?
"懶,沒興趣,同專注力不足"唔同的,

懶--> 係你鬧佢佢會驚, 可以做返好的.
專注力不足--> 佢唔係想唔做,係因為專注唔到, 自己遊左去,佢自己都唔想.
                       有D 小朋友係連自己想專注玩一樣野都專注唔到, 自己控制唔到自己.

引用:Quote:virgokaren+發表於+14-11-15+11:35+

原帖由 I_O_U_baby 於 14-11-17 發表
"懶,沒興趣,同專注力不足"唔同的,

懶--> 係你鬧佢佢會驚, 可以做返好的.
好難分呀!
佢有時又做到,但三分鐘熱度。
玩下呢樣又玩下果樣。
點至需要食藥?
七歲的專注力有幾多呢?
thx !

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 14-11-17 16:54
好難分呀!
佢有時又做到,但三分鐘熱度。
玩下呢樣又玩下果樣。
一定要專業人士 + 家長同學校評估先可以診斷.
有懷疑最好去做評估先.

我剛睇過本書, 有寫小朋友專注力時間,
但我只記得4歲係15分鐘.

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis_adhd.html

對呢D 小朋友真係要比D 耐性,
打駡係無用,只會令大家關係惡化.

試下下列的方法:

( 六 ) 家 長 如 何 幫 助 專 注 力 失 調 / 過 度 活 躍 症 的 兒 童 ?

1. 固 定 日 常 生 活 程 序 •建 立 規 律 的 生 活 , 設 定 工 作 時 間 表
•給 兒 童 固 定 的 工 作 位 置 , 把 用 具 收 恰 妥 當
•用 輔 助 工 具 提 醒 兒 童 要 做 的 事 情 , 如 : 鬧 鐘 、 清 單 、 標 語
•減 低 環 境 刺 激 , 如 電 視 音 量 , 對 兒 童 的 騷 擾

2. 劃 分 工 作 時 段 •在 集 中 力 減 弱 之 前 , 給 他 短 暫 的 休 息 時 間 , 以 提 高 工 作 效 率

3. 有 備 無 患 •應 付 兒 童 常 出 問 題 的 場 合 , 要 預 先 計 劃 處 理 的 方 法 , 如 到 茶 樓 時 , 帶 備 兒 童 喜 歡 的 小 玩 具 或 圖 書 , 以 減 少 出 現 行 為 問 題 的 機 會

4. 鼓 勵 良 好 的 行 為 •多 留 意 和 具 體 地 讚 賞 兒 童 的 適 當 行 為 , 即 使 多 數 人 認 為 這 些 行 為 是 理 所 當 然 的
•即 時 獎 賞 兒 童 的 好 行 為 , 多 作 言 語 上 的 讚 賞 或 實 質 的 獎 勵
•少 用 懲 罰
•與 兒 童 訂 定 具 體 及 其 能 力 範 圍 內 可 達 到 的 目 標 , 可 以 用 累 積 星 星 或 貼 紙 的 方 法 , 鼓 勵 兒 童 持 續 努 力 達 到 目 標

不過最好都係做左專業評估先, 因為咁既情況有好多可能性,
睇下究竟係乜問題導致咁,唔一定係ADHD, 有D 小朋友係有讀寫障礙,
有D 係智力問題, 都有咁既情況, 一定要搵到原因先可以幫到佢.

其實你可以上網搵一下ADHD的問卷先自行評估一下小朋友係咪大機會有呢個情況. 如果係有, 你可以搵自己睇開既私家醫生, 同佢講小朋友有咁既情況叫佢寫介紹信去政府醫生排期檢查. 我個女由私家醫生寫信到真真正正見到醫生開藥歷時2年, 所以如果真係覺得有問題, 就盡早去檢查.

我因為工作關係, 成家人移左上東莞住,
我個女讀N1仲係香港時身邊既小朋友都會指住顏色話係咩色, 見到本書有好多蝴蝶會講: so many butterfly, 佢仲成舊飯咁, 我地當時諗仲細. 到讀K2,3係東莞, 人地開始做加數, 佢仲係飯一樣, 老師話可能仲細. 到一年班佢既文具係一個星期唔見一盒筆一盒擦膠.... 總之你點同佢講都係無用, 當時諗係咪物質太好, 令佢唔CARE. 之後個個星期中, 英,數老師輪流約見面. 或者一齊黎問下我點教女,仲乜個女咁.
但我老公一直都話個女無事, 佢可以考到九十幾分, 但又可以零分, 認為佢只係懶.
直到我同個有相同問題的大陸=親戚傾開計, 佢話我個女好大機會係有呢個問題.當時問過香港既醫生, 閒閒地都幾千一次, 因為真係唔知佢係咪有呢個問題, 所以我膽粗粗同呢個親戚一齊去左廣州既醫院檢查. 檢查結果當然係有事. 我再兜兜轉轉先試番香港搵醫生開介紹信去政府醫生度排期檢查.

阿女已經食左藥好幾個月, 老師反映有食藥個人係靜左同專心左.

另外由於阿女既藥係分2次食, 佢成日都唔記得食,所以淨左好多, 我今日心血來潮自己都食. 因為我都覺得自己其實同個女既情況差唔多.

我今日食同阿女既分量一樣, 10點食第一次:
先講好處: 朝早返工係專心左好多, 控制到自己唔好做做下野上網玩, 會做完一樣就會接住做第二樣. 一早已完成左9成既工作. 當然心理作用都有關係.
壞處: 我明點解會靜, 其實係唔想郁, 我食左後唔係覺得累, 只係唔想郁, 有點無力感. 亦同醫生講既副作用一樣,
無謂口,條痢痺痺地, 乜都唔想放入口.
訓唔著: 中午想爬係度訓下都唔得, 眼光光咁.

我下午就無食, 副作用既感覺未散, 但自我控制力就減低左. 你睇我返工時打咁多個字就知啦.

我唔建議大家食, 我只係想知阿女食左有咩感覺, 其實我都幾心痛, 小小年紀就要受咁既苦. 但醫生都講得無錯, 佢家陣唔追番學業上既進度, 以後會更麻煩, 希望佢將來可以把專心做事變成習慣. 我會繼續食, 睇下呢個副作用會維持幾耐. 同自我控制力係咪KEEP住定只係呢幾日既心理問題.

mimibebe 發表於 14-11-20 16:16
另外由於阿女既藥係分2次食, 佢成日都唔記得食,所以淨左好多, 我今日心血來潮自己都食. 因為我都覺得自己其 ...
謝分享
‹ 上一主題|下一主題