用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學測驗
go

小學測驗 [複製鏈接]

小一,諗住放輕鬆些,始終讀書條路好漫長,但有朋友話八十幾分真係要再努力。

個仔小一測驗有三科95,99,95
另外兩科83,87

我唔敢周圍問同學,其實小一8字頭係唔係算係低?

1    0    0    0

回覆:pw_113 的帖子

我唸要好睇份卷係深定淺!

pw_113 發表於 14-11-5 11:27
小一,諗住放輕鬆些,始終讀書條路好漫長,但有朋友話八十幾分真係要再努力。

個仔小一測驗有三科95,99, ...
1. 最重要睇番份卷, 小朋友識唔識得返? 明白錯乜衰乜就得
2. 學校有無精英班, 如果無, 你理佢咁多做乜? 精英班就話資源多啲, 唔係既話, 完全無問題, 只係小一, 唔需要理其他同學係點, 最緊要讀得開心。

3. 小一讀好兩科語文, 搞好學習態度就掂, 其他所有嘢no big deal。

我細仔現在讀舊油天小一 , 數測全班9字頭 , at least 9字頭 , 換句說話 , 90分己經是全班最低分 , 所以好睇份卷內容和大圍的成績 , only睇分數是不能評論。

引用:Quote:pw_113+發表於+14-11-5+11:27+小一,

原帖由 little_yolky 於 14-11-05 發表
1. 最重要睇番份卷, 小朋友識唔識得返? 明白錯乜衰乜就得
2. 學校有無精英班, 如果無, 你理佢咁多做乜? 精 ...
我想法與你一樣,多謝

回覆:小學測驗

初小分數特別是小一冇指標性,反而要注意小朋友學習根基有幾穩陣。  高小分數才有指標性,因學習模式和層次不再依賴單向背誦和小心抄寫,要真正有料子的小朋友才能愉快學習。

NT-1 發表於 14-11-5 13:17
初小分數特別是小一冇指標性,反而要注意小朋友學習根基有幾穩陣。  高小分數才有指標性,因學習模式和層次 ...
我今次死定了, 我囡囡依家小二, 佢非常自動自覺, 但學習方法就係不斷重複抄寫同背誦, 每次中英默書, 中文就背咗課課文然後自己默返出嚟, 英文就不斷抄, 佢無其他方法了。可以預期佢無前途了。

pw_113 發表於 14-11-5 13:14
我想法與你一樣,多謝
初上小學的父母, 尤其係第一個, 最大的壓力莫過於「 人言可畏」「人比人比死人」。我們一定要學識借咗聾耳陳隻耳。共勉之。

引用:Quote:NT-1+發表於+14-11-5+13:17+初小分數

原帖由 little_yolky 於 14-11-05 發表
我今次死定了, 我囡囡依家小二, 佢非常自動自覺, 但學習方法就係不斷重複抄寫同背誦, 每次中英默書, 中文就 ...
佢好乖,只是未掌握到方法,勤力的人一定有前途的。加油!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-11-05+發

原帖由 baubaulee 於 14-11-05 發表
佢好乖,只是未掌握到方法,勤力的人一定有前途的。加油!
DSE都要識轉彎但係勤力也是必要條件

現在香港教育制度.....唉!勁做TSA練習吧!

引用:小一,諗住放輕鬆些,始終讀書條路好漫長,

原帖由 pw_113 於 14-11-05 發表

個仔小一測驗有三科95,99, ...
以我仔學校小一如果主科83算低,如果非主科,例如音樂,算吧啦,冇所謂。

真係好睇份卷喎,如果出得淺,人人9x
如果出得深,可以有人唔合格!

當然,仲有係同學嘅水平相差遠唔遠
朋友讀私小,多數小朋友85-94分,小部份會低7x
我嗰個讀津小,9x得小貓三幾隻,多數人集中7x尾到8x
有人5x!
隨遇而安

引用:Quote:NT-1+發表於+14-11-5+13:17+初小分數

我今次死定了, 我囡囡依家小二, 佢非常自動自覺, 但學習方法就係不斷重複抄寫同背誦, 每次中英默書, 中文就 ...
唔好誤會。 初小肯主動背誦和抄寫,成效事半功倍。 既能方便投放更多時間閱讀,也可以養成良好學習態度。 我家小朋友,提醒他們抄寫有利記憶,但懶……唔想抄寫,自己又記唔到自己應該要識的material.  結果,要陪温,好艱難下才可以迫到佢哋抄,費時又超勞氣。 跟住剩得15至30 mins self reading, 好無奈。  你女兒咁合作,我不知幾羨慕。

你個小朋友好乖丫!咁勤力點會冇前途

回覆 little_yolky 的帖子

你個囡咁乖, 點會死呀
每次我見到人地小朋友自動自覺, 不知几羨慕
我家大小姐, 小二了, 做功課算自覺, 但係溫書....叫一次先溫少少

Ling0426 發表於 14-11-6 09:15
回覆 little_yolky 的帖子

你個囡咁乖, 點會死呀
上天係公平的, 家姐無咁聰明但自動自覺, 阿妹好聰明, 但叫佢抄寫就次次寫到喊。
‹ 上一主題|下一主題