用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 奧數
go

奧數 [複製鏈接]

個仔小一,數學成績不太好,剛剛測驗只有八十幾,好多同學九十幾甚至一百,雖然佢因為唔小心冇左十分。但數學老師竟然同我講找了他參加奧數比賽,我很愕然,他很唔小心,測驗又唔高分,但老師話教兩班只選了他一個參加,話他轉數快,思考方法唔同其他同學,平時教佢只覺諗野方法自有一套,唔肯聽我講,但佢會諗到答案,但真係唔覺佢轉數快,各位jm,知唔知奧數準則係乜?

0    0    0    0

引用:個仔小一,數學成績不太好,剛剛測驗只有八

原帖由 pw_113 於 14-11-22 發表
個仔小一,數學成績不太好,剛剛測驗只有八十幾,好多同學九十幾甚至一百,雖然佢因為唔小心冇左十分。但數 ...
你比佢去试下,便知適唔適合了

回覆 pw_113 的帖子

奧數講'轉數快'直接得到答案. 俾D 信心仔仔, 亦相信老師的眼光.

回覆:奧數

我個case 差不多。我仔小二也被挑選了入數學拔尖班及奧數比賽,我覺得老師因為成績選了他,因為他小一下學期數學成績突飛猛進。但本人就覚得他轉數唔快,成績好只是後期較小心,依家乘數表都未背得掂。但我即管姑且一試譲他比賽,難得他又喜歡奥數。

引用:我個case+差不多。我仔小二也被挑選了入數

原帖由 hadwinboy 於 14-11-24 發表
我個case 差不多。我仔小二也被挑選了入數學拔尖班及奧數比賽,我覺得老師因為成績選了他,因為他小一下學 ...
係囉,平時功課永遠做漏,咁唔小心,我真係對佢冇信囉

醒目開學勳章 貢獻勳章

試下無壞呀!又唔係貴,有d比賽仲係免費嘅添!
恐龍家

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-11-24+發表

原帖由 pw_113 於 14-11-24 發表
係囉,平時功課永遠做漏,咁唔小心,我真係對佢冇信囉
老師也向我說,小朋友試下當一個經驗,不需要抱著要攞獎心態,況且我們不會知分數(我擔心打擊小朋友自信), 老師說學校也沒有分數記錄。

無論參加乜野比賽都好,我覺得先要調節家長同小朋友嘅心態,唔好將成敗得失睇得咁重。有啲老師揀小朋友參加比賽唔一定機於能力,有時係想培養小朋友嘅自信心。有機會,不妨一試。

其實真係冇諗拎獎,佢樣樣得個快字成日唔小心做錯,攪得掂唔好做漏功課測驗都謝天謝地,雖然真係唔明老師點揀人

既然被老師選中, 為何不參加??
別要想太多, 當俾機會小朋友見下世面

做野轉數快,勇往直前已是優點。太小心唔敢試,做奧數見難題好易退縮

‹ 上一主題|下一主題