用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2nd in 都冇,入讀機會係咪等於零?現任家長可幫下嗎? ...
go

2nd in 都冇,入讀機會係咪等於零?現任家長可幫下嗎? [複製鏈接]

我好鍾意培橋,好想仔仔讀,但仔仔冇2nd in, 係咪就算我不停寫信,我都冇咩機會呢?有冇現時培橋家長可以share下我可以點做?

1    0    0    0

回覆:Babyarsene 的帖子

兩個方法,一是明年再報考小一,二是明年報考插班小二,直至取錄為止!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

回覆:壞寶貝 的帖子

插班係咪比小一更難?一年入面多唔多人走?

插班成績要好好, 我見插班入來的都是在原校全級排頭幾名的,競爭很大.

現時想入培僑真的難很多了, 今年又聽到很多有哥哥姐姐在培僑讀書的都祗是Waiting, 現在學校所選的學生都很優秀,班內叻人很多.

回覆:ccycsy 的帖子

宜家讀完小學的,係咪都有好多人係出去讀?唔留喺培橋?

聽校長在家長會時說, 都有很多人出國留學, 但留下的學生都考得不錯, 因為現時的畢業生都不是培僑一手一腳教出來的, 到時由小一開始讀到畢業的學生成績預計會相當好.

溫校長是帶著一股熱誠將學校辦得更好的, 所以我們作為家長都很放心及有信心在其帶領下, 培僑祗會越來越好, 事實上這幾年已證明了。

如果連2ND INT 都無, 咁就真係難D喎, 佢地係計分收生的, 最高分先為正取生, 之後輪住分數排後備生的 waiting list。

回覆:2nd in 都冇,入讀機會係咪等於零?現任家長可幫下嗎?

不等如零,如果上學期有學生退學,下學期可報名考下學期插班,今年就是有這樣情況但名額不多。

引用:不等如零,如果上學期有學生退學,下學期可

原帖由 TSUIKWOKHUNG 於 14-11-25 發表
不等如零,如果上學期有學生退學,下學期可報名考下學期插班,今年就是有這樣情況但名額不多。

...
有幾多插班位?

引用:不等如零,如果上學期有學生退學,下學期可

原帖由 TSUIKWOKHUNG 於 14-11-25 發表

...
而考插班係咪難過考小一?

回覆:Babyarsene 的帖子

你用依半年時間教好小朋友小一上學期學嘅野。普通話(教拼音寫簡單生字)、英文、數學(小一上學期教到加減、圖形、上下左右)、增加面試時嘅取錄機會,就算不被取錄,學到都終生受用。插班都要追返進度吧。

引用:你用依半年時間教好小朋友小一上學期學嘅野

你用依半年時間教好小朋友小一上學期學嘅野。普通話(教拼音寫簡單生字)、英文、數學(小一上學期教到加減 ...
Thank you for your advice. HOPE my son can join PK one day.

引用:插班成績要好好,+我見插班入來的都是在原校

原帖由 ccycsy 於 14-11-24 發表
插班成績要好好, 我見插班入來的都是在原校全級排頭幾名的,競爭很大.

現時想入培僑真的難很多了, 今年又 ...
難過插班入 KTS .

引用:Quote:原帖由+ccycsy+於+14-11-24+發表插班

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-28 發表
難過插班入 KTS .
點解? kts 都要全级頭幾名

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-11-28+發表

原帖由 DevilPig 於 15-10-20 發表
點解? kts 都要全级頭幾名
考kts 唔算太難,我有兩個朋友個女考了好多間直資無一間收,直至考kts 就收, 收生標準贩很難講

回覆:2nd in 都冇,入讀機會係咪等於零?現任家長可幫下嗎?

幾時知道2nd in結果?

回覆:AoBabyG 的帖子

更正:幾時有1st in結果?

引用:更正:幾時有1st+in結果? +

原帖由 AoBabyG 於 15-10-22 發表
更正:幾時有1st in結果?
係咪月尾

回覆:jamlee309 的帖子

即下星期有結果?

30/10 AFTER1800
‹ 上一主題|下一主題