用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我需要選校意見..
go

我需要選校意見.. [複製鏈接]

自行灣仔聖雅各, 15分當然唔得
私校手上有救恩, TT, 現在多一間觀塘SJ...

救恩, 遠, 活動教學, 無得抽獎..又有好多人講話覺得佢唔值..或者小朋友需要自動自覺..
所以我同時會hold多一間傳統, 諗清楚, 係咪真係讀救恩...

我打算放TT...改hold SJ...SJ, 相對TT, 較近, 都可以抽獎
如果我放棄救恩, 咁我就可以試下以 1,1,0 叩聖雅各..但唔得就要讀SJ..

我暫時接收到既意見, 都係叫我選救恩..因為SJ大人小朋友都會好辛苦...究竟有無咁誇?
另, 聖雅各, 又值唔值得我去駁個叩門機會?

0    0    0    0

neko1234 發表於 14-11-24 12:55
自行灣仔聖雅各, 15分當然唔得
私校手上有救恩, TT, 現在多一間觀塘SJ...
本身住邊區?

neko1234  TKO  發表於 14-11-24 13:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:我需要選校意見..

SJ 學術都幾谷下,小朋友&大人 谷唔谷得先 ?

sissysze 發表於 14-11-24 13:02
SJ 學術都幾谷下,小朋友&大人 谷唔谷得先 ?

我唔知呀, 我知就唔駛咁煩..

醒目開學勳章

咁你想唔想谷呀?!

引用:Quote:sissysze+發表於+14-11-24+13:02+SJ+

原帖由 neko1234 於 14-11-24 發表
你自己(唔係你個仔)谷唔谷得先?
如唔係FTM又成日OT到好夜?
又或仲有細佬妹要教養?我成日覺得仲有細佬妹的話,父母唔可以因為大嗰個既學業而剝奪細嗰個親近父母既機會

stepyau  同意  發表於 14-11-24 13:55

sorman 發表於 14-11-24 13:33
你自己(唔係你個仔)谷唔谷得先?
如唔係FTM又成日OT到好夜?
又或仲有細佬妹要教養?我成日覺得仲有細佬 ...

得一個小朋友, working mom, 少OT..

kerkermui 發表於 14-11-24 13:27
咁你想唔想谷呀?!

我想要谷谷地...
因為我仔都幾懶散, 唔受我迫, 但聽老師話, 所以想要學校迫...暫時幼稚園, 讀英粵, 無係外補, 基本上佢自己搞得掂,
係成日掛住玩, 唔用心, 功課多甩漏, 要我跟

崇真都谷架

neko1234 發表於 14-11-24 13:13
TKO又係澤駛D, 大抽獎乙一只可以: 黃永樹, 宣基, 循道, 將天, 馮晴, 王余, 聖安德肋, 明道 8選一, 乙二較好得選擇可能只有田家炳, 梁潔華, 將官.......

如果要大抽獎(即係放棄救恩), 咁你諗下萬一只能入到以上既乙二, 你會揀聖若瑟定乙二既學校?
救恩其實一定唔會差得過TT同聖若瑟, 不過對你嚟講應該比較遠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

neko1234 發表於 14-11-24 13:40
我想要谷谷地...
因為我仔都幾懶散, 唔受我迫, 但聽老師話, 所以想要學校迫...暫時幼稚園, 讀英粵, 無係外 ...
咁試咗SJ 先!你有足心理預備就得小一應該唔會太攞命

hkpapa852 發表於 14-11-24 13:52
TKO又係澤駛D, 大抽獎乙一只可以: 黃永樹, 宣基, 循道, 將天, 馮晴, 王余, 聖安德肋, 明道 8選一, 乙二較好 ...

因為TKO區小學要煩多次升中, 加上升中校網, 除非 LHT得, 否則我唔會諗其他...
所以我係諗緊KY or SJ...

救恩升中看來都不錯,所以我覺得他們的愉快學習做得不錯。好似話會辦中學tim <- 不記得在哪一個有講開救恩的家長講的,詳情你最好去查探下,但就算無中學backup,個人覺得救恩辦學相當有心,我對TKO校網不清楚,所以很難評論究竟放棄救恩去抽獎值不值得。
‹ 上一主題|下一主題