用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哥哥畢業
go

哥哥畢業 [複製鏈接]

想問哥哥畢業喇沙小學也未必一定中嗎'?

0    0    0    0

回覆:puikeiwo 的帖子

首名十適齢15分加10分哥哥畢業。米25分都入吾到既??? 因弟弟不同父親所以有得計15分。點解?應怎辦?

puikeiwo 發表於 14-11-24 18:32
首名十適齢15分加10分哥哥畢業。米25分都入吾到既??? 因弟弟不同父親所以有得計15分。點解?應怎辦?

...
哥哥係畢業生,弟弟只有20分,如果都係教徒有25分,但未必入梗,睇下果年25分駛唔駛抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:首名十適齢15分加10分哥哥畢業。米25分都入

原帖由 puikeiwo 於 14-11-24 發表

...
有哥哥,就已經無首名既 5 分

醒目開學勳章 貢獻勳章

你計錯分喇!
舊生分數係唔可以同首名一齊用
你個case等同daddy係舊生人士,佢地都係得20分,唔係25分!
恐龍家

deleted

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

書院同小學係兩個校舍喎~

奥脫福  Yes, you are right!  發表於 14-11-24 23:08

引用:首名十適齢15分加10分哥哥畢業。米25分都入

原帖由 puikeiwo 於 14-11-24 發表

...
唔同爸爸,但媽媽係咪同一人?如果係,計次子入,哥哥係畢業生,排位先過父母畢業生。用媽媽做申請人,吾用爸爸。咁小朋友入校機會較高。

melonfans 發表於 14-11-25 22:45
唔同爸爸,但媽媽係咪同一人?如果係,計次子入,哥哥係畢業生,排位先過父母畢業生。用媽媽做申請人,吾用 ...
不論係哥哥畢業生, 定係爸爸畢業生, 都係得20分, 唔會機會較高的。LS近幾年, 25分都要抽了。

引用:Quote:melonfans+發表於+14-11-25+22:45+唔

原帖由 little_yolky 於 14-11-26 發表
不論係哥哥畢業生, 定係爸爸畢業生, 都係得20分, 唔會機會較高的。LS近幾年, 25分都要抽了。
...
如果大家同分,家姐哥哥係到讀,不是必收生嗎?其次再排父母舊生。我記得有這樣次序,有錯請更正

醒目開學勳章 貢獻勳章

melonfans 發表於 14-11-26 22:45
如果大家同分,家姐哥哥係到讀,不是必收生嗎?其次再排父母舊生。我記得有這樣次序,有錯請更正

...
讀緊就係必收生畢咗業就係舊生,唔理係兄姐定父母,都係10分!一樣分一齊抽,無先後!如果有先後嘅話,就唔同分啦!
除非哥哥响同地址校舍就讀,不過喇沙中小學係唔同地址,所以無分加

恐龍家

melonfans 發表於 14-11-26 22:45

...
是錯誤的。

如果家姐哥哥在讀(即仍是小學生), 弟妹就唔駛計分, 係必收生。至於校友分, 係指父母兄姐曾就讀畢業, 現已不是小學生(父母梗唔係小學生啦 ), 故稱之為校友。校友分10分, 不論是父母兄姐, 沒有優先分別。

melonfans  thx  發表於 14-11-27 14:11

小曳人 發表於 14-11-27 07:47
讀緊就係必收生畢咗業就係舊生,唔理係兄姐定父母,都係10分!一樣分一齊抽,無先後!如果有先後嘅話,就唔 ...
清楚明白了!  thx

tinnor 發表於 14-11-24 19:49
有哥哥,就已經無首名既 5 分
弟弟不同父親!

如果報自行時, 哥哥係小六, 都係必收生. 請問我有無攪錯?

little_yolky  無錯。  發表於 14-11-27 17:02

puikeiwo 發表於 14-11-24 18:32

...
如果哥哥歸母親撫養, 咁哥哥就算異父, 但仍是現在家庭的成員, 可以申請哥哥畢業生10分, 但就無首名5分。你諗下, 有乜理由又有哥哥又係首名, 此謂double benefit, 所以, 細佬得20分。

little_yolky 發表於 14-11-27 17:06
如果哥哥歸母親撫養, 咁哥哥就算異父, 但仍是現在家庭的成員, 可以申請哥哥畢業生10分, 但就無首名5分。你 ...
唔關撫養權問題, 教署只看申請人, 可以親生父母做申請人, 可以繼父母做, 但要補回結婚証書証實婚姻關係.
‹ 上一主題|下一主題