用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真,德雅,禮賢,真心求意見。
go

九真,德雅,禮賢,真心求意見。 [複製鏈接]

女仔,活潑好動。英普幼稚園,哥哥讀禮賢,請問該如何選擇?謝謝!
   2    0    0    0

九真,德雅有中學back up wor

回覆:九真,德雅,禮賢,真心求意見。

女仔德雅有中學,叻嘅可以去上智,但谷喎,頂唔頂到呀 ?

有宗教嗎?

回覆:sissysze 的帖子

九真都嚴㗎!所以,好快train到女兒好乖!

無宗教,雖活潑,但也很聽老師話。聽說德雅很谷,有點怕。如果與哥哥一起上學是否最好?謝謝各位。

醒目開學勳章

哥哥讀禮賢,覺得如何?

我都煩緊九真定德雅(≧3≦)

覺得禮賢不錯,無教深教快,雖然四測兩考,但測驗範圍小,老師有愛心,同學背景相似,私底下經常約埋一起玩。老師無給家長同學生壓力,壓力來自家長。中英默書一個學期各五次左右。所以週末可以去親子活動。但由於妹妹有九真與德雅offer,所以請賜教

回覆:vin2009 的帖子

德雅,有中學,又係哥哥隔離!

回覆:vin2009 的帖子

德雅頭個堆都有其他Band 1A,B既英中

vin2009 發表於 14-11-26 21:46
覺得禮賢不錯,無教深教快,雖然四測兩考,但測驗範圍小,老師有愛心,同學背景相似,私底下經常約埋一起玩 ...
如果是我, 我只會考慮德雅同禮賢。因為兩校近, 接送方便。

如果唔介意無 back up, 禮賢升中成績都好亮麗, 俾我, 我就會首選禮賢。禮賢你係用家, 優點都唔駛我多講, 仲有其他濳在優點, 包括:

1. 哥哥在讀, 可關照妹妹
2. 一家旅行, 假期易安排
3. 有哥哥前測驗卷, 妹妹輕鬆愉快考到好成績
4. 兄妹同校, 有共同回憶
5. 就算touchwood妹妹做唔到band 1, 做band 2都應該可以考到德雅中學同level學校, 因為德雅中學都係band 2, 如果話有back up, 進可攻退可守既話, 禮賢升中有六成band 1, 無得輸

所以, 除非你對禮賢有唔滿意, 我都唔明白你仲顧慮什麼。

德雅好谷, 谷的程度是怎樣?

其實你所講o既, 都feel 到你覺得禮賢好好啦。
問心: TN  同九真, 以一般人黎講, 都係同一個tier, 你話DGJS, SPCC , 又或唔駛錢o既好資小就話要煩下o者~~

系啊,其實我是想兩兄妹一起讀,但家人有不同意見,所以我希望得到大家認同。德雅以我所知好谷,數學教深半年(有錯改正),英文教深一年,修女學校比較嚴,相對禮賢只有星期五有課外活動,一星期一節體育課。對我來說唯一好處是有英文中學後備。九真實地考察覺得窩打老道十分超,校舍得兩層,而且一級得五個男生左右,我比較不喜歡女校。 小班代表資源也不多,課外活動後沒有校車,粵語教中文,妹妹讀了快四年英普,如果去九真估計普通話很快就卑翻老師。但德中與九真中我比較喜歡九真中,起碼校舍大。其實我說那麼多都是我投禮賢一票的原因,little_yolky已經講出選禮賢的重要原因,另妹妹也想和哥哥一起上學。只希望透過這個平台得到家人認同,意見一致。

如果俾我反而揀德雅, 最低限度升中唔洗煩, 進可揀聖母玫瑰, 守可揀德雅中學,
兩間中学又係姐妹中學, 一間直屬, 另一間联繫.

九真不是普教中嗎?

我會揀禮賢,講真升上一年班已經要時間適應,如果學校仲要教快教深真係好吃力!我以前真係唔識咩叫幫子女選擇適合嘅學校,我宜家真係明白.我女都係入左間教快同教深嘅學校,近排成個人冇哂心機,我真係後悔!

tammymou 發表於 14-11-27 17:06
我會揀禮賢,講真升上一年班已經要時間適應,如果學校仲要教快教深真係好吃力!我以前真係唔識咩叫幫子女選擇 ...
認同,尤其有比較時(比較哥哥冇咁谷),會更加唔開心。

doll_fish 發表於 14-11-27 16:53
九真不是普教中嗎?
九真不是普教中的。
‹ 上一主題|下一主題