用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派位制度
go

派位制度 [複製鏈接]

政府的小一派位制度用了十幾年,每年派位結果都未見理想,有些更強差人意,是否有些地方要修改一下?

例如:很多學校校長經常建議小朋友不應該到太遠的地方讀書,但為何政府容許跨區選校??如果取消跨區選校,會對社區/家長/小朋友又有什麼影響呢??

有一地方我唯一認同,必收生是無法取消,因為對於父母來說,兩兄弟/姊妹/姊弟/兄妹同一學校上堂,在照顧上/配套上是十分方便的.

Any comments?平常心討論,不喜勿插!!
   0    0    0    0

回覆:過路客 的帖子

先講計分, 同意有兄姊讀緊, 應該必入. 其他全是不合理.
跨區問題相當覆習, 但最終原因係上中學一條龍問題. 咁細個6:00 ~6:30 起身跨區, 好辛苦架. 但係12年一條龍係好吸引. 好多就係咁般屋. 但係而家般屋唔係咁易. 住公屋居屋就局住,無得般屋.
又唔可以因為佢住天水圍而唔比佢選名校.
學校為左保住個名已經變哂質, 又私校又直資.
最後人生係耐力賽, 一命二運三風水. 冇話一定唔成功, 只不過一場不公平遊戲吧

引用:先講計分,+同意有兄姊讀緊,+應該必入.+其他

原帖由 hoeddie 於 14-11-27 發表
先講計分, 同意有兄姊讀緊, 應該必入. 其他全是不合理.
跨區問題相當覆習, 但最終原因係上中學一條龍問題. ...
Agree

我覺得最不合理係宗教分,香港官津小學有八成以上有宗教背景,搞到有人唔信教的番教會受洗,d家長都好無奈。我覺得對我呢d無宗教的人係歧視,歧視我冇宗教,令我成功在自行獲派學位機會discount 了80 %,不公平

littlebRenee   咪係! 跟本歧視我冇宗   發表於 14-11-28 16:44

回覆:派位制度

贊成兄姊讀緊必收
校友分就唔buy

elmobeebee 發表於 14-11-27 20:09
贊成兄姊讀緊必收
校友分就唔buy

100000% buy 你句.    "校友分就唔buy"呢 個計分十分低能。廿三十年前都計
如果係咁不如表哥表姐就讀中,咩唔係現在式一點?!?!

其實從另一個國度看,係另一個港人優先,只不過不是全部

gk678  無錯, 但唔知點解 "香港人" 唔   發表於 14-11-28 12:20

讚成世襲, 其他不要計分

我唔明點解唔一次過抽晒,要分開兩次?

引用:其實從另一個國度看,係另一個港人優先,只

原帖由 lightingchung 於 14-11-27 發表
其實從另一個國度看,係另一個港人優先,只不過不是全部
同意

問一下,可以去「平機會」投訴嗎?投訴世襲,同宗教加分等問題。

對於我地沒有宗教的一群更不公平,亦不想因為要嗰5分而造假去拎冼禮紙

我完全同意大家所講。我覺得自行乙部計分應取消,因這是最有問題的一部分,分配甲一世襲生後直接大抽獎,增加統一甲到10%,統一乙到60 %,一方面貫徹原區就近入學原則,亦給予他區家長獲派他區心儀學機會,家長不用大費周章,孟母三遷,推高九龍城、中西區、灣仔租金樓價。抽獎時間可提前至k3開學,一炮過,家長早d知結果,不用報十間廿間直私校backup,家長小朋友疲於奔命但徒勞無功,亦加重了直私校行政成本,在自行大抽獎後家長turn down N個offer,學校要call waiting list 。政府早一點派位,家長學校都小d煩惱,家長可按所派津資校決定報邊間或報唔報直私校,不用漁翁撒網式報名及參與30選一的荒謬遊戲,唔知是否應該向教育局表達這些意見。我真的覺得現今小學派位制度需改善

回覆 pokeylai 的帖子

10個buy!

如果要投訴平機會,第一樣要投訴係㸃解原居民男仔有丁屋權?
歸回正題,我認同必收有同校兄姊嘅小朋友,但唔贊成計埋父母校友分。
另外官津亦唔應該收雙非學生,官津應該係公民權利。
跨區係家長嘅選擇,無得埋怨,就算改例,心儀跨區學校嘅家長亦會有對策

又:関於宗教,我也想過向平機會投訴,但有識d法律的人話我知現今香港法例只保障性別、家庭崗位、種族及殘疾,宗教歧視未有法律保障,不知從何入手

引用:我完全同意大家所講。我覺得自行乙部計分應

原帖由 pokeylai 於 14-11-28 發表
我完全同意大家所講。我覺得自行乙部計分應取消,因這是最有問題的一部分,分配甲一世襲生後直接大抽獎,增 ...
絕對同意

引用:又:関於宗教,我也想過向平機會投訴,但有

回覆 pokeylai 的帖子

你對有關問題了解很深,支持你的建議。

回覆 manmonster 的帖子

thank you ! Because I am a victim. I feel so suffering since the last summer vacation
‹ 上一主題|下一主題