用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯VS 高主教 急!
go

聖類斯VS 高主教 急! [複製鏈接]

請問邊間好d?本來高主教好似出名d ,但來了新校長,好似話谷得很利害,行政有點混亂,老師留失!請各位提供寶貴意見🙌
   4    0    0    0

高小討論區有家長分享要擠身前70名, 升中才安全, 假如全級160人的話, 競爭唔細.   

wccc9e 發表於 14-11-30 19:01
請問邊間好d?本來高主教好似出名d ,但來了新校長,好似話谷得很利害,行政有點混亂,老師留失!請各位提 ...
學校政策你無法控制,今日啱你心水,過兩年可能會變到唔啱你胃口。高主教中學直屬位只有70左右,聖類斯更只有5X,一間男女校,一間男校,諗呢D因素實在D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+wccc9e+於+14-11-30+19:07+編

原帖由 wccc9e 於 14-11-30 發表

請問邊間好d?本來高主教好似出名d ,但來了新校長,好似話 ...
咁急,是否call waiting ?有幾耐時間考慮?

if i m the lucky one hv both offer i will choose 聖類C

回覆:聖類斯VS 高主教 急!

沒有最谷只有更谷, 憂得幾多。

引用:沒有最谷只有更谷,+憂得幾多。 +

原帖由 behappydad 於 14-12-01 發表
沒有最谷只有更谷, 憂得幾多。
我有朋友囝囝讀 SLS P1, 我囝囝讀 RC P1, 我發現 SLS 測驗默書密些,而朋友囝囝做功課的時間長過我囝囝。不過,我沒有比較程度,我猜高小由於英文教深半年,所以程度可能深過 SLS.

引用:Quote:原帖由+behappydad+於+14-12-01+發表

引用:Quote:原帖由+behappydad+於+14-12-01+發表

回覆:wynnwynn 的帖子

點解你喜歡SLS?

以為SLS 過沒有RC這麽谷?

原帖由 feiji 於 14-12-01 發表
我有朋友囝囝讀 SLS P1, 我囝囝讀 RC P1, 我發現 SLS 測驗默書密些,而朋友囝囝做功課的時間長過我囝囝。不 ...
補充一點,小一只過了三個月,遲下係點,我都未知。高小英文的確教得快,卷亦是出得深。SLS 的卷的程度是怎樣,就等 SLS 的家長分享。

回覆 feiji 的帖子

I am the user of RC, and also have St. Louis last year final exam paper on hand.
They are totally 2 levels.
I can only say RC first term exam paper is more more more difficult than St. Louis final exam paper.
You think the different yourself la!

回覆 feiji 的帖子

You are still in the happy zone P1 (I can say).
If you go to upper form or going to P1 second term, you will see the different.
Because test & exam papers have adjusted for PI first term, but really do not know second tern or later will like P2 or above.  The paper length is totally different.
The kids in the past years also did very good in the tests & exams, but this year total lost not because of the standard but because of the paper length (more than the kids handle).

回覆:paintmom 的帖子

咁可以講下係考題深定係多?幾年級?可以講下考乜嘛?我都諗緊讀唔讀,唔想揀錯到時轉唔到校,謝!

小心新手。

引用:小心新手。

原帖由 wishwong 於 14-12-10 發表
小心新手。
係喎,剛註冊

回覆:wishwong 的帖子

謝謝提醒!不過有朋友囡囡讀緊小三,都係咁講,所以想知多啲。

不如你問下D相熟知道今年小六派位的SLS家長。我見有些小二小三的識這些家長,知道了派位结果後到st jo, RC等插班。

回覆:聖類斯VS 高主教 急!

其實睇下家長想揀咩嘅學校,本身嘅高小,都未必係輕鬆學校,可能依家更甚,但如果純粹用谷唔谷、深唔深去揀,相信谷過佢、深過佢嘅亦有,我覺得睇下自己想要咩。我無諗過高主教係happy school,但我亦覺得呢間學校適合,所以願意試。我亦唔係無得揀先讀高小,我之前有聖類斯offer,但無要。我亦唔再去spb嘅2nd in。總括來講,家長自己睇吓想幫小朋友揀邊類學校啦,想自己嘅小朋友點,自己最清楚

‹ 上一主題|下一主題