用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問意見: 有九龍真光offer,仲會去考宣道和九龍塘學校嗎? ...
go

問意見: 有九龍真光offer,仲會去考宣道和九龍塘學校嗎? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

回覆 MiffyBus 的帖子

Why not?  Unless you are very satisfied with True Light...  As I know, the track records for APS and KTS are much better than TL in terms of promotion to secondary school.  

rainbowcov  sure, 級數都唔同。  發表於 14-12-4 17:24

回覆 ritaman 的帖子

但宣道無中學,而且好谷,成績好果d固然有機會考到勁中學,但成績普普通通的,6年後又要擔驚受怕......

ritaman 發表於 14-12-2 17:47
回覆 MiffyBus 的帖子

Why not?  Unless you are very satisfied with True Light...  As I know, the tra ...
agree

MiffyBus 發表於 14-12-2 22:59

但宣道無中學,而且好谷,成績好果d固然有機會考到勁中學,但成績普普通通的,6年後又要 ...
APS有八、九成升band1,你洗担心?

MiffyBus 發表於 14-12-2 22:59

但宣道無中學,而且好谷,成績好果d固然有機會考到勁中學,但成績普普通通的,6年後又要 ...
其實想要好成績入到一線中學, 大多數學校都係谷, 只係方法唔同.
你擔憂其實啱嫁, 即使今時今日APS同KTS升入一線中學既學生都超過8成, 但6年後升中人數大增(參考出生率, 有機會多6成), APS同KTS係咪仲有咁高比例呢?
想安心D, 九龍係一個不錯的選擇
不過反正報咗, 點解唔去考埋佢? 當見識下都好.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:問意見: 有九龍真光offer,仲會去考宣道和九龍塘學校嗎

Go

hkpapa852 發表於 14-12-3 11:47
其實想要好成績入到一線中學, 大多數學校都係谷, 只係方法唔同.
你擔憂其實啱嫁, 即使今時今日APS同KTS升入 ...

同意!當年我都係有真光,再考APS,考到咪過檔!起碼9成入Band1,之後嘅事大家都唔知,九龍真光中學就肯定不是Band 1!

考下無仿,星期六努力

好,考埋先算,謝各位
其實,APS同KTS兩間係咪好似?

回覆:問意見: 有九龍真光offer,仲會去考宣道和九龍塘學校嗎?

我好認同,當去見識一下,我都會是6號去in。

舊年這個時候..我也有你同樣的事項...九真收左..但我仍有去考宣小..我覺得係比機會阿女...最後阿女都成功入左宣小.她現在也讀得好開心...加油..

除非你和小朋友都厭戰,亦好吾想6年後再考中學,否則會去試
‹ 上一主題|下一主題