用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 教署應協調收生公佈時間
go

教署應協調收生公佈時間 [複製鏈接]

有學校一早收生,有學校要一,二月通知,攪到有人冇offer,但一,二月有幾間熱門幼稚園公佈收生,又一輪大執位,勞民傷財,又令未有offer的父母心急如焚,我應為教署應協調統一發佈時間,例如第一輪要在12月首兩星期公佈,那家長不用多比留位費,學校又可盡快放出學位比第二輪,有什麽方法教署才可積極些幫家長做些事?

0    0    0    0

回覆:教署應協調收生公佈時間

呢個11月,有幾萬個媽,神不守舍,日曰掛着上BK,看信箱,應該降低了整個香港的生產值

BERNICEJUNE  /  發表於 14-12-2 21:42
chloe88    發表於 14-12-2 15:33

贊成

回覆 JoyceMum 的帖子

同意,1月22日至24日統一登記玩完一輪,到2月又收到offer的話,又要再爭扎一輪,之前又俾晒留位費,學卷等。煩

雖然我都同意,不過,今天比去年好,至少一月confirm,我有朋友去年,8月才放棄。

JoyceMum 發表於 14-12-2 15:07
有學校一早收生,有學校要一,二月通知,攪到有人冇offer,但一,二月有幾間熱門幼稚園公佈收生,又一輪大執位,勞 ...
極之同意.... 報幾十間唔係問題, 係結果收生時.. 大家必須只可揀1間, 快D 決定...... 放位... 留俾有需要既人...... 慳時間... 慳錢......

引用:回覆+JoyceMum+的帖子 同意,1月22日至24

原帖由 pinky1031 於 14-12-02 發表
回覆 JoyceMum 的帖子

同意,1月22日至24日統一登記玩完一輪,到2月又收到offer的話,又要再爭扎一輪,之 ...
贊成。。。不過,現時教育制度。。

我想知 22/1 24/1 後, 二月公佈仲有邊間學校有位,

1. 是否學校自行 call waiting? or 間間有自己做法?
2. 我地自己打去問/ 寫信 ?
3. 本身無報名的學校都可以試?

回覆:meowyung 的帖子

今年係進步了,但依然有進步的空間。

一月公佈果啲一人一位只限學卷,私校未必要跟,仍可能有人hold一間学卷一間私校六月交學費才放位

引用:呢個11月,有幾萬個媽,神不守舍,日曰掛着上B

原帖由 JoyceMum 於 14-12-02 發表
呢個11月,有幾萬個媽,神不守舍,日曰掛着上BK,看信箱,應該降低了整個香港的生產值

...

引用:今年係進步了,但依然有進步的空間。 +

原帖由 helenmelody 於 14-12-02 發表
今年係進步了,但依然有進步的空間。
Agree

我囡n班間學校已經要交學卷,而考果3間k1又未放榜,如果好好彩收左阿囡,又要厚住面皮問而家間學校攞返張學卷

Miss.Cherry 發表於 14-12-2 23:04
我囡n班間學校已經要交學卷,而考果3間k1又未放榜,如果好好彩收左阿囡,又要厚住面皮問而家間學校攞返張學 ...
但我想問今年唔係1月22-24先登記同收學卷咩? 甘學校算唔算偷步?

引用:我囡n班間學校已經要交學卷,而考果3間k1又

原帖由 Miss.Cherry 於 14-12-02 發表
我囡n班間學校已經要交學卷,而考果3間k1又未放榜,如果好好彩收左阿囡,又要厚住面皮問而家間學校攞返張學 ...
N班冇理由一個交學卷,一般考n班,都係2013年既bb,佢地都未有資格apply。

引用:呢個11月,有幾萬個媽,神不守舍,日曰掛着上B

原帖由 JoyceMum 於 14-12-02 發表

...
仲有小學同阿爸同其他屋企人,可能有幾十萬人

引用:Quote:原帖由+Miss.Cherry+於+14-12-02+發

原帖由 w.ling 於 14-12-02 發表
N班冇理由一個交學卷,一般考n班,都係2013年既bb,佢地都未有資格apply。

...
佢意思係讀緊n班果間,我都諗咗一諗

或者咁諗,十二月公佈, 等家長自己先release offer,因為都有學校要家長先確認,但如果一月先一齊公佈, 可能有人n個offer,甘到時仲要再等人放位?又可能再遲一輪喇,而家未係最好因為係頭一次甘做,希望佢之後有改善啦

引用:Quote:原帖由+w.ling+於+14-12-02+發表N班

原帖由 Cheesepop 於 14-12-03 發表
佢意思係讀緊n班果間,我都諗咗一諗
係喎, haha… 咁應該要睇佢係咪真係學卷學校。如果非學卷學校,唔一定要跟教署,就可能可以要求收學卷佢留位。我都係估咋。

引用:或者咁諗,十二月公佈,+等家長自己先relea

原帖由 soso3509 於 14-12-03 發表
或者咁諗,十二月公佈, 等家長自己先release offer,因為都有學校要家長先確認,但如果一月先一齊公佈, 可 ...
其實我覺得今年要用學卷留位,都係好。預左有人留完位,又waiting又收,又reject offer,又要羅返學卷,又轉另一間留位,到時大執位,但真係無可避免。除非教署將幼稚園收生搞到好似小學咁,學卷學校可以apply多間,in多間,但最後經過统一後,只會offer一個位既者。我唔太識點去解釋我既意思。但我覺得今年1月统一註冊,其實已有好大既改善。只係大家等出result時,覺得好漫長。但總好過有家長hold幾個位,等到開校先放位。非學卷就無辦法,佢可以選擇跟唔跟教署既建議。

‹ 上一主題|下一主題