用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過來人談又一村學校
go

過來人談又一村學校 [複製鏈接]

首先唔係要hard sell呢間學校, 因為每年呢間學校都好多人報, 唔需要hard sell, 因為見到好多人都有選校煩惱, 所以以過來人分享下自己囡囡係又一村學校呢間學校既經歷比大家參考下,

3年前左右, 囡囡報左幾間幼稚園, 當年冇而家咁大競爭, 所以間間都收到offer, 有4間係同區學校, 而另一間係另一區既又一村學校,

當年選又一村學校係因為鍾意佢校舍又大又靚 (同區內既村校比真係大好多), 又多net teacher, 學費又唔貴, 真係村校既價錢, 國際學校既質素, 而囡囡 係好動活潑果類型, 所以佢都好鍾意間學校,

間學校既功課唔係好多, 偏向happy school, 但係一星期有5日英文堂同2日普通話, 佢地唔係要我囡囡死背生字, 反而係透過遊戲唱歌去練習Oral多,

所以囡囡去到k2已經識講好多英文生字, 去到k3已經可以用英文好簡單咁同我對答, 不過我要講既唔係間學校既學術水平, 因為唔算好深, 又唔係淺, 我覺得好適中,

而係間學校培養到我囡囡由本身唔多出聲, 到k3時變到好有自信, 有少少鬼仔性格果種氣質啦, 呢3年黎囡囡都讀得好開心, 好鍾意返學, 由於我地係誇區要坐校車, 學校老師好好, 特登安排校車去到我樓下接囡囡, 一落樓就上校巴, 好方便.

我唸大家都好關心呢間學校既小一派位, 今年小一派位好好, 我囡囡果班既同學好多都派到第一志願, 我囡囡都入到第一志願, 係我住果區最好既津小, 但係我都扣門區內私立名幼,

面試既時候, 有一part係個小朋友單獨同個外籍老師對話, 我囡囡平時係學校都成日同外籍老師oral, 所以呢part完全冇問題, 個校長仲問我囡囡係唔係係外國住過一排, 最後好開心間學校收左我囡囡, 今年細女會係返又一村學校讀k1, 希望到時見到大家啦
   3    0    0    0

謝謝分享,請問入了那間名私幼?

回覆:過來人談又一村學校

Thanks

多謝分享!

Thanks

想問你囡囡讀全日,上午定下午班呢?

謝分享!

回覆:Winnes_Chiu 的帖子

Sorry~有小小唔明,K3抽津小但又考私立名幼?

引用:Sorry~有小小唔明,K3抽津小但又考私立名幼

原帖由 sheepyland 於 14-12-06 發表
Sorry~有小小唔明,K3抽津小但又考私立名幼?
新account.打手成分好高!

咁多人爭?有冇需要咁做呢?我都想知!堅定流?

我都有報又一村,但我同事兩個女讀完喺又一村啱啱畢業,佢同我講又一村嘅優點就係地方大,課室大同有學劵,除咗呢啲只係happy school一間,課程偏淺,考小一直資或私校都同有學劵嘅冇得揮,我同呢個同事識咗十多年,我覺得佢就真係冇必要騙我

醒目開學勳章

其實入得呢D有學卷的happy school,就是預了等派位!又點會去挑戰私校直資!仲要唔開名邊間私小考得入,真的誠意之"作"!呢D咁鍾意作大的家長,小心影響人地校譽呀!!!

回覆 Winnes_Chiu 的帖子

樓主可能唔係太清楚, 津小派唔派到第一志願, 其實同讀邊間幼稚園係冇關係架, 第一輪係計分, 第二輪係大抽獎, 兩part都唔需要填讀邊間幼稚園, 所以派得好純粹係家長有做事前準備或者夠運, 完全唔關讀邊間幼稚園事

其實我覺得大家唔可以用學券同無學券小學派位相比。個人認為又一村喺學券幼稚園中算係非常好的

引用:其實我覺得大家唔可以用學券同無學券小學派

原帖由 Beauthappybaby 於 14-12-06 發表
其實我覺得大家唔可以用學券同無學券小學派位相比。個人認為又一村喺學券幼稚園中算係非常好的

...
同意~尤其是可能做到校舍大同每日NET

引用:Quote:原帖由+Beauthappybaby+於+14-12-06+

原帖由 sheepyland 於 14-12-06 發表
同意~尤其是可能做到校舍大同每日NET

..

回覆:悠悠110409 的帖子

我同你一樣… 又一村同崇真都有pm offer, 等埋創價result 再諗…

‹ 上一主題|下一主題