用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問英華,男拔同SPCC 考普通話嗎?明年考K1 ...
go

想問英華,男拔同SPCC 考普通話嗎?明年考K1 [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:想問英華,男拔同SPCC 考普通話嗎

今年男拔1st in 同2nd in 都冇考PTH, 今年亦取消了可選擇PTH 作interview 語言,即只可選廣東話或英語。

引用:只有簡單自我介紹,日常習慣用詞,夠嗎? +

原帖由 ronwong 於 14-12-11 發表
只有簡單自我介紹,日常習慣用詞,夠嗎?
考k1 ?

回覆:想問英華,男拔同SPCC 考普通話嗎?明年考K1

以我所知,三間都無考。我只知st Stephen 同SFA 有考,但很簡單。

經驗分享:如家中用粵語溝通,可選擇英普,講真,如返半日,每日只返3個多小時,普通話每日浸D,返到屋企又廣東話,上到K2,小朋友會開始自動波,見咩人講咩話,好過再出街補普通話。我小朋友已小一,幼稚園是英普,全班同學升到K3時,粵語-普通話-英語 能力各方面都很平均。

如果小朋友有/懷疑語言發展問題,當然英粵班比較合適。但小朋友2歲才是語言發展的進程,未夠3歲也不能下定論。如果小朋友語言發展正常,英普其實比較可取,我只是k2時惡補一下認字的廣東話發音,便可應付考小一。建議樓主可觀察小朋友多一年,才下定論。

醒目開學勳章

樓主,我支持你!
pth夠溝通就夠,唔駛普教中!

ronwong 發表於 14-12-11 22:56
只有簡單自我介紹,日常習慣用詞,夠嗎?

幾年後的事,好難講喔!

我嘅考量係小朋友兩三歲時語言能力如何?
如果廣東話好流利,英文都可以簡單溝通,而又考到英普班,我會讀。否則語言能力較弱的話,我一定會選英粤。

我偏向相信零至六係語言黃金期,小朋友有能力就可以兩文三語。但如果雙語都未攪掂就唔好為考小學而去英普。

我身邊有小朋友出現語言障礙,追到K3都仲有半年delay。。。如果不幸地呢類小朋友喺k1再加第三語言,情況就真係不敢想像

‹ 上一主題|下一主題